Otsikkokuva
Otsikkokuva
Body D8

Ensin oli monenlaisia opuksia, joissa kerrottiin sääilmiöistä ja sen mukana myös pilvistä. Sitten tuli vuonna mainio Pilvibongarin opas ja sitten viime vuonna julkaistiin Suuri pilvikirja.

Juha Vartiaisen nimensä mukainen opus on yhä edelleen suomenkielisten pilvistä kertovien kirjojen ykkönen, sillä kirja tarjoaa kattavan katsauksen pilvien kauniiseen ja monimuotoiseen maailmaan sekä siinä ohessa runsaan annoksen yleistietoutta säästä laajemminkin.

Oikeastaan kirja kertoo vain yhdestä aineesta: vesihöyrystä. Siitä muodostuvat pilvet ja sen käyttäytymisen ymmärtäminen eri olosuhteissa on avain pilvien salaisuuksiin.

Kirjassa on runsas kuvitus ja se on hyvin kattava. Vartiaisen teksti on sujuvaa ja helppolukuista, ja teksti nojaa havainnollisiin kuviin. Kirjassa käydään läpi paitsi pilvityypit eri muunnoksineen, autetaan tunnistamaan pilviä ja annetaan eväitä sään yksinkertaiseen ennustamiseen. Myös sade, ukkoset, salamat, tuuli, sumut ja erilaiset tiivistymis- sekä härmistymisilmiöt käydään läpi.

Vaikka kirjaa voi suositella varauksetta, en voi olla huomauttamatta kuitenkin parista asiasta. Kirja on nopeasti ja mielikuvituksettomasti taitettu, minkä lisäksi kuvien laatu ei ole niin hyvä kuin kuviin kovasti nojaavalta kirjalta toivoisi. Tekstityyppi on ainakin omasta mielestäni huonosti valittu, tosin tekstin saa silläkin hyvin luettua.

Se, että kuvia on paljon, on erinomainen asia, mutta varsin usein kuvien toivoisi olevan myös suurempia, jotta niiden yksityiskohdat tulisivat paremmin esiin.

Kirjassa myös käsitellään hieman samoja asioita useaan kertaa eri kappaleissa, hieman eri näkökannasta. Toisaalta tämä häiritsee, mutta toisaalta se on hyvää kertausta – tätä ei siis voi pitää suoranaisesti miinuksena.

Kokonaisuudessaan Suuri pilvikirja on kuitenkin niin kiinnostava, että sen haukkaa mieluusti yhdellä istumalla (kuten minulle kävi) ja sitä pitää mielellään pöydällä siten, että sen saa apuun pikaisesti pilvitunnistuksessa auttamaan.

Suuri pilvikirja

Kirjoittaja: Juha Vartiainen
Kustantaja: Readme.fi
Julkaisupäivä: 15.02.2013
ISBN: 9789522206695
Julkaisijan hinta: 38,00 euroa
200 sivua, kovakantinen ja nelivärinen

Kirjailijan nimi
Juha Vartiainen
Kirjan nimi

Suuri pilvikirja

Kategoria