Observatoriolla kerrotaan myös kaukokartoituksesta, eli maapallon havaitsemisesta kaukaa. Tämä on vuoden 2016 avaruusviikon teema. Tarkoituksena onkin kertoa omasta kotiplaneetastamme sekä siitä, kuinka monipuolisesti satelliiteilla voi tutkia Maan pinnalla ja ilmakehässä olevia ilmiöitä. Näillä tiedoilla on nykyisin valtavasti käytännön sovelluksia, joita emme yleensä edes huomaa.
Paikalla on asiantuntijoita, jotka kertovat ja näyttävät miten kaukokartoitustiedosta saadaan arkista elämää helpottavia tuotteita.
Tutkijat tuovat mukanaan myös nelikoptereita eli droneja, joilla tehdään nykyisin paljon kaukokartoitusta samaan tapaan kuin satelliiteilla. Esillä on myös muuta kaukokartoituksessa käytettyä tekniikkaa. Lisäksi paikalla on rakettilaboratorio lapsille (ja muille innostuneille) – tee ja laukaise oma paineilmarakettisi! Pihaohjelma järjestetään kuitenkin säävarauksella.
Vaikka huomio keskittyykin maapallon havaitsemiseen, ei muuta avaruutta ole jätetty huomiotta: Observatorion näyttely on avoinna ja planetaariossa järjestetään näytöksiä.
Ovet ovat Observatoriolla avoinna klo 12-17, mutta kaukokartoittajat ja satelliitit ovat paikalla klo 14-16.
Sisäänpääsy on ilmainen.
Tapahtuman järjestävät Helsingin observatorio, Ursa, Tiedetuubi, World Space Week ja kaukokartoitusalan kansalliset toimijat Suomessa.
Maailman avaruusviikko on kansainvälinen tapahtuma, joka juhlistaa tieteen ja teknologian tuomaa hyötyä ihmiskunnalle. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleiskokous julisti vuonna 1999, että avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Päivät valittiin ensimmäisen satelliitin, Sputnik-1:n ensilennon mukaan (4.10.1957) sekä kansainvälisen YK:n avaruuden rauhanomaista käyttöä koskevan sopimuksen allekirjoittamisen mukaan (10.10.1967).
Avaruusviikon tapahtumat ympäri Suomea: https://www.ursa.fi/index.php?id=8493