Tabletti peittoaa läppärin

Ke, 05/29/2013 - 00:06 By Toimitus
Tabletti peittoaa läppärin

Amerikkalainen tutkimusyhtiö International Data Corporation ennustaa tuoreessa katsauksessaan, että tablettitietokoneiden myynti ylittää vuonna 2015 perinteisten tietokoneiden myynnin. Jo nyt tämän vuoden aikana myytävien kannettavien tietokoneiden määrä on pienempi kuin tablettitietokoneiden.

IDC:n mukaan tablettien myynti kasvaa vuonna 2013 peräti 58,7% ja on lopulta noin 229,3 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna tablettitietokoneita myytiin 144,5 miljoonaa kappaletta.

Kehitys ei ole mitenkään yllättävä, mutta nopeus on odotettuakin voimakkaampi. Monille tabletit riittävät mainiosti sähköpostin lukemiseen, surffaamiseen, musiikin- sekä elokuvien katsomiseen sekä moneen muuhun asiaan, mitä aikaisemmin tehtiin vain tietokoneella, joten on loogista, että näiden käytettävyydeltään parempien laitteiden suosio on kova. Tehon lisääntyessä, näyttöjen parantuessa ja sovellusten tullessa yhä paremmiksi, eiviät perinteiset tietokoneet jaksa enää kiinnostaa kuin ns. tehokäyttäjiä.

Vaikka tabletit tulevat paremmiksi sekä tehokkaammiksi, niiden keskimääräinen hinta putoaa: pudotus on vuonna 2013 arvion mukaan 10,8% ja laitteiden keskihinta Yhdysvalloissa 381 dollaria. Perus-PC maksaa siellä (kuten Suomessakin) noin tuplasti.

Vaikka Apple on edelleen iPadillaan tablettien markkinajohtaja, on sen rinnalle nousemassa – ja jo noussut – koko joukko Android-tabletteja. Niiden myötä kämmentietokoneiden kuvaruutukoko on pienentynyt, ja myös Apple esitteli kilpailijoidensa painostuksen jälkeen pienempikokoisen laitteen. IDC:n tutkimuksen mukaan jatkossa kaikkein suosituin näyttökoko tableteissa on alle 8 tuumaa.

Tablettien suosion vanavedessä älypuhelinten ja tablettien käyttö muuttuu yhä enemmän samankaltaiseksi, ja samalla niiden välinen raja tullee pian hämärtymään.