Revontulia tiedossa lähipäiviksi: avaruussää on jälleen aktivoitumassa

Ke, 01/04/2017 - 14:57 By Jari Mäkinen

Tavallista voimakkaampi aurinkotuuli hellii jälleen planeettaamme ja odotettavissa on revontulille otollisia öitä. Jo eilisyönä taivaalla oli värejä ja vipinää monin paikoin, ja tilanne jatkuu.

Auringossa oleva suurehko korona-aukko osoittaa parhaillaan suoraan kohti maapalloa, joten siitä ulospäin puhaltava varattujen hiukkasten vuo saa ympärillämme olevan avaruussään myrskyisäksi.

Odotettavissa on G1-luokan geomagneettinen myrsky, siis ihan kohtalaisen aktiivinen, ja todennäköisyys varsin komeille revontulille on lähi iltoina jopa 65% Lapissa.

Eteläisemmässä Suomessa, kuten kaikkialla samoilla leveysasteilla, on kohtalaisen revontulimyrskyn mahdollisuus 25% – ennusteen mukaan jonkinlaista aktiivisuutta on etelässäkin luvassa joka tapauksessa, joten sopii vain toivoa, että sää olisi suotuisa. Onneksi ennuste tämänkin suhteen on lupaava.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennuste lupaa sekin aktiivista aikaa:

"Viime yönä oli jonkin verran geomagneettista aktiivisuutta ja revontulia esiintyi ainakin Keski-Suomen korkeudella."

"Koronan aukosta alkunsa saavan nopeamman aurinkotuulen virtauksen odotetaan saavuttavan Maan tänään ja yöllä ja vaikutuksen jatkuvan vielä huomenna,  joten revontulien todennäköisyys on kohtalainen. Koronan aukko on suurempi kuin edellisen kerran sen ollessa Maahan päin. Tällä saattaa olla jonkin verran merkitystä geomagneettisen vaikutuksen voimakkuuteen. Auringon pinta on lähes kokonaan vailla auringonpilkkuja, joten purkauksia ei ole odotettavissa."

Siis: taas kerran katseet taivalle illalla ja yöllä!

Simulaatio lähipäivien revontuliovaalista näyttää Suomen kannalta hyvältä: vihreä aktiivisuusalue peittää parhaimmillaan koko maan.

Otsikkokuva: Flickr / Timo Newton-Syms

Animaatio: Ovation