Suorana labrasta: Minttu Uunila raportoi Metsähovin radiotutkimuslaboratoriosta

Ma, 08/31/2015 - 16:43 By Jari Mäkinen
Mikroaaltouuni Metsähovissa

Tiedetuubi on käynnistänyt tänään uuden tiedetiedotushankkeen: Suorana labrasta kertoo twitterissä lähes reaaliajassa työstä ja toimista erilaisissa laboratorioissa, tutkimusryhmissä ja tutkimuskeskuksissa. Kukin ryhmä tai henkilö kertoo viikon ajan kerrallaan mitä on tekemässä ja miltä työpaikassa oikein näyttää. Viestejä voi lukea twitterissä avainsanalla #suoranalabrasta ja Tiedetuubin twitter-syötteessä (twitter.com/tiedetuubi). Viestit tulevat myös artikkelimuotoon tänne Tiedetuubin nettisivuille.

Idea hankkeeseen on tullut ranskalaisesta vastaavanlaisesta En Direct du Labo -hankkeesta.

Minttu UunilaEnsimmäisenä twiittaajana on aiemmin jo Tiedetuubissa geodeettista VLBI-tekniikkaa esitellyt Minttu Uunila (kuva oikealla) Metsähovin radiotutkimusasemalta. 

Minttu kirjoittaa kollegoineen myös mainiota blogia Metsähovista ja sen tapahtumista. Nyt se laajenee #suoranalabrasta -tägin alle myös twitteriin tämän viikon ajaksi! Twiitit näkyvät twitterin lisäksi myös tässä alla pienellä viiveellä.

Ensi viikolla vuoro siirtyy aivan muualle – mutta paikka ja henkilö paljastuvat vasta myöhemmin!

Jos olet tutkija ja haluaisit mukaan hankkeeseen, niin tervetuloa! Ota yhteyttä, niin katsomme teille sopivan viikon!


 

Geodeettinen VLBI? Minttu Uunila selittää mistä on kyse.

Minttu Uunila on tohtoritutkija Metsähovin radiotutkimusasemalla ja hänen erikoisalaansa on geodeettinen VLBI. Käytännössä hän esimerkiksi tutkii miten maapallon pyörimisliikettä voidaan mitata erittäin tarkasti kaukana olevien kvasaarien ja radioteleskooppien avulla.

Hän on kohonnut erääksi alan guruksi maailmalla ja Tiedetuubi tapasi hänet viime syksynä Yhdysvalloissa Goddardin avaruustutkimuskeskuksessa. Nyt Minttu on jälleen Suomessa ja on mm. eräs mainion Kuulumisia kuvun alta -blogin pitäjistä.

Videolla Minttu kertoo maapallon pyörimisajan mittaamisesta sekä siitä, että itse asiassa pyöriminen ei ole tasaista. Siinä on pientä vaihtelua koko ajan, riippuen mm. maapallon tuulista ja vuoksi-ilmiöstä.

Ja koska ajanmääritys tähtitieteellisesti on tärkeää mm. satelliittien ratojen määrittämiseen tarkasti, ei satelliittinavigointi toimisi ilman Mintun ja hänen kollegoidensa tekemää työtä.