Revontulihälytys: kenties näkyvissä keväisiä taivaan valoja!

Ma, 05/09/2016 - 23:24 By Jari Mäkinen
Revontuliennuste


Käynnissä on jo toista päivää varsin voimakas revontulimyrsky ja parhaillaan on eteläisenkin Suomen päällä kohtalaista aktiivisuutta. Keväisen vaalea yö haittaa revontulten näkymistä, mutta juuri nyt kannattaa mennä ulos ja tähytä taivaalle: siellä saattaa näkyä jotain, vaikka todennäköisesti paras hetki tänä iltana alkaa olla jo ohitse.


Ilmatieteen laitoksen revontuliennusteen mukaan revontulien näkymisen todennäköisyys on Lappiakin etelämpänä tänään ja huomenna kohtalaisen suuri. 

Ennuste kertoo, että sunnuntaina aamuyöllä alkoi geomagneettinen myrsky, joka saavutti voimakkaimmillaan tason G3 (voimakas) sekä varhain sunnuntaiaamuna että uudestaan sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä. Revontulia havaittiin maanantain vastaisena yönä laajalti eteläisessä Suomessa. Pohjois-Suomessa yöt ovat jo liian valoisia revontulten näkemiseen.

Viikonlopun geomagneettisen myrskyn aiheutti koronan aukosta tuleva nopea aurinkotuulen virtaus. Aurinkotuulen nopeus nousi sunnuntain aikana lähes 700 kilometriin sekunnissa, ja on yhä samoissa lukemissa. 

Myrskyn alkua sunnuntaiaamuna voimisti se, että nopea virtaus työnsi edellään puristuneen aurinkotuulen vyöhykettä, jossa magneettikentän voimakkuus oli kolminkertainen tavanomaiseen nähden ja suunta pääosin eteläinen.

Nopea aurinkotuuli jatkunee vielä ensi yön ja alkanee hiipua huomisen kuluessa. Ainakin ensi yönä on siis vielä odotettavissa runsasta geomagneettista aktiivisuutta, joskaan ei ehkä aivan yhtä voimakasta kuin viime yönä, koska aurinkotuulen tiheys ja magneettikentän voimakkuus ovat jo heikentyneet. Revontuliakin voi vielä näkyä Etelä-Suomessa, joskin yön valoisuus heikentää niiden näyttävyyttä ja rajoittaa mahdollisen havaintoajan keskiyön tunteihin.

Auringossa ei ole merkittäviä aktiivisia alueita, joten purkauksia ei ole odotettavissa. Ionosfäärihäiriöiden mahdollisuus johtuu geomagneettisesta aktiivisuudesta.

Ja lienee turha mainita, että Merkuriuksen ylikululla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa...