Ke, 01/27/2016 - 11:08 By Jari Mäkinen
Maailmanlaajuinen lämpötilaerokartta


Maailman ilmatieteen järjestön julkaiseman raportin mukaan vuosi 2015 oli mittaushistorian lämpimin rikkoen aiemmat ennätykset selvästi.


Maailmanlaajuinen maan ja merenpinnan lämpötila oli viime vuonna 0,76±0,1 astetta korkeampi kuin vertailukauden 1961–1990 keskiarvo. Ensimmäistä kertaa lämpötilat olivat keskimäärin kokonaisen asteen esiteollista aikaa korkeammalla.

Viisitoista mittaushistorian lämpimintä vuotta on ollut 2000-luvulla. Vuosi 2015 oli selvästi lämpimämpi kuin vuosi 2014, joka oli aikaisempi ennätyslämmin vuosi. Vuonna 2015 maailmalla nähtiin myös monia tuhoa aiheuttaneita sääilmiöitä, kuten lämpöaaltoja, tulvia ja vakavaa kuivuutta.

"Erityisen voimakas El Niño ja ilmastonmuutos yhdistivät voimansa viime vuonna, mikä aiheutti monia dramaattisia vaikutuksia viime vuonna", toteaa Maailman ilmatieteen järjestön uusi pääsihteeri Petteri Taalas.

"El Niño -ilmiö hiipuu vähitellen tulevina kuukausina, mutta ihmisen aiheuttama ilmastonmuutoksen kanssa meidän on elettävä vielä useita vuosikymmeniä."

"Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan yhä vakavampia seurauksia seuraavien viiden vuosikymmenen aikana. Tämän takia meidän pitää panostaa hillintätoimenpiteiden lisäksi sopeutumiseen. Olemme nyt saavuttaneet ensimmäistä kertaa 1 asteen lämpenemiskynnyksen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tämä on vakava hetki maapallomme historiassa." 

Jos Pariisin neuvotteluissa tehdyt sitoumukset pitävät ja lisäksi saavutetaan kunnianhimoisemmat päästövähennystavoitteet, meillä on kuitenkin vielä mahdollisuudet pysyä kahden asteen lämpenemistavoitteessa", Taalas toteaa WMO:n julkaisemassa tiedotteessa.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n lämpötilaluvut perustuvat pääasiassan Iso-Britannian säätutkimuslaitoksen (Met Office) ja Itä-Anglian yliopiston ilmastotutkimusyksikön keräämiin tietoihin, joihin on yhdistetty havaintoja Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n ja NASAn eri lähteistä. 

Yllä oleva lämpötila-anomaliaa esittävä käyrä näyttää selvästi vuoden 2015 oleen mittaushistorian lämpimimman. Brittien mittaustiedot alkavat vuodesta 1850 ja amerikkalaiset vuodesta 1880. 

Tarkempi analyysi vuoden 2015 ilmasto-olosuhteista julkaistaan maaliskuussa, mutta alustavan, viime marraskuussa julkaistun tiedon mukaan paitsi vuosi 2015, niin myös viiden vuoden jakso 2010 – 2015 on mittaushistorian lämpimin.

Alla on vielä otsikkokuvana oleva maailmankartta kokonaan. Siinä ovat lämpötilaerot vuosien 1961 – 1990 keskilämpötilaan verrattuna; maailmanlaajuinen keskilämpötila oli oli 14°C.

Maailmanlaajuinen lämpötilaerokartta

Artikkeli perustuu Ilmatieteen laitoksen ja Maailman ilmatieteen järjestön tiedotteisiin.