Ma, 07/06/2015 - 15:53 By Toimitus
Espanjansiruetana

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua espanjansiruetanaa on viime aikoina tavattu runsaasti Turun alueella. Jotta sen levinnäisyydestä saataisiin ajantasaista tietoa, toivovat tutkijat yleisöltä ilmoituksia havainnoista.

​Espanjansiruetana on kuoriutuessaan noin senttimetrin pituinen ja kasvaa 7–14 senttimetrin pituiseksi. Suomen yksilöt ovat olleet väritykseltään oranssinpunaruskeita ja kuviottomia.

Selvitystä tekevät ​Turun kaupungin ympäristöhoito ja Turun yliopiston Biologian laitos. Turun yliopiston eläinmuseo auttaa tarvittaessa lajinmäärityksessä.

Yleisöä pyydetään ilmoittamaan lajia koskevista havainnoistaan tällä nettisivulla.

"Kuluvan kesän aikana espanjansiruetanaa on löytynyt myös Ruissalosta kasvitieteellisen puutarhan kompostialueelta", kertoo Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine. "Puutarha on aloittanut torjuntatoimet lajia vastaan"

Espanjansiruetanaa tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran Ahvenanmaalla 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen laji on levittäytynyt voimakkaasti mantereella. Turun alueella espanjansiruetanaa on löytynyt useista paikoista.

"Espanjansiruetanoiden esiintymistä Turussa ei tunneta vielä kunnolla", jatkaa Liisa Vainio Turun kaupungin ympäristönsuojelusta.

"Tavoitteena on, että tunnetut esiintymät saataisiin tuhotuksi mahdollisimman nopeasti. Espanjansiruetanat leviävät uusiin paikkoihin esimerkiksi maamassojen, puutarhajätteen ja taimien multapaakkujen mukana."

Espanjansiruetana on usein helppo tunnistaa oranssinpunaisesta yleisvärityksestä. Suurimmat yksilöt voivat kasvaa jopa 14 senttimetriä pitkiksi. Laji on Suomessa nopeasti levittäytyvä ja erityisen haitallinen vieraslaji, jolle kelpaavat ravinnoksi esimerkiksi puutarhakasvit ja kuolleet eläimet.

Kun espanjansiruetanan kohtaa, se pitäisi aina hävittää. Etanan voi tappaa katkaisemalla tai tiputtamalla kiehuvaan veteen. Hävittäminen tulee tehdä mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Kuolleet etanat on syytä laittaa pussissa suljettuun jäteastiaan tai haudata maahan, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereille.

UkkoetanaHarmiton ukkoetana on myös kookas ja yleisväritykseltään tumma, joten sitä ei pidä sekoittaa espanjansiruetanaan.

Etanat vertailussaVasemmalla espanjansiruetanan vaalea alapinta, oikealla harmittoman ukkoetanan tumma-reunainen alapinta.

Teksti on Turun yliopiston tiedotuksen kirjoittama. Tiedetuubi julkaisee tutkimuslaitosten ja yhtiöiden lähettämiä tiedotteita kuratoiden ja editoiden; nämä jutut erottaa journalistisesti toimitetusta sisällöstä punaisesta neliöstä jutun yhteydessä.