Ti, 03/08/2016 - 09:54 By Jari Mäkinen
Kuva: Janne Pyykkö


Aasiassa ja Tyynellä valtamerellä tapahtuu ensi yönä Suomen aikaa täydellinen auringonpimennys. Suomalainen pimennysbongari, luontovalokuvaaja Janne Pyykkö on seuraamassa sitä Indonesiassa ja kertoo tunnelmistaan blogissaan sekä Tiedetuubissa.


Täydellisiä auringonpimennyksiä tapahtuu maapallolla jotakuinkin kerran vuodessa, ja tämän vuoden pimennys peittää Auringon Aasiassa kapealla soirolla, joka kulkee Indonesiasta Tyynelle valtamerelle.

Kokonaisuudessaan pimennys kestää hieman yli viisi tuntia siitä, kun Kuun alkaa työntyä Auringon kiekon päälle pimennysvyöhykkeen alkuosassa päätyen siihen, kun Kuu jättää Auringon taakseen vyöhykkeen loppupäässä Tyynellä valtamerellä.

Osittainen pimennys alkaa klo 1:19 Suomen aikaa ensi yönä ja show on ohitse klo 6.34 Suomen aikaa.

Näin siis koko pimennysvyöhykkellä.

Maan päältä yhdeltä paikalta katsottuna pimennys kestää hieman alle kolme tuntia, ja siitä täydellisyyttä on paikasta riippuen parista minuutista aina yli neljään minuuttiin. 

Pisimmillään pimennys on neljä minuuttia ja 9 sekuntia pitkä paikassa, joka on hankalasti Tyynen valtameren päällä. 

Muutoinkin tämänvuotinen pimennys on vähän haastava: sääennuste maa-alueille, joilta pimennystä voi nähdä, on varsin kehno: esimerkiksi pienellä Ternate-saarella Indonesiassa, missä Janne on pimennystä katsomassa ja kuvaamassa, on taivas selkeä vain 35 % todennäköisyydellä pimennyksen aikaan. 

Se ei silti yrittämästä. Kuten Janne toteaa pilvien alle jäämisen mahdollisuudesta: "Ei se mitään. Olen jo nyt ihastunut siihen miltä saari näyttää. Otetaan toisesta kulmasta."

Täydellinen auringonpimennys on elämys myös silloin, kun sitä joutuu seuraamaan pilvien alta, koska yllättäen saapuva pimeys on huima kokemus. Se ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, kun pimentyvän Auringon ja sen ympärillä loistavan koronan voi nähdä omin silmin.

Alla olevalla pimennysvyöhykekartalla Indonesia on aivan viirun vasemmassa reunassa.

"Ternaten koko on niin pieni, että se mahtuisi melkein kolme kertaa Helsingin maa-alan sisään", kertoo Janne.

"Silti sinne mahtuu 1720-metrinen Gamalama-tulivuori ja lentokenttä. Vertailun vuoksi, (vieressä oleva) Maitara-saari on pienempi kuin Lauttasaari (=eräs tunnettu saari Helsingissä)."

Janne on kiertänyt havaitsemassa auringonpimennyksiä ympäri maailman ja hänen kuviaan on julkaistu useissa lehdissä. Monista tavallisista auringonpimennyskuvista poiketen hän ottaa kuviinsa yleensä ympäristöäkin ja niissä pimennys on tietyssä mielessä vain sivuosassa – vaikka onkin kuvan tärkein kohde.

Myös tällä kerralla luvassa on jotain omituista, kuten alla oleva hahmotelma antaa ymmärtää. 

Janne on ottanut vastaavantyyppisiä kuvia aikaisemminkin, mutta nyt ongelmalliseksi kuvaamisen tekee se, että täydellisyyden aikaan Aurinko on 46° korkeudella taivaalla.

Hän kirjoittaa blogissaan

"Kulkiessani kookospalmumetsikön alta, kuulin useista puista huutoja Hello mister. Sally sanoo, että jokainen Ternaten mies osaa kiivetä palmuun. Eilen eräskin kiipesi meitä varten palmuun, pudotti alas kookospähkinän, jonka kannoin kotiin ja joimme illalla kunnon kookoslasilliset. Nam.

Siksi eilen illalla minä, Sally, Murry ja Rifa teimme paikallisretken etsiäksemme sopivan palmun. Sellainen löytyi.

Tänään aamulla minä, Sally ja Murry lähdimme uudestaan tuohon paikkaan, jonka olin hyväksi katsonut. Tietysti kameran kanssa liikkuminen herättää kiinnostusta ja ihmiset tulevat juttelemaan – silloin edellä oleva kuva oli tarpeen, jotta sain viestin perille mistä on kyse.

Niinkin hyvin kävi, että eräs Jabu -niminen työmies ilmoittautui puuhun kiipeäjäksi, minkä hän teki ilman mitään varusteita. Ei voi kuin ihailla täkäläisten miesten taitoa."

Tuloksen näemme vasta huomenna, sillä pimennys alkaa klo 01.19 Suomen aikaa ensi yön puolella. Täydellinen vaihe on paikallista aikaa kello 9.53 aamupäivällä ja Kuu peittää Auringon täysin taakseen kahden minuutin ja 45 sekunnin ajan. 

Ja juuri tuolloin Jabun tulisi olla puussa sekä Jannen kameran takana...

Otsikkokuva ja piirros: Janne Pyykkö