La, 06/06/2015 - 22:08 By Jari Mäkinen
Päivitys maanantaina aamulla: Jo kahdesti kuolleista noussut LightSail-satelliitti on saanut aurinkopurjeensa auki. Sen avannut pieni sähkömoottori surahti käyntiin klo 22:47 Suomen aikaa sunnuntaina illalla, kun satelliitti oli radallaan Meksikon länsipuolella Tyynen valtameren päällä.

Alla alkuperäinen juttu lauantailta:

Tämä alkaa käydä jo tylsäksi: Aurinkopurjesatelliitti LightSail on taas herännyt ruususen unestaan. Lentoa Planetary Societyssä seuraavan Jason Davisin mukaan se lähetti tänään iltapäivällä 9 tietopakettia, jotka kertovat sen systeemien tilasta. Niitä käydään parhaillaan läpi ja palaamme asiaan kun uutta ilmenee.

Tämä on jo toinen kerta, kun LightSail on sammunut ja se on oletettu menetetyksi, mutta se on herännytkin taas toimimaan. Ensimmäisellä kerralla syynä oli liian suureksi paisunut lokitiedosto ja toisella liian matalaksi päässyt akkujen varaustaso. Ensimmäisellä kerralla satelliitin pelasti kosminen säde, joka resetoi keskustietokoneen, ja tällä kerralla todennäköisesti akut ovat saaneet tarpeeksi virtaa ja yksinkertaisesti satelliitti on alkanut jälleen toimia saatuaan riittävästi sähköä.

Mutta kuinka kauan LightSail jaksaa nyt toimia? Saadaanko aurinkopurje vielä auki?

Lisätietoja odotellessa kannattaa lukea eilinen juttumme siitä, kun pikkusatelliitti hiljeni jälleen viime viikolla.