Ti, 05/03/2016 - 09:30 By Jari Mäkinen
Oranki käyttää kalastaa keihäällä

Päivän kuva tulee tänään Borneosta, missä Gerd Schuster huomasi vuonna 2008 Gohongjoella orangin kalastavan keppiä keihäänä käyttäen. Hän otti kuvan, joka on varsin ainutlaatuinen: oranki selvästikin käyttää keihästä täysin tietoisesti ja rutiinilla.

Päivän kuvaOrangit ovat lähes ihmisen kokoisia ihmisapinoita, jotka voivat olla 150 cm pitkiä ja painaa noin 80 kg. Aiemmin niitä oli lähes kaikkialla Kaakkois-Aasiassa, mutta nykyisin ne ovat luonnonvaraisia pääasiassa vain Sumatralla ja Borneossa. Orangit luokitellaankin uhanalaisiksi eläimiksi.

Jo pitkään on tiedetty, että orangit ovat hyvin älykkäitä, mutta silti se, että ne käyttävät työkaluja, oli pieni yllätys vuonna 1994, kun tämä havaittiin ensimmäisen kerran. Hollantilainen primatologi Carel van Schail tutki tuolloin orankeja Sumatralla ja kirjasi ylös useita tapauksia, joissa orangit käyttivät erilaisia työkaluja ruoan valmistelussa syödessään.

Ne muun muassa avasivat piikikkäitä hedelmiä kepeillä, jotta piikit eivät satuttaisi niin paljon käsiä. Tämä oli vaatinut jo monen asian ymmärtämistä sekä neuvokkuutta.

Sittemmin orankien on havaittu käyttävän muunlaisiakin työkaluja ja apuneuvoja; kepin käyttäminen keihäänä kalastaessa on kenties neuvokkain keksintö.

Lisäksi nyt tiedetään, että orangit harjoittavat hienosti sanottuna kulttuurista tiedonvälitystä: nuoret orangit siis oppivat vanhemmiltaan esimerkkiä seuraamalla miten kaluja käytetään ja miten pesäpaikkoja rakennetaan puihin kätevästi – erilaisten apuneuvojen avulla.

Uhanalaisista Borneon orangeista on erinomainen (ja tosi tukeva) tietopaketti YK:n ympäristöohjelman nettisivuilla.

Muuten: orangin hassu nimi "orangutangi", tai alun perin "orang-outang", tulee indonesian kielen sanoista orang ja hutan, jotka tarkoittavat henkilöä tai ihmistä ja metsää. Oranki on siis "metsien ihminen", mikä viittaa myös siihen, että niiden ihmismäistä käyttäytymistä on ihmetelty jo aikanaan. 

Orankien latinankielisen suvun nimi Pongo puolestaan tulee Angolaan 1500-luvulla portugalilaisten vangiksi jääneeltä britiltä Andrew Battellilta, jonka kertomuksissa esiintyy kaksi kädellistä apinaihmismonsteria Pongo ja Engeco. Kun saksalainen kasvitieteilijä Friedrich von Wurmb lähetti 1700-luvulla ensimmäiset orankiluurangot Eurooppaan siellä tutkittavaksi, annettiin orankisuvulle nimi Pongo