Populaaripuuroa: Yksi oikein
Tekniikka&talous kertoi 8.12. New Horizons -luotaimen herättämisestä ja tulevasta Pluton ohilennosta. Otsikointi jätti aavistuksen verran toivomisen varaa. 
 
 
Itse asiassa otsikossa ei ole juuri mikään oikein. Jotta kritisointi ei jäisi yleisluontoisen motkottamisen tasolle, tarkastellaan otsikkoa pala kerrallaan.  
 
"Vanha avaruusalus..." 
 
Totta, New Horizons lähetettiin matkaan jo vuonna 2006, joten sen voi luokitella vanhaksi avaruusalukseksi (jätetään huomiotta se, että planeettoja tutkivia "avaruusaluksia" on tapana kutsua luotaimiksi). Pluto nyt sattuu olemaan sen verran kaukana, ettei sinne "uutta" avaruusalusta niin vain saada. Jos luotain lähetettäisiin yksinkertaisinta ja vähiten energiaa vaativaa rataa pitkin Pluton etäisyydelle Auringosta, matka kestäisi yli neljä vuosikymmentä. Nyt pitkästä reissusta suoriudutaan alle kymmenessä vuodessa, mutta paljon sitä pikaisemmin ei Plutoon saakka ole nykytekniikalla pääsyä. 
 
"...heräsi 9 vuoden jälkeen..." 
 
Oliko New Horizons tosiaan sammuksissa yhdeksän vuotta (jätetään nyt huomiotta se, että luotaimen laukaisustakaan ei ole vielä kulunut yhdeksää vuotta)? Ei ollut. Se oli pitkän matkansa aikana horroksessa useaan otteeseen, mutta herätettiin aika ajoin kuvien ottamista ja järjestelmien tarkistusta varten. Rosetta-komeettaluotain "uinui" ennen tositoimiin ryhtymistä yli 2,5 vuotta, mutta se ei tarkoita, että jokainen horrostava luotain olisi unten mailla vuosikausia. Viimeksi New Horizons oli hereillä viime elokuussa ja muutamaa viikkoa aikaisemmin se kuvasi Neptunusta.
 
"...Pluton vierestä..."
 
Aurinkokunnan mittasuhteet ovat toki toiset kuin arkiset matkat matoisella maapallollamme, mutta 260 000 000 kilometrin etäisyydellä oleva luotain ei silti ole millään muotoa kohteensa "vieressä". Etenkään kun loppumatkan taittamiseen menee aikaa vielä yli seitsemän kuukautta - ja pikaisen ohilennon jälkeen luotain jatkaa matkaansa yhä kauemmas Auringosta. Vaikka oltaisiin kuinka suurpiirteisiä, niin "Pluton vierestä" antaa käsityksen, että matka olisi kutakuinkin jo tehty.
 
"...tutkii planeettaa..." 
 
Otetaanpa vielä kerran: Pluto ei ole planeetta. Löytyessään vuonna 1930 ja 76 vuoden ajan siitä eteenpäin se luokiteltiin planeetaksi, mutta kahdeksan vuotta sitten Pluto "alennettiin" kääpiöplaneetaksi. Tuolloin planeetalle muotoiltiin määritelmä, jonka kolmesta kriteeristä - planeetta kiertää Aurinkoa, sen massa on riittävän suuri, jotta vetovoima on muovannut sen palloksi, ja se on "siivonnut" kiertoratansa lähiympäristön muista kappaleista - Pluto ei täytä viimeistä. Tätä voi tietysti pitää hiusten halkomisena (ja Pluto on määritelmistä riippumatta yhtä kiinnostava kappale kuin aikaisemminkin) mutta jos kerran kirjoitetaan tieteestä, olisi paikallaan olla eksakti. Niin kuin tieteessä on tapana olla.
 
"...ensi vuonna" 
 
Tämä on sentään oikein. New Horizons ohittaa Pluton 14. heinäkuuta 2015. Tosin tässäkin kohtaa voi tuoda esiin ristiriidan, mikä on luonnehdinnan "Pluton vierestä" ja "ensi vuonna" välillä. Vaikka avaruusalukset (ja luotaimet) liikkuvat avaruudessa kulkemiinsa välimatkoihin verrattuna hitaasti, jonkin taivaankappaleen "vieressä" olevalta laitteelta ei pitäisi viedä kuukausimääriä päästä perille saakka.