Viikonloppuna bongataan taas pihalintuja

Pe, 01/26/2018 - 13:37 By Markus Hotakainen

Suomen suurin lintutapahtuma eli Pihabongaus on jälleen tulevana viikonvaihteena. Siihen voi osallistua kuka tahansa tarkkailemalla tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Tapahtuman järjestävän BirdLifen tiedotteen mukaan "pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta".

Osallistujan ei tarvitse olla lintuharrastaja eikä kyseessä ole kilpailu, joten yhdenkin linnun havaitseminen riittää. Pihabongauksen tavoitteena on kerätä tietoa Suomen talvisesta linnustosta ja sen muutoksista.

Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Tarkkaile lintuja kotipihallasi tai muussa sopivassa paikassa tunnin ajan joko lauantaina tai sunnuntaina. Kirjaa muistiin tunnistamasi lintulajit ja laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan). 

 

 

Havainnot voi ilmoittaa 2. helmikuuta saakka BirdLifen sivuille avattavalla lomakkeella tai postikortilla osoitteeseen BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoijan nimi ja osoite, havaintopaikan osoite, päivämäärä ja kellonaika sekä havainnoijien määrä.

Lintulajien tunnistukseen saa apua omalta sivulta, mistä voi tulostaa talvisia pihalintuja esittelevän julisteen. Sieltä löytyy myös tulostettava havaintolomake sekä tietoa talvilinnuista ja niiden ruokinnasta. Kannattaa tarkistaa, että lintulaudan tarjonta on runsasta ja monipuolista!

Viime vuonna Pihabongaus järjestettiin jo 12. kerran ja osallistujia oli yli 20 000 noin 15 000 paikassa ympäri maan. Osallistujien kesken arvotaan tälläkin kertaa lintuaiheisia palkintoja.

Lisätietoa tapahtumasta löytyy BirdLifen sivuilta.

Kuva: Markus Hotakainen