Ti, 07/21/2015 - 12:05 By Jari Mäkinen

Ilta-Sanomat kirjoittaa tänään NASAn DSCOVR-avaruusaluksen lähettämästä "ensimmäisestä" (siis NASAn juuri julkaisemasta, mutta ei suinkaan ensimmäisestä) kuvasta ja mainitsee jo otsikossa, että "DSCOVR-satelliitilla on uskomaton zoom-objektiivi". 

Kyseinen "objektiivi" on EPIC-kameralaitteisto, joka kuvaa maapalloa kymmenellä eri aallonpituusalueella ja sen kuvakentän koko on 0,61°. Siinä ei ole siis zoomia, eli sen polttoväli ei muutu. Sen sijaan NASAn julkaisemassa videossa on kyllä kuvaa suurennettu, eli näyttää siltä, että kuva zoomautuisi. Avaruuslaitteissa ei oikeastaan koskaan käytetä zoomia, koska se lisää kameran monimutkaisuutta (ja siten vikaherkkyyttä) ja sellaisen valovoima on huonompi kuin kiinteäpolttovälisen objektiivin.

Tämä on jälleen hyvä esimerkki siitä, että juttuja tehdessä kannattaisi tarkistaa mitä kuvassa oikein näkyy ja mitä sillä halutaan sanoa. Nyt asia ei ollut sinänsä olennainen, sillä kuvassa näkyy vain maapallo koko komeudessaan jotakuinkin sellaisena kuin ihmissilmä sen näkee, ja kuvaa vain suurennetaan siten, että Maa laajenee ja kuva tarkentuu. Sen sijaan monasti NASAn ja muidenkin tiedotteiden kuvissa on väärävärikuvia tai piirroksia, joiden kuvitellaan olevan oikeita.

Jutussa on myös toinen kohta, joka tökkii ainakin avaruusfriikkiä: lause "Avaruuden tutkimus etenee hurjaa vauhtia teknologian kehittyessä" pitää toki paikkansa, mutta tässä tapauksessa se on hieman hassu, koska kohteena kuvassa on avaruuden sijaan maapallo ja DSCOVR:n kameralaitteisto on toki hyvä sekä edistyksellinen, mutta ei mitenkään mullistava.

DSCOVR sijaitsee 1,5 miljoonan kilometrin päässä maapallosta ns. Lagrangen pisteessä, mikä jutun antaman kuvan mukaan on hyvin kaukana. Hupaisaa sinänsä, että juuri eilen monet mediat (mm. IS) kirjoittivat aivan maapallon läheltä kulkeneesta "suunnattoman arvokkaasta platinaa sisältävästä" asteroidista, jonka etäisyys oli lähimmillään "vain" 2,4 miljoonaa kilometriä.