Pikku pörrääjät tulevat kaikkialle: Suomi panostaa pieniin lentolaitteisiin

Ke, 11/11/2015 - 20:24 By Jari Mäkinen
Kuvausnelikopteri lähdössä lentoon. Kuva: Hiutale Aerials

Tekes julkisti tänään uuden teknologiaohjelman, jonka tarkoituksena on tönäistä orastava kauko-ohjattavien ja automaattisten pienten lentolaitteiden kehitys ja käyttö uudelle tasolle Suomessa.

Jo nyt nelikoptereita ja muita UAV-laitteita (uncrewed airborne vehicles) käytetään paitsi erilaisissa kuvauksissa, niin myös valvonnassa ja jopa koeluontoisesti pakettilähetysten toimittamisessa. 

Nelikoptereita tehdään mittatilaustyönä vientiin saakka, monet kuvausyhtiöt (kuten otsikkokuvan Hiutale Aerials) käyttävät laitteita hyväkseen ja jopa posti on niistä innostunut.

Turvallisuusala, pelastustoimi, maanviljelys, viihde ja monet muut testaavat jo nelikoptereita toimintansa tehostamiseksi.

Lisäksi erilaisia kuviteltavissa olevia mahdollisuuksia niin valmistamisen kuin hyödyntämisen aloilla on vaikka kuinka – ongelmana on ollut vain saada tämä uusi ala lentoon. Kirjaimellisesti.

Kuva: Lausannessa, Sveitsissä, nelikoptereilla tarkastetaan ja mitataan rakennuksia. (Kuvaaja: Gabriel Garcia Marengo).

Vaikka monessa suhteessa Suomi onkin jäänyt tekniikassa jälkijunaan ja ottaa jopa askelia taaksepäin, on UAV-alasta tulossa poikkeus. Tai se on jo, sillä maassamme on useita alan toimijoita ja lupaavia start-up -yhtiöitä. 

Tekesin visiossa lentolaitteet muuttavat monet perinteiset liiketoiminnan tavat, ja siksi juuri nyt on korkea aika panostaa alaan.

Suomi onkin lupaava maa lentolaitteille, sillä etäisyydet ovat täällä pitkiä, asutus harvaa, maisemat (ainakin toisinaan) henkeäsalpaavan upeita ja Suomessa on runsaasti elektroniikan sekä tietoliikennetekniikan asiantuntijoita. Meillä on kaikki edellytyksen astua UAV-alan edelläkävijäksi.

Myös lainsäädäntö tulee Suomessa UAV-alaa: tuore ilmailua säätelevä laki tarjoaa hyvät edellytykset miehittämättömien lentolaitteiden lennättämiseen ja operointiin. Tämä on mahdollista osaltaan siksi, että Suomessa on runsaasti vapaata ilmatilaa.

Tekesin “Drones – speed up innovation” -ohjelma julkistettiin tänään ja siitä on lisätietoja Tekesin nettisivuilla.

Nelikopteri Amsterdmin satamassa

Kuva: Amsterdamin satama käyttää nelikoptereita laivojen, toiminnan ja liikenteen valvontaan. (Kuvaaja: Merlijn Hoek).

Otsikkokuva: Kuvakaappaus Hiutale Aerials Oy:n videolta.