Pe, 08/30/2013 - 00:44 By Jari Mäkinen

Kuvassa on Jupiter 2, lentävä lautanen, joka esiintyi 1960-luvulla tuotetussa TV-sarjassa Lost in Space ja joka on noussut kulttimaiseeseen - ei vähiten juuri tämän lentävän lautasen ansiosta.

Tosin tätä alusta ei ole olemassa, ainakaan tällaisena kuin se on kuvassa. Kuva on peräisin mainiolta nettisivustolta nimeltä Sci-Fi Air Show, missä on tieteiskirjallisuudessa, -sarjoissa ja -elokuvissa olleita avaruusaluksia esitettynä ikään kuin ne olisivat olleet esillä ilmailunäyttelyssä samaan tapaan kuin lentokoneet. Aluksista kertovat tekstit on kirjoitettu myös samaan tapaan kuin ilmailunäyttelyiden esittelyt, ja ovat luonnollisestikin osittain puuta heinää, mutta osittain perustuvat aluksista tarinoissa olleisiin tietoihin.

Esimerkiksi sivustolla on mainioita kuvamanipulaatioita Avaruusasema Alfan, Kotka-aluksesta. "Kotka on näyttelyn eräs suurimmista vetonauloista", kirjoittaa sivusto.

"Sen suunnitteli britti-insinööri Brian Johnson, ja se heijastelee suoraan McDonnell-Douglasin Moonbus -alusta (joka esiintyi myös Avaruusseikkailu 2001:ssä) ja se on selvästi sukua monien muiden Gerry Andersonin aikaisempien alusten kanssa. British Aerospace ja Rolls-Royce rakensivat aluksia vuosina 1974-75 Iso-Britanniassa, mutta monia niiden sisustan osia tehtiin Italiassa (mm. Marconi Electronic Systems ja Associazione Italiana di Aeronautica e Astronautica). TV-sarjaa varten tehtiin kolme lentokelpoista alusta."

Sci-Fi Air Show on ehdottomasti kurkistamisen arvoinen nettisivu!