Harvinaisia valoilmiöitä näkyi pääkaupunkiseudun taivaalla

La, 07/25/2015 - 17:10 By Jari Mäkinen

Tänään iltapäivällä näkyi ainakin pääkaupunkiseudun taivaalla harvinaisen hienoja pyramidihaloja, eli omalaatuisilta ympyräsateenkaarilta näyttäviä ilmiöitä, joilla ei kuitenkaan ole sateenkaarten kanssa juurikaan mitään tekemistä.

Omituinen nimi tulee siitä, että nämä rinkulat johtuvat siitä, että Auringon valo taipuu ilmassa olevissa hieman pyramidin muotoisissa pienissä jääkiteissä. Kiteitä on erilaisia ja riippuen niistä sekä niiden liiketilasta saadaan aikaan erilaisia kaaria ja ympyröitä. Yleistäen valolla voi olla kuusi erilaista reittiä jääkiteen läpi ja kiteen liiketila synnyttää sitten joko renkaita, sivuavia haloja tai ns. parhelioita, eli Auringon sivuilla näkyviä "valoilmiöitä"..

Suurin osa yleisimmistä haloista syntyy laattakiteistä, jolloin tuloksena on normaalisti "tavallisia" ympyröitä Auringon tai kuun ympärillä. Nyt sen sijaan taivaalla näkyy (kuten Samuli Vuorisen ottamassa otsikkokuvassa) erikoisempia ilmiöitä, epätavallisempia renkaita sekä hieman soikeita haloja. Näitä kaikkia ei edes tunneta vielä hyvin, ja siksi kannattaa katsella taivaalle sekä ottaa kuvia, sillä hyvällä onnella sieltä saattaa löytyä kokonaan uusi halomuoto. 

Suomalaiset ovatkin saaneet kuvattua koko joukon omituisia pyramidikiteiden aikaan saamia haloja. Niistä, sekä pyramidikiteistä ja niiden aiheuttamista haloista laajemmin voi lukea tarkemmin mm. Ursan oppaasta. Kuvia tullee pian myös Ursan Taivaanvahtiin.

Kaikki pyramidikiteiden halot luokitellaan joka tapauksessa harvinaisiin haloihin – eli taivaalla oli (ja jossain saattaa olla edellään meneillään) varsin harvinainen näytelmä!

Kuva: Samuli Vuorinen

Päivitys klo 20:15
Tilanne on ainakin pääkaupunkiseudulla ohi, joten jutun "näkyy juuri nyt" -henkeä on muutettu yleisemmäksi.