1
min read
A- A+
read
Revontulihälytys: nyt näkyvissä ja tilanne paranee

Revontulia on juuri nyt näkyvissä laajalti Suomessa, tosin monin paikoin pilvien takana. Jos säätilanne antaa vähänkin myöten, kannattaa hilautua ulos katselemaan taivasta!

26.09.2016

Otsikkokuvassamme on Arto Oksasen välittämä Jyväskylän Siriuksen Hankasalmen tähtitornin kameran ottama kuva, joka näyttää tilanteen: revontulia pilvien takana.

Tämä pätee laajoihin alueihin Suomessa, sillä keli ei ole kaikkein paras mahdollinen taivaan tarkkailuun. Mutta jos sää on vähänkin suosiollinen, kannattaisi nyt mennä ulos, koska revontuliennuste on varsin hyvä. 

Ilmatieteen laitoksen revontuliennuste lupasikin tätä jo aiemmin tänään: 

"Viikonloppuna aurinkotuulen magneettikenttä voimistui ja kääntyi sunnuntaina pariin otteeseen äkillisesti etelään. Tämä aiheutti Maassa geomagneettista aktiivisuutta, joka ylsi pariin otteeseen pienen geomagneettisen myrskyn (G1) tasolle. Maanantain vastaisena yönä eteläisessä Suomessa nähtiinkin sitten vähän revontulia. Nyt aurinkotuuli on palannut jokseenkin tavanomaiseksi, joten aktiivisuus lienee tilapäisesti rauhoittumassa."

"Auringossa on juuri Maata kohti kääntyneenä kahden laajan koronan aukon pari. Niiden vaikutuksesta aurinkotuuli nopeutunee keskiviikkona, joten keskiviikkona ja torstaina on odotettavissa pieniä tai kohtalaisia geomagneettisia myrskyjä (G1–G2 / Kp 5–6). On mahdollista, että nopeaa virtausta edeltävä puristuneen aurinkotuulen vyöhyke alkaa aktivoida avaruussäätä jo keskiviikon vastaisena yönä."

"Aurinkotuulen magneettikenttä on iltapäivän aikana palannut voimakkaaksi (noin 10 nT) ja eteläsuuntaiseksi. Jos tilanne pysyy samanlaisena yöhön asti, maan keskiosassa on hyvä ja eteläosassakin kohtalainen mahdollisuus revontuliin maanantain ja tiistain välisenä yönä, siltä osin kuin pilvien lomasta näkyy. Todennäköisyysarvio on siksi tämän yön osalta nostettu kohtalaiseksi."

Syyspäiväntasaus

Viime viikon torstaina oli syyspäiväntasaus. Revontulien esiintymisessä on tilastollinen huippu syys- ja kevätpäiväntasausten aikaan, kuten Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen kertoi Helsingin Sanomien artikkelissa 18.9.2016.