Valtava timatti tuli myyntiin – millainen on Lesedi La Rona?

Jos kaipaat isoa timattia, niin tässä olisi mahdollisuus sellaisen hankkimiseen: eilen myyntiin laitettu ja esille asetettu, viime marraskuussa Botswanasta löydetty Lesedi La Rona -timatti huutokaupataan 29. kesäkuuta Lontoossa. Hinnaksi arvioidaan noin 61 miljoonaa euroa. Kuinka ihmeessä yksi kivi voi olla niin arvokas?

05.05.2016

Päivän kuvaPäivän kuvassa on Lesedi La Rona - timantti, joka on kolmanneksi suurin koskaan löydetty ja suurin sataan vuoteen löydetty timantti. Ajankohtaisen tästä lähes tennispallon kokoisesta timantista tekee se, että lontoolainen huutokauppakamari ilmoitti timantin tulevan myyntiin ja että ennen kesäkuun lopussa olevaa huutokauppaa tätä jalokiveä esitellään julkisesti ensi sunnuntaihin saakka New Yorkissa, sitten Antwerpenissa kesäkuussa ja lopulta se on näytteillä Lontoossa 18. – 28. kesäkuuta. 

Antwerpen on mukana näyttelypaikoissa yksinkertaiseksi siksi, että sieltä löytyy ainoa tarpeeksi suuri skannauslaitteisto timantin mittaamiseen ja tutkimiseen.

Lähes värittömästä Lesedi La Ronasta tekee kiinnostavan se, että se on kookkain koskaan automaattisella seulojalla löydetty timantti. Se löydettiin Botswanassa sijaitsevasta Karowen kaivoksesta 16. marraskuuta viime vuonna ja sen massa on 222,2 grammaa eli 1111 karaattia. Seuraavana päivänä samasta suonesta löydettiin kaksi muuta suurta timanttia, yksi 162,6-grammainen ja toinen 74,8 grammaa painanut.

Puolitoista vuotta sitten avattu Karowen kaivoksen AK6-suoni on tuottanut tähän mennessä yli 200 kg timantteja.

Lesedi La Ronan nimi oli aluksi yksinkertaisesti Karowe AK6, mutta sille haluttiin normaaliin isojen timanttien tyyliin "kunnollinen" nimikin. Siksi löytäjäyhtiö Lucara Diamond julisti viime tammikuussa nimikilpailun, jonka voittajaksi tuli tämä& Thembani Moitlhobogin setswanankielinen ehdotus. Suomeksi nimi tarkoittaa “Meidän valomme”. (Se, missä määrin nimikilpailu oli kaivosyhtiön PR-tempaus, ja millaisia ovat timanttiteollisuuden raadolliset puolet, ovat tärkeitä asioita, joihin ei kuitenkaan tässä jutussa puututa.)

Suurin tähän mennessä löytynyt timantti on Etelä-Afrikasta vuonna 1905 löytynyt Cullinan, joka oli peräti 3,106,75 karaattia, eli 621,35 grammaa. Sen jälkeen toiseksi suurin timantti on Brasiliasta vuonna 1895 löydetty Sergio, jota ei luokitella kuitenkaan jalokiveksi mustan värinsä vuoksi.

Näihin edellisiin löytöihin verrattuna nykyinen etsintä on varsin teollista ja tylsää, sillä Karowen kaivoksessa käytössä oleva automaattilaitteisto skannaa maaperää röntgensäteillä ja paikantaa siitä timantin tyyppisiä kappaleita. Laite pystyy käsittelemään 150 tonnia kiveä tunnissa.

Jos kivi kiinnostaa enemmänkin, kannattaa siitä kertova video katsoa myyntiä hoitavan Sotheby's -huutokauppaliikkeen sivuilta.

 

Kuvassa hiottuja timantteja ja timanttien luokittelut.

 

Mutta miksi timantti on niin kallis?

Koska ne ovat kovin harvinaisia. Timantit ovat syntyneet syvällä maapallon kuoressa noin 140 – 190 kilometrin sydyydessä noin kolme miljardia vuotta sitten, kun hiilipitoinen aines on puristunut suuressa paineessa ja lämptilassa kasaan.

Tuloksena juuri sopivan maa-aineksen juuri sopivasta puristumisesta juuri sopivissa olosuhteissa on kokkare, joka ei sisällä muita alkuaineita kuin hiiltä.

Timantti on myös yksi viidestä hiilen allotrooppisesta olomuodosta, eli puhtaan hiilen atomit voivat asettua viiteen erilaiseen kirerakenteiseen. Muut muodot ovst grafeeni, grafiitti, fullereeni ja nanoputket. Timanteissa jokainen hiiliatomi on sitoutunut neljään naapurihiiliatomiin neljällä tetraedrisesti suuntautuneella lujalla sidoksella, mikä muodostaa kuniin säännöllisen rakenteen timanttikiteeseen.

Kiderakenne tekee timantista myös kovimman luonnossa esiintyvistä aineista. Kaikista olemassa olevista aineista (siis myös keinotekoiset aineet huomioiden) timantti on neljänneksi kovin hypertimantin, reniumdiboridin ja ultrakovan fullereenin jälkeen.

Vain osa timanteista on vaaleita ja lähes värittömiä, jotka taittavat valoa nätisti, etenkin hyvin hiottuna. Kun timantti on suuri, kaunisvärinen ja puhdas, on se arvokas, mutta hyvin ja kauniisti säännölliseen muotoon hiottuna vielä arvokkaampi. Hiominen on hidasta ja vaatii ammattitaitoa sekä erikoistyökaluja.

Alle kolmasosa vaaleista timanteista on tarpeeksi korkealaatuisia koruiksi.

Lisäksi on yksi syy, joka liittyy timanttien harvinaisuuteen ja hankalaan saatatuuteen: timantilla on ja on ollut suuri symbolinen merkitys ihmiselle kautta aikain. Niiden ajatellaan kertovan ikuisesta tai kaiken kestävästä rakkaudesta, ja siksi niitä pidetään hyvin romanttisena lahjana.

Juttuun on lisätty noin klo 10.30 huomio timanttiteollisuuden epämoraalisuudesta.