Meikäläisten juhlaherkkujen ohella se on hyvin tyypillinen itämaisten ruokien normimauste. Marttojen tietokannasta löytyy kymmeniä erilaisia kanelireseptejä, ja suuri osa suomalaisista leipomoista valmistaa kanelilla maustettuja tuotteita.
Kaneli-sana tarkoittaa suurin piirtein "putkiloa" tai "kanaalia". Se tulee latinan sanasta "canna", viitaten kanelitangon läpileikkaukseen. Kanelipuun versoista riivitty kuori kun on kuivatuksen aikana käpristynyt nätisti rullalle.
Maustetta kerätään kaatamalla puiden vesakot parin vuoden välein ja keräämällä rankojen sisäkuori eli nila.
Ominainen maku ja tuoksu tulevat kuorta kyllästävästä eteerisestä öljystä. Siitä lähes kaikki on juuri aromin aiheuttajaa, (trans)kanelialdehydiä. Öljyä erotetaan kanelista musertamalla ja pehmittämällä kuorta merivedessä ja tislaamalla lopputulos nopeasti. Öljy on kellertävää, tuoksuu kanelille ja maistuu erittäin väkevälle.