Pensasnärhet punnitsevat pähkinöitä

Ma, 05/25/2015 - 18:03 By Markus Hotakainen

Monet eläimet käyttävät ravintonaan siemeniä tai pähkinöitä, jotka ovat kätkössä kuoren sisällä. Kuoriminen voi olla työläs prosessi ja pettymys suuri, jos piilosta paljastuukin pilaantunut eines tai kuori on tyystin tyhjä. Vahinko on vielä isompi, mikäli eläin varastoi ruokaa talven varalle – kyse voi silloin olla elämästä tai kuolemasta.  

Tuoreen selvityksen mukaan jotkut lintulajit osaavat "punnita" pähkinöitä ja päätellä niiden painosta, onko sisällä syötävää. Arizonassa tehdyssä tutkimuksessa kansainvälinen ryhmä tarkkaili meksikonpensasnärheä (Aphelocoma ultramarina), joka osaa vertailla nokkaan ottamiensa pähkinöiden painoa.

Tutkijat avasivat suuren määrän maapähkinöitä, vaihtoivat niiden sisukset tai tyhjensivät ne kokonaan. Osaan avatuista kuorista lisättiin gramman verran painoa. Kun manipuloituja pähkinöitä tarjottiin linnuille koskemattomien pähkinöiden kanssa, ne osasivat erottaa tyhjät pähkinänkuoret täysistä ja myös eripainoiset pähkinät toisistaan. Linnut valitsivat aina painavammat tarjokkaat.

Toisessa kokeessa isommat pähkinänkuoret avattiin ja niihin jätettiin vain yksi pähkinä. Ne sekoitettiin pienempiin kuoriin, joissa on jo valmiiksi vain yksi suupala. Linnut pystyivät tässä tapauksessa päättelemään, että isommat kuoret olivat liian keveitä, ja koska niissä on jotain "vikaa", päätyivät hylkäämään ne.  

Katsomalla lintujen puuhista kuvattua videota hidastettuna tutkijat totesivat, että kun lintu ottaa pähkinän nokkaansa, se ravistaa sitä aivan kuin kokeillakseen sen painoa. Samalla lintu aukoo hiukan nokkaansa kopistellakseen tarkastelemaansa pähkinää. Sitten se tekee päätöksen ottaa tai jättää pähkinän.

Tutkijoiden seuraavana tavoitteena on selvittää, kumpi linnun "mittausmenetelmistä" on päätöksenteon kannalta keskeisempi, pähkinöiden punnitseminen vai niiden koputtelu.

Tutkimus on julkaistu Journal of Ornithology -lehdessä (maksullinen).

Kuva: M. Fuszara