Pluton kuista saatiin kesällä komeita kuvia, kun NASAn New Horizons -luotain lensi kääpiöplaneetan ohitse. Lisää kuvia on vielä tulossa, kun luotain lähettelee muistiinsa keräämiä tietoja vähitellen Maahan, mutta tässä Pluto-kuvien julkistusrumbassa unohtuu helposti se, että Plutoa tutkittiin jo ennen lähiohitusta huolellisesti – niin New Horizons -luotaimella kuin maanpäällisin kaukoputkinkin.
Tässä Mark Showalterin tekemässä animaatiossa näkyy hyvin kuinka Pluton kuut liikkuvat ja pyörivät: siinä missä sisin Charon kääntää koko ajan saman puolensa kohti Plutoa (samaan tapaan kuin Maan kuu tekee) vuorovesilukittumisen vuoksi, pyörivät muut kuut Styx, Nix, Kerberos ja Hydra villisti akseliensa ympäri. Onneksi ne sentään pysyvät koko ajan samalla radalla Pluton ympärillä!
Kuten video osoittaa, ei Plutokaan pysy paikallaan, vaan käytännössä Pluto ja Kharon kiertävät yhteisen massakeskipisteensä ympärillä.
Kuten alla oleva kuva osoittaa, ovat pienimmät Pluton kuut – tai ainakin Kerberos ja Hydra – syntyneet vähintään kahden pienemmän kappaleen törmäyksestä, ja voi olla, että edelleen jatkuva pyöriminen on seurausta näistä törmäyksistä.
Video: NASA/JHUAPL/SwRI/Mark Showalter
Samasta aiheesta