Hubblen avaruusteleskooppia käyttävät tähtitieteilijät ovat löytäneet uuden, kaksinkertaisesti kiinnostavan gravitaatiolinssin taivaalta.
Tapauksia, joissa täsmälleen meidän ja kohteen välissä oleva galaksi toimii kuin linssi ja taivuttaa voimakkaalla painovoimallaan takaa tulevaa valoa, on löydetty taivaalta aikaisemminkin, mutta nyt löytynyt tapaus on ensimmäinen gravitaatiolinssi-ilmiön kohteeksi sattunut räjähtänyt tähti, supernova.
Näitä moninkertaisesti näkyviä galakseja ja kvasaareita on löytynyt jo kymmeniä sitten vuoden 1979, jolloin ensimmäinen tapaus keksittiin taivaalta.
Paitsi että nyt kyseessä on ensimmäinen gravitaatiolinssisupernova, on tämä myös ensimmäinen kerta, kun tutkijat ovat havainneet kaksinkertaisen gravitaatiolinssin.
Havainto tehtiin viime marraskuun 10. päivänä, mutta nyt jälkikäteen katsottuna merkkejä siitä oli näkyvissä jo 3. marraskuuta otetuissa kuvissa. Löytö julkaistiin tänään 6. maaliskuuta ilmestyneessä Science -lehden yleisen suhteellisuusteorian satavuotiserikoisnumerossa.
Gravitaatiolinssi-ilmiötä kutsutaan Einsteinin ristiksi, koska Albert Einstein ennusti valon taipumisen yleisessä suhteellisuusteoriassaan, ja koska ilmiö näyttäytyy taivaalla yleensä ristinä, neljänä jotakuinkin samanlaisena valon taittumiskuviona.