La, 06/06/2015 - 02:29 By Jari Mäkinen

Amerikkalaisen Planetary Societyn kokeellinen LightSail -satelliitti on taas hiipunut. Sen oletettiin jo sammuneen kerran aikaisemmin ohjelmistovian vuoksi, mutta se virkosikin jälleen toimintaan yllättäen todennäköisesti kosmisen säteen resetoitua satelliitin ohjaustietokoneen.

Nyt satelliitti on uudelleen hiljentynyt, eikä lennonjohto ole kuullut siitä mitään sitten keskiviikkoillan (viimeinen yhteys oli Suomen aikaa klo 23:40).

Otsikkokuvassa on satelliitti kuvattuna ennen laukaisua, ja sen avaruudessa levälleen avautuneet aurinkopaneelit näkyvät hyvin sen ulkosivuilla.

Lennon päällikön David Spencerin mukaan satelliitti on kärsinyt koko ajan lievästä virranpuutteesta, sillä akut eivät ole lataantuneet kunnolla, eivätkä ne pystyneet syöttämään tarpeeksi virtaa satelliitin alijärjestelmille. 

On mahdollista, että pikkusatelliitin akut ovat menneet varotilaan, missä kaikki toiminnat keskeytyvät, jotta akut voisivat varautua riittävästi. Tarkoituksena on näin suojata satelliitin elektroniikkaa.

Ongelmat alkoivat aurinkopaneelien avaamisen jälkeen, jolloin akut alkoivat tyhjetä, eivätkä aurinkopaneelit pystyneet lataamaan niitä suunnitellulla tavalla. 

Satelliitille lähetettiin sokkona käskyjä aktivoida radiolaitteisto matalasta virrasta huolimatta, jotta lennonjohto olisi saanut tietää onko se enää toimintakykyinen, mutta LightSail ei vastannut. Sen jälkeen lennonjohdossa päätettiin odottaa toistaiseksi, sillä periaatteessa tilanne voisi parantua kun aurinkopaneelit lataavat vähitellen akkuja. Jos lataus tapahtuu suunniteltua heikommin, siihen kuluu vain enemmän aikaa, mutta lopulta akuissa olisi riittävästi virtaa toimintaan.

Silloin myös aurinkopurje voitaisiin avata, mutta siitä päätetään vasta kun (tai jos) satelliitti herää uudelleen henkiin.