Paras kuva Plutosta (vuonna 1930)

Päivän kuva

Kääpiöplaneetta Plutosta tuli jälleen eilen illalla uusia, huikeita otoksia, joita ihaillessa on hyvä palauttaa mieleen ensimmäiset tuosta kaukaisesta maailmasta otetut kuvat.

Itse asiassa kyseessä eivät ole ihan ensimmäiset kuvat, sillä pieni valopiste onnistuttiin kuvaamaan jo aikaisemmin, mutta sitä ei tunnistettu kauan kaivatuksi planeetaksi. 

Clyde Tombaugh otti Lowellin observatoriossa tammikuussa 1930 yötaivaasta kuvaparin, josta hän löysi tähtien suhteen hitaasti liikkuvan kohteen. Se osoittautui kaukaiseksi kiertolaiseksi, jonka löytyminen oli ollut observatorion perustaneen Percival Lowellin suuri haave. Hän oli kuitenkin kuollut jo vuonna 1916 eikä Pluto edes löytynyt hänen laskelmiensa perusteella, vaan käytännössä sattumalta – toki tarkoituksella tehdyn etsinnän tuloksena. 

Alla on Slate-lehden tekemä mainio video siitä, miten kuvat Plutosta ovat tulleet vuosikymmenten kuluessa paremmiksi ja tarkemmiksi.

Onnea Plutolle!

Kuva NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute
Kuva NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute

Tai pikemminkin Clyde Tombaugh'lle (alla), joka tosin poistui keskuudestamme jo vuonna 1997. Eilen tuli kuluneeksi 109 vuotta kaukaisen kääpiöplaneetan löytäjän syntymästä. Merkkipäivän kunniaksi julkaistiin tuore kuva Plutosta ja sen suurimmasta kuusta Kharonista – tai Charonista.

Vuonna 1978 Pluton ensimmäisen tunnetun kuun löytänyt James Christy nimesi sen vaimonsa Sharonin mukaan. Kreikkalaisesta mytologiasta tutun Styx-virran lautturin englanninkielisen nimen c-kirjain voidaan näet lausua myös ässänä.

Tuore kuva Plutosta on otettu New Horizons -luotaimen LORRI-kameralla (Long-Range Reconnaissance Imager) 25. tammikuuta. Tuolloin luotain oli 203 miljoonan kilometrin päässä Plutosta, joten kääpiöplaneetta on kuvassa vain kahden pikselin ja sen suurin kuu ainoastaan yhden pikselin kokoinen. Ne näkyvät kuitenkin tuplasti isompina kuin viime heinäkuussa otetussa kuvassa. 

Valotusaika oli vain 1/10 sekuntia, joten pienemmät ja himmeämmät kuut eivät erotu kuvassa. Vaikka Pluto on kuvassa vielä mitättömän pieni, se ei ole enää pelkkä valopiste. Tulevina kuukausina Pluto kasvaa kuvissa yhä suuremmaksi, kun New Horizons matkaa kohti kesällä tapahtuvaa ohilentoa.

14. heinäkuuta luotain sujahtaa kääpiöplaneetan ohi noin 10 000 kilometrin etäisyydeltä. Rataan tehdään vielä pieniä korjauksia kevään ja kesän mittaan otettujen kuvien perusteella.