Su, 11/24/2013 - 00:47 By Jari Mäkinen

Tänään 24. marraskuuta vuonna 1859, siis 154 vuotta sitten, brittiläisen luonnontieteilijän Charles Darwinin kirjoittama luonnonvalintaa käsittelevä tietokirja On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life julkaistiin ensimmäisenä 502-sivuisena versionaan. Kirjasta tuli saman tien niin sanotun kehitysopin nimikkokirja ja sen avulla Darwinin esittämä ajatus lajien synnystä luonnollisen valinnan kautta, eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta, levisi ympäri maailman. Ensimmäisessä paikoksessa oli 1 250 kappaletta, jotka myytiin loppuun muutamassa päivässä – osin kirjan aikaansaaman kohun ansiosta: julkisuudessa kerrottiin parjaavasti miten Darwin väitti ihmisen polveutuneen apinasta, mikä monille oli iljettävä ajatuskin.

Kyseessä on siis evoluutioteorian (mistä on hassua käyttää sanaa teoria, sillä se on hyvin todistettu) perusteos ja sitä on käännetty monille kielille, muun muassa suomeksi. Ensimmäinen, Aarno Rafael Koskimiehen suomentama versio julkaistiin monena vihkona vuonna 1913. Anto Leikola suomensi vuonna 1979 Richard Leakeyn kirjasta tekemän lyhennelmän, mikä onkin nykyisin kirjan käytetyin versio. Siinä nimi on myös lyhentynyt muotoon he Origin of Species (eli Lajien synty). Viimeisin kirjan suomennos, Pentti Rannan käännös vuodelta 2009, sen sijaan perustuu alkuteoksen ensimmäiseen laitokseen (missä sanaa evoluutio ei ollut kirjoitettuna, vaan Darwin lisäsi sen vasta kuudenteen painokseen).

Kuvassa on kirjan ensilehden yksityiskohta sekä netissä kiertävä piirros, missä evoluutio esitetään hieman eri tavalla. Piirroksessa on totuuden siemen...