Uudessa kamerassa on 16 linssiä ja pieni vallankumous

Light L16

Kuten älypuhelimissa olevat kamerat ovat jo osoittaneet, on valokuvan ottaminen nykyisin aivan yhtä paljon kameratekniikkaa kuin kuvan käsittelyä: huonostakin kuvasta saadaan kohtuullinen sopivasti sitä käsittelemällä ja hyvästä kuvasta saadaan laskennallisesti vielä parempi.

Valokuvaus on siis jo nyt pitkälti matematiikkaa; optiikan sekä kuvakennon lisäksi tärkeää on se, miten kamera pystyy käsittelemään ottamaansa kuvaa. Eli millainen prosessori ja ohjelmat laitteessa on.

Uusi kameravalmistaja Light vie kuvaamista vielä enemmän laskennallisen valokuvauksen puolelle, sillä yhtiön ensimmäinen kamera, mustanpuhuva Light L16, ottaa kuvan kaikkiaan 16 pienellä kameralla ja prosessoi niistä yhden 52-megaisen kuvan.

Eikä kuva ole vain kuva, vaan se on enemmän: se on tietopaketti, mistä voi muokata erilaisia versioita kuvasta jälkikäsittelyllä. 

Prosessi muistuttaa hieman Lytro-kameralla kuvaamista, sillä kuvan tarkennusta voi muutta jälkikäteen, mutta lisäksi Light-kameran kuvan valotusta, eri kuvan osien valaistusta ja melkein kaikkea kuvassa voi säätää jälkikäteen. Ja mikä on olennainen eroavaisuus Lytroon verrattuna, kuvat ovat suuria ja tarkkoja – niitä voi zoomata lähes rajattomasti.

Light L16 -kamera on litteä, vähän paksun matkapuhelimen kokoinen ja näköinen laite, jonka etupuolella on 16 pientä linssiä. Ne näyttää olevan aseteltu siihen sattumanvaraisesti (eivät ole) ja osa linsseistä on pienempiä (6 kpl). 

Jokaisen alapuolella on 45° kulmassa oleva peili, joka kääntää valon kameran rungon suuntaisesti aseteltuihin pieniin kamerayksiköihin, joiden sisällä ovat linssit ja kuvakenno. Jos kamerayksiköt olisivat suoraan aukkojen takana, olisi kamerasta tullut yli senttiä paksumpi ja sen sisälle olisi jäänyt tyhjää tilaa turhan päiten.

Peili luonnollisesti vähentää valovoimaa vähän, mutta se ei ole olennaista, koska kuvakennot ovat hyviä ja kameroiden aukot ovat joka tapauksessa pieniä.

Aukot on sijoiteltu etupuolelle tarkoituksella vähän kuin sikin sokin, jotta kuva voidaan ottaa hieman eri paikoista, ja kameroita on erilaisia, jotta kuvatkin ovat hieman erilaisia. Paikkoja valittaessa Lightin insinöörit ovat toki laskeneet siten, että alapuolella olevat kamerayksiköt mahtuvat sopivasti limittäin ja lomittain.

Päivän kuva 27.11.2013: Ensimmäinen digikamera

 

Olipa kyse melkein mistä tahansa, "ensimmäiseksi" väittäminen saa aina aikaan kiivasta keskustelua. Ensimmäisenä aitona digikamerana pidetään kuitenkin varsin yleisesti Fujin kehittämää Fujix DS-1P-kameraa, joka esiteltiin syksyllä 1988 Kölnin Photokina-messuilla. Se ei kuitenkaan tullut koskaan myyntiin. Kamera tallensi kuvat muistikortille, joka vaati jatkuvaa sähkövirtaa. Siinä oli 0,4 megapikselin ccd-kenno ja kuvat tallentuivat Toshiban SRAM-kortille, jolle mahtui huikeat viisi kuvaa. 

 

Päivän kuva 16.8.2013: Kärpäsen keinokatse

Viime keväänä kansainvälinen tutkijaryhmä kehitti digitaalisen kameran, joka muistuttaa hyönteisen verkkosilmää. Suurin ongelma oli toteuttaa yksittäisten minikameroiden puolipallomainen rakenne. Tutkijat onnistuivat siinä käyttämällä joustavaa optiikkaa sekä ilmaisimia ja elektroniikkaa, joka on verkkomaisella ja muovailtavalla pohjalla. Jokainen minikamera välittää osan näkymästä ja tietokone yhdistää kokonaisuuden ehjäksi kuvaksi. Hyönteisen silmää imitoivan digikameran etuina ovat huippulaaja näkökenttä, suuri liikkeen havaintoherkkyys ja liki ääretön syvyysterävyys.