Valtavasti suomalaista kulttuuridataa netissä


Tänään alkoi kiinnostava kaksipäiväinen kulttuuriperintötiedon hackathon Hack4FI – Hack your heritage -tapahtuma, jossa etsitään avoimille aineistoille kokonaan uudenlaisia käyttötapoja. Pohjustukseksi tapahtumalle avattiin keskiviikkona arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoavan Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi.


05.02.2016

Yhä suurempi osa julkista tietoa on verkossa avoinna kaikkien katsottavaksi ja käytettäväksi.

Tämä on erinomainen asia, koska näin monet kirjastoissa ja arkistojen kätköissä muuten olevat kuvat, tekstit, nauhoitteet, filmit, videot ja kaikenlaiset muut dokumentit saadaan kätevästi saataville.

Olennaista näiden dokumenttien saatavuuden kannalta ei ole ainoastaan se, että ne ovat esimerkiksi katsottavissa nettisivuilla, vaan myös se, että niihin pääsee käsiksi muista palveluista. Tätä tehtävää systeemeissä hoitaa rajapinta, eli  API (Application programming interface, API). Sen avulla eri (yleensä netissä olevat) sovellukset sekä ohjelmat voivat tehdä pyyntöjä ja vaihtaa tietoja eli keskustella keskenään.  

Siksi jo aiemmin olemassa olleen Finna.fi -palvelun avoin rajapinta on tärkeä: api.finna.fi:n kautta kuka tahansa saa käyttöönsä 10,3 miljoonan aineiston kuvailutiedot.

Lisäksi Finnassa otettiin käyttöön uusi hakuominaisuus, jolla saa esiin yli 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kulttuuridatan avaus.

Kuka tahansa kulttuuriperinnöstä ja kuvista kiinnostunut hyötyy mahdollisuudesta rajata Finnan aineistoja oman käyttötarpeensa mukaan. Rajauksella saa esille niin kaupalliseen käyttöön kuin esimerkiksi opetuksen tarpeisiin käyttöoikeuksiltaan soveltuvat kuvalliset aineistot. Avoin rajapinta puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia teknisemmin suuntautuneille Finnan käyttäjille, kuten sovelluskehittäjille, datavisualisointien laatijoille tai digitaalisia aineistoja hyödyntäville tutkijoille.

"Avoimen rajapinnan kautta Finnassa olevia aineistotietoja voidaan hyödyntää uusilla, kekseliäillä tavoilla", kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen Kansalliskirjaston lähettämässä tiedotteessa

"Nyt esimerkiksi Finnasta löytyviä muokattavia ja kaupalliseen käyttöön sopivia kuvia on jo paljon ja niitä saa tuotua helposti muihin sovelluksiin, olivatpa ne sitten pelejä, oppimisalustoja tai sukututkijoiden työvälineitä. Odotamme mielenkiinnolla erilaisia uusia näkökulmia Finnan aineistojen hyödyntämiselle."

Aineistoa leluista kirkkotaiteeseen

Finna on suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistyön tulos. Sen aineistoihin kuuluu muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita. Mukana on myös suuri määrä kiinnostavia karttoja, kuten yllä oleva porvoolaisen Stensbölen kartanon ja sen alaissten torppien pellot vuodelta 1776.

Avoimesti lisensoitujen kuvien joukosta löytyy lukuisia kiinnostavia kokonaisuuksia, kuten valokuvia Helsingin olympialaisista, lapsuuden historiaa valottavia leikkikalukokoelmia, visuaalista materiaalia suomalaisista saunoista ja saunakulttuuristakirkkotaidetta ja runsaasti sotahistoriaan liittyvää kuva-aineistoa.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kuinka käyttöön?

Kuvallisia aineistoja voi käyttää erilaisten Creative Commons -lisenssien ehdoin. Palvelusta on saatavilla yli 200 000 avoimen kulttuurin lisenssein käyttöön annettavaa kuva-aineistoa, ja yhteensä Creative Commons -lisenssein merkittyjä kuvia on 300 000 kappaletta. 

Finna.fi:n kuvailutiedot ovat vapasti käytettävissä ns. yleismaailmallisella CC0 Public Domain -lausumalla

Sekä avoimen kuvailutiedon että aineistojen määrä tulee kasvamaan, sillä Finnaan liittyy jatkuvasti mukaan uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita nykyisten yli sadan lisäksi. Jatkossa palvelussa voi rajata myös muuta avoimesti lisensoitua aineistoa kuten kirjoja.

Tarkemmat tiedot ja ohjeet rajapinnan käyttöönotosta ovat täällä.

-

Juttu perustuu Kansalliskirjaston tiedotteeseen. Otsikkokuva on tiedotteesta; siinä on kolmiloikkaaja Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.