Avaruusviikingin lentologo

ESAn tanskalaisastronautti Andreas Mogensen lentää ensi vuoden syyskuussa Kansainväliselle avaruusasemalle lennollaan, joka on saanut nimen ”iriss”.

Samalla kun nimi julkistettiin viime huhtikuussa, julistettiin myös suunnittelukilpailu lennon logosta. Sen voittajaksi selvisi Poul Rasmussenin suunnittelema työ, minkä innoittajana on toiminut antiikin Kreikan jumalatar Iris. Paitsi että Iris kuvataan usein siipien kanssa, voidaan piirroksen siivet myös hahmottaa viikinkilaivana. Niillä Viikingit puolestaan matkasivat horisontin taakse löytämään uusia maita ja mantuja.

Andreasin matka horisontin yläpuolelle alkaa Baikonurin kosmodromista Sojuz-aluksella syyskuun 2015 lopussa ja hänen lentonsa kestää kaksi viikkoa. Lyhytkestoinen lento sopii erinomaisesti tekniikan testaamiseen ja tieteellisten kokeiden näytteiden tuomiseen nopeasti alas Maahan tutkijoiden käsiin.

Hän kouluttautuu parhaillaan lennolleen eri puolilla maailmaa avaruusasemayhteistyöhön osallistuvien maiden tiloissa ja hän osallistui kesällä Nasan ainutlaatuiseen Neemo-ohjelmaan, missä astronautit viettävät viikon ajan merenalaisessa laboratoriossa. Andreas käytti vedenalaisasemalla myös uusia yhteydenpitolaitteita, joita hän ottaa mukaansa myös avaruusasemalle.

Tiedetuubi keskusteli Andreasin kanssa suorassa yhteydessä Aquarius-asemalle ja haastattelu on katsottavissa täällä.

Toinenkin logo

Andreasin lennolla on normaalista poiketen myös toinen logo: koska lennolla on runsaasti koulutukseen ja opetukseen liittyviä hankkeita, valittiin sille erityinen tunnus näitä varten.

Piirroksen, missä Andreas lentää avaruuteen rakettinsa sisällä, on tehnyt 19-vuotias Louise Nielsen, joka teki piirroksestaan lennon varsinaisen logon väreillä varustetun version.

Tanskassa järjestettyyn logokilpailuun osallistui yli 500 osallistujaa ja näistä Andreas sekä valintaraati valitsivat käytettäväksi nämä kaksi.

Andreas julkaisee säännöllisesti videoita ESAn YouTube -kanavalla. Niitä katsomalla pääsee hyvin mukaan lennon ja sille valmistautumisen tunnelmaan!