Juuri nyt palkit punaisella: avaruusmyrsky mahdollinen

Ti, 08/23/2016 - 22:51 By Jari Mäkinen

Ilmatieteen laitos kertoo twiitissään, että Maan magneettikentän suunta on nyt revontulien näkymiselle ja tosiaan: kaikki magneettikentän häiriöisyyttä mittaavat asemat näyttävät parhaillaan punaisia laatikoita. Siis tilanne on hyvin lupaava revontulten näkymiselle!

Otsikkokuvassa oleva kartta näyttää, että Suomessa (siis vihreän linjan yläpuolella) on mahdolliskuuksia nyt revontulten näkymiseen. Jos taivas on siis hiemankin selkeä, kannatta katsella tapahtuisiko yläpuolella mitään.

Myös Ilmatieteen laitos vahvistaa asian:

Samoin avaruussäätä seuraava NOAA:n avaruussääennustuskeskus kertoo avaruussään olevan parhaillaan hyvin epävakaan.

Pieni G1-luokan myrsky on parhaillaan käynnissä ja aurinkotuuli on voimakasta sekä rauhatonta, sanoo NOAA:n tilannetiedotus. Todennäköisyys aktiivisuuden jatkumiselle tällä tasolla on suuri, ja itse asiassa nyt näyttää siltä, että ensi illasta ja yöstä on tulossa vieläkin lupaavampi.

Spaceweather.com -sivuston ennusteen mukaan todennäköisyys revontulille Suomen korkeudella on 15% tänä yönä ja 15 % ensi yönä. Kohonneen aktiivisuuden todennäköisyys on 20 % nyt ja ensi iltana/yönä, ja samoin revontulimyrsky on mahdollinen 20 %:n todennäköisyydellä tänään tai huomenna. 

NOAA:n Ovation-simulaatio lupaa parempia olosuhteita huomiselle, jolloin revontulia voisi olla myös eteläisessä Suomessa.

Auringon pinta on tällä haavaa varsin rauhallinen, sillä siellä on vain yksi suurehko pilkkuryhmä, AR2579, jonka ei oleteta synnyttävän suurempia purkauksia. Se on kuitenkin parhaillaan kasvamassa.

Sen sijaan koronassa on nyt aukko, jonka kautta kohti Maata puhaltaa tavallista enemmän ja voimakkaammin aurinkotuulta. Nyt purkautuva kaasu vaikuttaa Maahan ja meidän lähiavaruuteemme parin päivän päästä.

Päivitys klo 23.14: Kumpulan taivalla (valojen keskellä Helsingissä) näkyy heikkoja revontulia: