Indonesian täydellinen auringonpimennys – video (päivitetty)

Ke, 03/09/2016 - 03:00 By Jari Mäkinen

Indonesian, Aasian ja Tyynen valtameren päällä viime yönä (Suomen aikaa) tapahtunut täydellinen auringonpimennys tuotti, kuten odotettua, hieman vähemmän komeita kuvia kuin monet muut pimennykset. Syynä oli se, että vain pieni kaistale pimennysvyöhykkeestä oli helppopääsyistä seutua, ja sää oli näilläkin paikoilla kaikkea muuta kuin paras mahdollinen. 

Tyypilliset kommentit ovat samanlaisia kuin Janne Pyyköllä blogissaan: "Auringonpimennyksen täydellinen vaihe näkyi yläpilvien takaa, mikä ei estänyt pimennyksen kokemista, mutta leikkasi kuitenkin parhaan terän taivaan väreistä". 

Alla olevassa, Jannen ottamassa kuvassa palmuun on kiivenneenä urhea herra Ete.

Jannen kuva on kauniisti esillä myös Spaceweather.com -sivulla, minne perinteisesti pimennysten jälkeen kerätään hyviä otoksia pimennysvyöhykkeeltä. Nyt siellä on myös linkki kauniiseen videoon, jonka otti opiskelija Ginger Perez Belitung-saarella.

Normaalitapaan Janne on toiminut nopeasti ja saanut komean kuvansa sivuston etusivulle. Samoin Tähdet ja avaruus on julkaissut samat kuvat.

Otsikkokuvana on kuva pimennyksen täydellisestä vaiheesta havaittuna Panasonic-yhtiön samalta Ternaten saarelta tekemän live-lähetyksen lähetyspaikalta. Sieltäkin pimennys näkyi ohuen pilviverhon läpi.

Alla on pimennys uusintana lähetyksestä:
Ja tässä täydellinen vaihe Mikronesiasta kuvattuna (NASA/Exploratorium via AFP):
Tässä on puolestaan koko pimennys paremmissa olosuhteissa sky-live.tv:n kuvaamana:
Täydelliset auringonpimennykset ovat nykyisin ennen kaikkea komeita elämyksiä, eikä niistä ole tieteellistä hyötyä samaan tapaan kuin aikaisemmin. Esimerkiksi ensimmäinen todistus Einsteinin suhteellisuusteorian toiminnasta käytännössä saatiin vuonna 1919 seuraamalla tähden paikan muuttumista lähellä Aurinkoa pimennyksen aikaan, kun Aurinko taivutti tähden valoa lähellään.

Mutta kyllä edelleenkin jotain iloa tieteelle pimennyksistä on, kuten alla oleva NASAn video kertoo:Tätä juttua on yön aikana toistuvasti päivitetty ja sen sisältö on muuttunut päivitettäessä. Alun perin sivulla oli vain linkit suoraan lähetykseen, ennakkotunnelmia ja kellonajat.