To, 12/22/2016 - 17:39 By Jari Mäkinen

Tietysti pilvet peittävät taas taivaan, kun siellä voisi olla jotain näkyvissä: maapallo on mukavasti puhaltavassa aurinkotuulessa ja revontuliennuste ensi yöksi on varsin hyvä. Tilanne jatkuu todennäköisesti lähipäivien ajan.

Aurinkoa ympäröivässä kuuman kaasu kerroksessa, koronassa, on jälleen kookas aukko, joka on juuri sellaisessa paikassa, että siitä ulos avaruuteen puhaltuva nopea aurinkotuuli osuu sopivasti maapallon tienoille.

Tämä nopeamman aurinkotuulen alue saavutti eilen Maan ja sai aikaan varsin komeita revontulia. Viime yönä havaittiinkin taivaan valoja eteläistä Suomea myöten, vaikkakin suuressa osassa maata oleva ikävä pilvikerros peitti tehokkaasti näytelmän.

 

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennuste povaa tämän tilanteen jatkuvan ainakin jouluaattoon asti, mahdollisesti jopa tapaninpäivään. Revontulten näkymiseen on siis loppuviikon öinä pilvisyyden salliessa kohtalaisen hyvät mahdollisuudet koko maassa.

Otsikkokuvassa on Yhdysvaltain avaruussääennustuskeskuksen simulaatiokuva pohjoisen pallonpuolen revontulivyöhykkeestä ensi yönä noin klo 1 Suomen aikaa. Silloin näkyvien revontulten raja on Etelä-Suomen päällä, mutta tulet saattavat hyvinkin kurottaa etelämmäksikin – tai jäädä ylemmäksi.

Siis: silmät auki ja kaikki valmiiksi ulos menoon, heti kun ja jos pilvet väistyvät! 

Auringon korona tänään kuvattuna; revontuliaukko on selvästi näkyvissä keskellä.