Space Up laskeutui Suomeen

Ma, 02/15/2016 - 21:55 By Markus Hotakainen

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna nähtiin Suomen ensimmäinen ja samalla maailman pohjoisin Space Up -tapahtuma Espoon Otaniemessä.

Space Up on avaruuden "epäkonferenssi", joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Kaliforniassa vuonna 2009. Se saapui Eurooppaan vuonna 2012 ja nykyisin Space Up -tapahtumia järjestetään vuoden mittaan useita eri puolilla maailmaa. 

Ajatuksena on, että sen sijaan, että osallistujat vain kuuntelisivat asiantuntijoiden luentoja, pääsevät he itse puhumaan heitä kiinnostavista avaruusteemoista. Osallistujien ei tarvitse olla asiantuntijoita alalla, josta haluavat puhua, joten Space Up kerääkin usein alan ammattilaisten lisäksi harrastelijoita ja muita avaruudesta kiinnostuneita. 

Space Up on helposti lähestyttävänä avaruus(epä)konferenssina saavuttanut niin suuren suosion, että osa osallistujista on kiertänyt useita tapahtumia ympäri Eurooppaa tai jopa maailmaa. Viikonlopun Space Upissakin noin puolet osallistujista olivat tulleet Suomeen varta vasten tapahtumaa varten.

Kaksipäiväisen tapahtuman avasi astronautti Timothy Kopran videotervehdys kansainväliseltä avaruusasemalta, missä hän toivotti osallistujat tervetulleiksi Suomen ensimmäiseen Space Up -tapahtumaan.

Muutamia vierailevia puhujia oli Space Up -hengen mukaisesti pyydetty paikalle ja heidän puheenvuorojensa aiheet kattoivat laajan skaalan. 

Lauantain ensimmäinen vieraileva puhuja oli Esko Valtaoja, joka piti mielenkiintoisen luennon avaruuden historiasta ja motivaatioista avaruustutkimukseen. Aalto-yliopiston edustajien puheenvuoroissa kuultiin satelliiteilla tehtävästä tutkimuksesta ja Suomen ensimmäisestä Cubesat -satelliitista Aalto-1.

Osanottajat tarttuivat mielellään mahdollisuuteen pitää omia puheenvuoroja heitä kiinnostavista teemoista. Aiheet vaihtelivat laidasta laitaan niin kuin tapahtuman luonteeseen kuuluu. Puheita kuultiin muun muassa avaruuden opettamisesta lapsille ja Mars-siirtokunnan infrastruktuurista.

Sunnuntaina EntoCuben edustaja Robert Nemlander kertoi firmansa ideasta tuottaa syötäviä hyönteisiä. Heidän lähestymistapaansa voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myös tulevaisuuden Mars-lennoilla tarjoamalla hyönteisravintoa astronauteille. Sunnuntaina kuultiin lisää osallistujien omia puheenvuoroja muun muassa kaupallisesta avaruudesta ja Ilmatieteen laitoksen Mars-missiosta.

Tapahtuman päätti Explore Mars -yhdistyksen presidentin Artemis Westenbergin luento Mars-matkailusta ja siitä, kuinka lähellä olemme ihmisten lähettämistä Marsiin. 

Tapahtuma toi yhteen sekä suomalaisia että ulkomaalaisia avaruusintoilijoita ja osoitti, että Suomessa on paljon eri alojen ammattilaisia, jotka ovat kiinnostuneita avaruudesta ja sen hyödyntämisestä sekä tieteellisiin että kaupallisiin tarkoituksiin. 

Suomen seuraavaa Space Upia odotellessa... Pidetään katseet taivaalla!

Teksti: Sissi Enestam (kuvassa keskellä)
Kuvat: Space Up