Nyt pykätään patsasta avaruuskissalle (video)

Poliitikoille, tutkijoille ja taiteilijoille on pystytetty paljon erilaisia patsaita, mutta onko missään vielä pystiä avaruuskissalle? Pariisiin ollaan suunnittelemalla joukkorahoituksella sellaista.

Kun avaruusaika koitti 1960-luvun alussa, lähetettiin ennen ihmisiä koe-eläimiä käymään avaruudessa.

Kuuluisin näistä on Neuvostoliiton Laika, pieni sekarotuinen koira, joka valitettavasti kuoli kapselinsa sisälle, koska maahanpaluutekniikkaa ei vielä tuolloin osattu kunnolla – mutta silti haluttiin tietää miten olosuhteet kiertoradalla vaikuttavat eläimeen.

Yhdysvalloista otsikoihin pääsi "Kapteeni Ham", ensimmäisenä Mecrury-aluksella avaruuden puolelle matkannut simpanssi. Samoin maailman ensimmäinen rakettikyytiä saanut eläin oli amerikkalainen: rhesusapina Albert kensi 63 kilometrin korkeuteen Saksasta tuodulla V-2 -raketilla vuonna 1948.

Harva kuitenkaan muistaa Felicetteä, ranskalaiskissaa, joka teki avaruusmatkansa 18. lokakuuta 1963.

Maata kiertämään ei tämä mustavalkoinen kissa ei päässyt, vaan nousi "ainoastaan" 10 minuuttia ja 32 sekuntia kestäneelle lennolleen 157 kilometrin korkeuteen.

Pikaisen ylös-alaslentonsa aikana se pääsi nauttimaan noin viiden minuutin ajan painottomasta tilasta – ja joutui kokemaan laukaisun aikaan noin 9,5 g:n kiihtyvyyden. Veronique-niminen raketti kuljetti kissaa parhaimmillaan kuuden Machin nopeudella.

Lento tehtiin tuolloisessa Ranskan siirtomaassa Algeriassa olleelta Hammaguirin rakettikoeasemalta ja kulkupelinä oli silloin Ranskan järein raketti, Veronique, joka pystyi nostamaan 60 kilogrammaisen lastin ballistiselle lennolle avaruuteen.

Kyse oli luonnollisesti paitsi tutkimukseen käytetystä raketista, niin myös mannertenvälisestä ohjuksesta. Niiden kehittämisessä Ranska tuli heti kolmantena Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain perässä.

Felicette ja Veronique

Kissarakkaat ranskalaiset ovat hymistelleet Felicetten tarinalle kaikkien vuosikymmenien ajan, mutta brittiläinen mainosmies Matthew Serge Guy päätti laittaa pystyyn joukkorahoituskampanjan, jonka avulla Pariisiin pystytetään patsas avaruuskissalle. Kampanja on tuottanut 43 323 euroa, ja kun muut tuotot on laskettu mukaan, on koossa jo 49 000 euroa.

Patsaskin on jo tulossa: sen tekee eläinhahmoihin erikoistunut kuvanveistäjä Gill Parker. Noin puolitoista metriä korkeasta teoksesta on toistaiseksi vain hahmotelmia, jotka kertovat, että tulossa on pronssista tehty näköispatsas, missä lienee raketin päälle kipuava kissa.

Nyt hanke etsii paikkaa Pariisista patsaalle. Haussa on mieluiten turvallinen, yksityisellä alueella oleva, mutta yleisölle avoin paikka.

Yllä oleva video selittää hieman hankkeen taustaa ja kertoo myös Felicetten tarinan.

Ranskasta löytynyt lintuinfluenssaa

Pe, 12/04/2015 - 15:40 By Jari Mäkinen
Hanhia ja ankkoja

Dordognesta, Ranskasta, on löytynyt lintuinfluenssaa.

Ranskan maatalousministeriön mukaan ensimmäinen H5N1-tapaus löydettiin Birasissa sijaitsevalta tilalta 25. marraskuuta, ja kaksi muuta tarkentamatonta H5-tapausta havaittiin 30. marraskuuta Dommessa ja Saint-Paul-la-Rochessa. Kaikki kylät sijaitsevat lähellä Perigueuxin kaupunkia Ranskan länsiosassa.

Paikallisen radioasema kertoo, että tiloilla kasvatetaan lähinnä hanhia ja ankkoja, mikä ei ole yllättävää, koska seutu on Ranskan suurin hanhenmaksan ja ankanrintojen tuotantoaluetta.

Euroopassa havaittiin lintuinfluenssatapauksia myös viime talvena.

Lintuinfluenssa on erittäin tarttuva ja vaarallinen linnuille, ja on olemassa vaara, että taudista kehittyisi myös ihmisille kenties hengenvaarallinen influenssa. H5N1-virus voi tarttua linnuista ihmisiin, mutta heikosti. Tartunta on kuitenkin ihmiselle hengenvaarallinen. 

Ihmisestä toiseen viruksen ei ole toistaiseksi havaittu tarttuneen.

Viranomaiset ovat asettaneet tilojen ympärille 10 km säteeltään olevat suoja-alueet ja noin 14 000 ankkaa ja tuhat hanhea on määrätty tapettavaksi. Alueella olevilla noin 70 muulla tilalla on voimassa tiukat turvamääräykset ja ne ovat tehostetussa tarkkailussa.

Toistaiseksi ihmisille ei tilanteesta ole haittaa, ja ainakin teoriassa lintujen lihan, munien ja maksatuotteiden syömiseen ei liity riskiä. Tämä onkin joulunaikaan valmistautuville ranskalaisille huojentavaa, sillä hanhenmaksa on olennainen osa sikäläistä joulunviettoa.

Ainakin kahdeksan Aasian ja Afrikan maata ovat asettaneet ranskalaiset lintutuotteet tuontikieltoon. Ranskan hallitus puolestaan on rajoittanut eilen antamallaan määräyksellä elävien lintujen ja munien viennin Euroopan unionin jäsenmaihin.

Ranska vei ulkomaille vuonna 2014 yli 583 000 tonnia linnunlihatuotteita, joten tilanne on tuottajien kannalta ikävä – mutta lintuinfluenssan leviäminen olisi vielä ikävämpää.

Lintuinfluenssatarkistuksia Bankokissa vuonna 2014

Nouseeko lintuinfluenssa jälleen?

Maailman terveysjärjestö on varoittanut mahdollisen H5N1-tyypin influenssaepidemian aiheuttamasta uhasta lähitulevaisuudessa. 

Kun lintuinfluenssaa tavattiin edellisen kerran laajemmin vuosina 2006-2008, aloittivat useat maat (kuten Suomi) varustautumisen mahdollisen epidemian varalle. 

Mikäli pandemia toteutuisi, pyrittäisiin ensin siipikarjaa hävittämään ja rokottamaan sekä rajoittamaan niiden liikkumista. Pitkän tähtäimen strategiat vaatisivat suurimmassa riskiryhmässä olevilta väestöryhmiltä huomattavia muutoksia elintavoissa.

Aivan uusi tuttavuus ei lintuinfluenssa kuitenkaan ole: se löydettiin Italiassa 1900-luvun alkupuolella, ja tautia tiedetään esiintyvän maailmanlaajuisesti. 

Lintuinfluenssaviruksesta on yli 140 erilaista tyyppiä, joista suurin osa aiheuttaa linnuille vain lieviä oireita ja on ihmisille vaarattomia. Osa tyypeistä aiheuttaa vakavampia oireita, mutta ne ovat tyypillisesti siipikarjan sairauksia.

H5N1 on korkeapatogeeninen, eli helposti tarttuva virustyyppi, jonka havaittiin vuonna 1997 tarttuneen Hongkongissa siipikarjasta ihmiseen. Edellisen epidemian alku havaittiin Etelä-Koreassa vuonna 2003. Virus alkoi levitä vuonna 2005 lintuihin ja varsinkin siipikarjaan Kaakkois-Aasiassaa ja ylti lopulta myös Eurooppaan. 

Eräs suurimmista huolenaiheista on viruksen nopea leviäminen villien lintujen muuttoreittien avulla, joskin toistaiseksi lintuinfluenssa on kulkeutunut pääasiassa siipikarjan kuljetusreittejä.

Kuvat: Flickr

Juttua on päivitetty: kyseessä eivät ole ensimmäiset tapaukset sitten vuoden 2007 Euroopassa, vaan Ranskassa.