La, 12/07/2013 - 13:13 By Jari Mäkinen
Nobel-mitali

Suuri osa tämän vuoden nobelisteista on jo saapunut Tukholmaan juhlimaan Nobel-viikolla. He pitävät esitelmiä, tapaavat toisiaan, vierailevat eri paikoissa Tukholman ympäristössä ja osallistuvat tiistaina 10. joulukuuta viikon päätapahtumaan, palkintojenjakoseremoniaan ja sitä seuraavaan Nobel-juhlaan.

12 palkinnonsaajasta 11 on paikalla juhlallisuuksissa perheineen; vain kirjallisuuspalkinnon saanut Alice Munro ei pääse paikalle huonon terveytensä vuoksi. Häntä edustaa tytär Jenny Munro.

Virallinen ohjelma alkoi jo eilen käynnillä Tukholman Nobel-museossa, missä palkinnonsaajat tutustuivat paitsi näyttelyyn ja edeltäjiinsä, niin myös antoivat perinteisesti nimikirjoituksia. Tästä päivästä alkaen he pitävät esitelmiä, joista tärkeimmät välitetään myös netissä: aikataulu on jutun lopussa.

Sunnuntaina 8. joulukuuta on vuorossa Nobel-konsertti, jonka johtaa italialainen Riccardo Muti. Tukholman konserttitalossa pidettävä ilta on italialaisteemainen.

Maanantaina 9.12. useat nobelistit menevät Göteborgiin, missä he osallistuvat Nobel-viikon keskusteluun, jonka aiheena on tällä kerralla tulevaisuuden energia.

Juhlapäivä tiistai, Alfred Nobelin syntymäpäivä, alkaa rauhanpalkinnon palkintojenjakoseremonialla Oslossa ja jatkuu päätilaisuudella klo 17.30 Tukholman konserttitalossa. Siellä Nobel-komitean jäsenet perustelevat julkisesti valintojaan ja esittelevät palkitut. Tuore Nobel-säätiön puheenjohtaja, professori Carl-Henrik Heldin, puhuu, Ruotsin kuninkaallinen filharmonia soittaa Andreas Hansonin johdolla ja sopraano Malin Byström laulaa. Kuningas Carl-Gustaf antaa mitalit ja väki suuntaa illalliselle Tukholman kaupungintalolle.

Nobel-banketin ohjelmasta vastaa tänä vuonna Divine – The Opera Trio. Sen johtaja on Ingela Lundh ja loisteliaat puvut on suunnitellut Gunilla Petterson. Myös esiintyjien naamiointi ja hiuslaitteet on tehty hänen ohjeidensa mukaisesti.

Tarjoilusta vastaa ruotsalainen kokki Andreas Hedlund (joka valittiin vuonna 2002 Ruotsin vuoden kokiksi) apunaan entinen Ruotsin kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Björlin ja jälkiruokaspesialistit Conrad Tyrsén ja Ted Johansson. Nobel-säätiö tiedottaa lisäksi, että heidän gastronomisia avustajiaan ovat Fredrik Eriksson ja Gert Klötzke, joista jälkimmäinen tuo myös ruoka-akateemista makua, sillä hän on gastronomian professori Uumajan ylipistossa.

Koko tarjoilu on tänä vuonna ekomerkityistä tuotteista tehtyä ja ruoanlaittofasiliteeteista vastaava kaupungintalon ravintolan Stadshuskällarenin keittiö on ympäristösertifioitu.

Niin, ja mukana aktiviteeteissa ovat myös nobelistit François Englert ja Peter Higgs (fysiikka); Martin Karplus, Michael Levitt ja Arieh Warshel (kemia); James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof (lääketiede); Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller (talous) sekä rauhanpalkinnon saaneen Kansainvälisen kemiallisen aseiden kieltojärjestön OPCW:n edustajat.

Heidän Nobel-esitelmiänsä voi seurata parhaiten Tiedetuubin Nobel-videosivulla tai Nobel-säätiön sivulla YouTubessa, missä esityksen striimataan suorina ja mistä niitä voi katsoa jälkikäteen. Ohjelma on seuraava:

7. joulukuuta 2013 klo 14 Suomen aikaa: Lääketiede

Professori James E. Rothman
"The Principle of Membrane Fusion in the Cell" Yale University, New Haven, USA

Professori Randy W. Schekman
"Genetic and biochemical dissection University of California at Berkeley..."

Sunnuntaina 8. joulukuuta 2013 klo 10 Suomen aikaa: Fysiikka

François Englert, Université Libre de Bruxelles, Bryssel, Belgia
"The BEH mechanism and its scalar boson"

Peter W. Higgs, University of Edinburgh, Iso-Britannia
"Evading the Goldstone theorem"

Sunnuntaina 8. joulukuuta klo 11:30 Suomen aikaa: Kemia

Martin Karplus, Université de Strasbourg, Ranska ja Harvard University, Cambridge, USA
"Development of multiscale models for complex chemical systems: From H+H2 to biomolecules"

Arieh Warshel, University of Southern California, Los Angeles, USA
"Computer simulations of biological functions: From enzymes to molecular machines"

Michael Levitt, Stanford University School of Medicine, Stanford, USA
"Birth & future of multi-scale modeling of biological macromolecules"

Tiedetuubi näyttää kaikki esitelmät ja juhlallisuudet, mutta niitä voi katsoa myös Nobelin YouTube-sivulla sekä Nobel-säätiön nettisivuilla.