Video: Maailman suurin ilma-alus teki ensilentonsa

Uuden sukupolven ilmalaiva Airlander 10 on maailman suurin ilma-alus. Tämä jalkapallokentän kokoinen laite teki eilen ensilentonsa Englannissa, Bedfordshiressä.

Laite on 92 metriä pitkä ja 43, 5 metriä leveä, eli se on juuri ja juuri pitempi kuin Airbus A380 “Superjumbo”. Tilavuutta laitteella on luonnollisesti paljon enemmän. Historiasta laitteelle kuitenkin löytyy useampiakin voittajia, etenkin ilmalaiva Hindenburg, joka oli 245 metriä pitkä ja 41,2 metriä leveä.

Ammoisiin ilmalaivoihin verrattuna Airlanderilla on kuitenkin monta etua, joista olennaisin on turvallisuus: paloherkän vedyn sijaan nyt käytetään heliumia. Pintamateriaali on nyt puolikovaa Vectrania, joka on viisi kertaa terästä tukevampaa.

Airlanderin valmistaja Hybrid Air Vehicles (HAV) kertoo, että ilmalaiva pystyy lentämään jopa 150 kilometriä tunnissa puhaltavalla tuulella. 

Laitteen kehittäminen alkoi aikanaan Yhdysvaltain ilmavoimien tilauksesta, mutta amerikkalaiset jättivät leikin kesken budjettileikkausten vuoksi 2013.

Monet laitteen mahdollisista käyttäjistä ovat edelleen sotilaita, sillä ilmalaiva pystyy toimimaan viikkoja ilman polttoainetäydennystä. Se voi leijua hiljaa pitkän aikaa halutun paikan päällä ja esimerkiksi avustaa alla olevia joukkoja. Luonnollisestikaan suuri ilmalaiva ei voi olla taivaalla huomaamattomasti, mutta suuressa osasta toiminnoista tästä ei ole haittaa.

Airlander 10 voi kuljettaa myös noin kymmenen tonnia painavaa rahtia.

Valmistaja toivoo saavansa vuodessa kaupaksi noin sata alusta, joista noin puolet menee sotilaille ja puolet siviilimarkkinoille. Etenkin maisemalentoihin alus sopii hyvin – ja kyvystä leijua pitkä aikaa paikallaan on apua myös poliiseille sekä vaikkapa langattomia verkkoja ilmasta kaupunkien päälle haluaville teleoperaattoreille.

Video: Hybrid Air Vehicles