Toimintavinkki viikonlopuksi: tee macvaario!
16.01.2015

Kuten tiedämme, liiallinen tietokoneen kuvaruudun tuijottaminen ei ole hyväksi. Niinpä tuomme perjantain iloksi esille erään tavan, millä tietokoneen katsomisesta saa miellyttävämpää ja terveellisempää: muuta tietokoneesi akvaarioksi!

Tempun on tehnyt ensimmäisenä (ainakin Wikipedian mukaan) Chicago Sun-Times -sanomalehden tekniikka-aiheiden toimittaja Andy Ihnatko 1990-luvun alussa, joka halusi tehdä “ehdottomasti viimeisen päivityksen” ikääntyneeseen Macintosh 512K -tietokoneeseensa.

Hän totesi, että näin hän saisi kätevästi mustavalkoisella näytöllä varustetun koneen väriversioksi, ja että muutostyön jälkeen koneessa olisi “varmasti hyvä näytönsäästäjä.”

Ihnatkon jälkeen monet muutkin ovat tehneet näin ja akvarisoituja tietokoneita näytettiin runsaasti tietokonealan messuilla 1990-luvulla.

Periaatteessa tietokoneen muuttaminen akvaarioksi on helppoa, sillä koneen sisustat pitää poistaa ja niiden paikalle laittaa pieni akvaario. Mitä paremmin koneen kopan saa paikalleen työn jälkeen ja mitä paremmin lasipinnan kiinni näyttöruudun reikään, sitä parempi.

Nykyisten litteänäyttöisten koneiden muuttaminen on jo hankalampaa, mutta toisaalta nyt vanhoja kuvaputkinäyttöjä sekä niillä varustettuja koneita on saatavissa jopa ilmaiseksi.

Erään alkuperäisimmistä netissä ohjeista tietokoneakvaarion tekemiseen on laittanut nettiin Matt Cohen, mutta sympaattisin eteemme sattunut kone on yllä olevassa kuvassa virnistävän Jake Harmsin G3 iMac. Hän näyttää seuraavassa videossa miten homma hoituu:

Muista pieneläimiä koskeva lainsäädäntö!

Akvaarioharrastajien mukaan alle 40-litraisessa altaassa ei ole suotavaa pitää kaloja pysyvästi, eli macvaariot eivät sovellu pysyvään käyttöön (mikäli niissä on tarkoitus pitää kaloja). 

Pieneläinten suojelusta annetu lain mukaan:
 "Akvaarion veden määrän, laadun, lämpötilan, vesipinta-alan ja veden syvyyden on oltava sopivat ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä. Akvaarion yhdellä sivulla on oltava näkösuoja, jollei akvaarion kasvillisuus tai muu sisustus anna kaloille riittävää suojaa. Akvaario on tarvittaessa varustettava kannella tai peitelasilla siten, että kalat eivät pääse hyppäämään sieltä pois."

Tämä kannattaa pitää mielessä akvaariota tehtäessä...