Su, 06/26/2016 - 12:18 By Jari Mäkinen

Lomakausi on alkanut tai kolkuttaa ovella, joten monet meistä haikailevat matkoille. Siksi Tiedetuubi näyttää lähiviikkojen aikana kuvia ja tunnelmia eri tiedemuseoista ympäri maailman. Jos sattumalta tai tarkoituksella satutte matkoilla näiden museoiden kulmille, niin kannattaa poiketa sisäänkin! Sarja alkaa Espanjasta.

”KesälläValencia on kaunis kaupunki Välimeren rannalla Espanjan itäosissa, pohjois-etelä-suunnassa katsottuna maan keskivaiheilla. Katalonian kielialueella (ja Valencian autonomisella alueella*) oleva kaupunki on perustettu noin 140 eea ja sen vanha keskusta on kerrassaan sympaattinen. Syömiseksi Valenciassa kannattaa ottaa paikallista paellaa, jossa kanan lisäksi on perinteisesti kanin lihaa.

Kaupungin läpi virtaa Turia-joki, joka tosin on siirretty pois alkuepräiseltä paikaltaan: vuonna 1957 olleen suuren tulvan jälkeen joki päätettiin siirtää kauemmaksi kaupungin keskustasta, jolloin paitsi tulvariski katosi keskustasta, tuli kaupunkiin entisen joenpohjan kohdalle suuri tyhjä tila. Siihen päätettiin tehdä pitkulainen puisto ja puistoon pystyttää erilaisia museoita.

Yksi näistä on Valencian taide- ja tiedekaupunki, eli Ciutat de les Arts i les Ciències (tai espanjaksi Ciudad de las Artes y las Ciencias).

Arkkitehtien Santiago Calatrava ja Félix Candela suunnittelema näyttävä, upean moderni keskus avattiin vuonna 1996 ja sen rakentaminen saatiin päätökseen keväällä 1998, jolloin avattiin tiedemuseon osana oleva jättikangasteatteri L'Hemisfèric. Tämä on päivän kuvassa; pimeän aikaan otetussa kuvassa näkyy hyvin rakennuksen sisällä oleva 110 metriä halkaisijaltaan oleva pallo, jonka sisällä on teatteri. Etualalla on vesiallas, josta rakennus heijastuu.

L'Hemisfèricin vieressä on tiedemuseo, eli El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, missä hyvin tehdyn perusnäyttelyn lisäksi on erikoisnäyttelyitä, kuten nyt näyttelyt dinosauruksista (yllätys!) ja Nikola Teslasta. Kolmannessa kerroksessa on (ainakin kirjoittajasta) erittäin kina "painottomuustila" ja "Avaruusakatemia".

Kolmas alueen merkittävä tiedehenkinen museo on L’Oceanogràfic, avoimen taivaan alla oleva akvaario: sen on Euroopan suurin meriakvaario 42 miljoonaa litraa vetävällä altaallaan. Sen vieressä on halleja, joissa esitellään eri vesiekosysteemejä joka puolelta maailmaa Välimereltä trooppisiin meriin ja aina kummallekin polaarialueelle saakka. 

Lisäksi kompleksiin kuuluu El Palau de les Arts Reina Sofía, näyttävä konsertti- ja teatterisali sekä koko joukko pienempiä rakennuksia, upea parkkitalo (kyllä, nekin voivat olla kauniita) sekä kävelyalueita.

*Jutussa sanottiin alun perin Valencian olevan Katalonian alueella, mutta se on sen alapuolella sijaitsevalla "omalla" Valencian autonomisella alueella.