Tieteen päivät 2013: "Kriisi – uhka ja alku"

Ma, 01/14/2013 - 15:08 By Toimitus

Tieteen päivät 2013 pidettiin tammikuun alussa (9.–13.1.) Helsingissä ja niillä vieraili lähes 11 800 kävijää. Teemana tällä kerralla oli "Kriisi – uhka ja alku". Tieteen päivien ohjelman perusrunko koostui Helsingin yliopiston päärakennuksessa järjestetyistä luentokokonaisuuksista ja paneelikeskusteluista. Lisäksi Tieteen päivät jalkautui kaupungille erilaisten oheistapahtumien voimin.

Tieteiden päivien tiedotteen (mihin tämä teksti perustuu) mukaan Päärakennuksen ohjelma keräsi lähes 8 400 kiinnostunutta kuulijaa. Kaksipäiväisessä "Tiesitkö tämän? Tiedettä Kampissa" -tiedetapahtumassa kävijöitä oli yli 1 000. Kruununhaassa järjestetyssä Tieteiden yössä ohjelmaan tutustui liki 2 400 kulkijaa. Yläaste- ja lukioikäisille suunnattu Nuorten päivä puolestaan keräsi 450 kävijää.

Tieteen päivien kirja Kaikki syntyy kriisistä (Gaudeamus) julkaistiin päivien aikana.

Seuraavat Tieteen päivät järjestetään tammikuussa 2015. Sitä ennen Tieteen päivät järjestetään 19.–20.3. Jyväskylän yliopistossa, 30.8. Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa ja Kuopiossa, 6.–7.9. Lapin yliopistossa Rovaniemellä sekä 18.–19.10. Turussa Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyönä.

Tänä vuonna erityisesti talousaiheiset sessiot saavuttivat suosiota yleisön keskuudessa. Päivien viisi suosituinta sessiota olivat:

1. Mikä on talouskriisi ja kuinka se vaikuttaa?
2. Geo- ja astrofysikaaliset katastrofit
3. Päivän paini: Talouden vai politiikan kriisi?
4. Ilmastonmuutos kansainvälisestä ja suomalaisesta näkökulmasta
5. Ihmismieli kriisissä

Tieteen päivien 2013 esitykset ovat katsottavissa edelleen videoina (linkit Tieteen päivien sivuille):

Luentosalin 1 esitykset
Pienen juhlasalin esitykset

Myös edellisten vuosien esityksiä on verkossa Helsingin yliopiston sivuilla.

Tieteen päiviä jo vuodesta 2005

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista.

Tieteen päivät järjestetään joka toinen vuosi tammikuussa Helsingissä viisipäiväisinä. Päivien ohjelmaa on tarjolla myös muissa kaupungeissa. Ohjelman runkona toimii tietyn teeman ympärille rakentuva luentosarja, jossa valittua teemaa lähestytään eri näkökulmista. Ohjelma sisältää lisäksi luento-ohjelmaa ajankohtaisesta tutkimuksesta, keskusteluja ja väittelyitä, erikoisseminaareja, näyttelyitä, uutuuskirjoja ja planetaarioesityksiä. Päiviin kuuluu Nuorten päivä ja kaupunkitapahtuma Tieteiden yö. Päivien yhteydessä jaetaan myös palkintoja, kuten Vuoden tiedekirja ja Vuoden professori.

Tieteen päivät tarjoaa tietoa, elämyksiä ja uusia oivalluksia tieteestä ja tutkimuksesta kaikenikäisille. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Päivien järjestäjinä ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland ja Suomen Kulttuurirahasto.