Ma, 12/12/2016 - 08:34 By Jarmo Korteniemi
Kuva: Cinnamon Vogue

Piparkakut, kanelipullat, riisipuuro, luumukiisseli, ja monet monet muutkin jouluisat elämykset saavat makunsa ainakin osaksi kanelista.

Päivän kuva

Meikäläisten juhlaherkkujen ohella se on hyvin tyypillinen itämaisten ruokien normimauste. Marttojen tietokannasta löytyy kymmeniä erilaisia kanelireseptejä, ja suuri osa suomalaisista leipomoista valmistaa kanelilla maustettuja tuotteita.

Kaneli-sana tarkoittaa suurin piirtein "putkiloa" tai "kanaalia". Se tulee latinan sanasta "canna", viitaten kanelitangon läpileikkaukseen. Kanelipuun versoista riivitty kuori kun on kuivatuksen aikana käpristynyt nätisti rullalle.

Maustetta kerätään kaatamalla puiden vesakot parin vuoden välein ja keräämällä rankojen sisäkuori eli nila.

Ominainen maku ja tuoksu tulevat kuorta kyllästävästä eteerisestä öljystä. Siitä lähes kaikki on juuri aromin aiheuttajaa, (trans)kanelialdehydiä. Öljyä erotetaan kanelista musertamalla ja pehmittämällä kuorta merivedessä ja tislaamalla lopputulos nopeasti. Öljy on kellertävää, tuoksuu kanelille ja maistuu erittäin väkevälle.

Kanelialdehydi

Kanelialdehydiä käytetään ruokien lisäksi myös erilaisina hajusteina. Aine on myös hyvä rautapitoisten seosmetallien korroosion hidastaja, ja sitä voidaankin levittää suojattaville pinnoille esimerkiksi pinnoitteiden ja liuottimien kanssa.

Kanelialdehydiä hyödynnetään myös maataloudessa: suihkuttamalla sitä kasveille ehkäistään sienitauteja ja karkotetaan kasvien luota hyönteisiä ja isompiakin eläimiä. Kesän tullen kannattaakin ehkä kokeilla juuri kanelin tehoa sääskikarkotteena!

Vaikka kanelialdehydiä voidaan tuottaa synteettisestikin, sen lähteistä käytännöllisin (ja halvin) on yhä kanelipuun kuori.

Lähtöaineena on useita puulajeja. "Oikeinta" on mieto ja kallis ceyloninkaneli (Cinnamomum verum / C. zeylanicum). Sitä ei meikäläisistä kaupoista juuri saa, vaan suurin osa myytävästä kanelista on kassia-, eli äpärän- tai kiinankanelia (C. aromaticum / C. cassia). Se on halvempaa ja sisältää runsaasti makua voimistavaa kumariinia.

Ikävä kyllä kumariini on suurissa määrissä ja toistuvasti nautittuna maksalle myrkyllistä, ja siksi kanelin säännöllistä suurkulutusta kannattaakin välttää. Viikon tai parin tehokuuri jouluna ei kuitenkaan ehdi tehdä haittaa – kunhan ainetta ei vetele aivan älyttömästi (ruoka- tai teelusikallisia päivässä).

Kumariinia löytyy monista muistakin syötävistä kasveista, eikä yhdenkään normaalia syömistä kannata pelätä.

Kanelilla on eräs mielenkiintoinen ominaisuus: se on hydrofobista eli se ei sekoitu veteen. Tämä johtuu siitä, että kaneli on käytännössä puun kuorta, ja suurin osa siitä on vettä hylkivää selluloosaa, joka on vielä kyllästetty vettä hylkivällä öljyllä. Asiaa voi testata sekoittamalla kanelia veteen lasissa. Ei kuitenkaan kannata kokeilla, voiko kanelia niellä suuria määriä sellaisenaan, sillä hommassa voi vahingoittaa keuhkojaan pahasti. Alla olevalla videolla selitetään lisää (englanniksi).

Kanelista kannattaa siis nauttia kaikessa rauhassa – mausteena, ja kohtuudella.

Otsikkokuva: Cinnamon Vogue