Ystävänpäivätanssi komeetan luona (päivitetty)
16.02.2015

Komeettaluotain Rosetta teki lentonsa uskaliaimman tempun viime lauantaina, kun se lensi vain noin kuuden kilometrin etäisyydeltä komeetan ytimen pinnasta. Ohilento tapahtui kaksiosaisen ytimen suuremman osan päältä ja sujui suunnitellulla tavalla.

Tarkoituksena oli paitsi tutkia komeettaydintä erittäin läheltä, niin myös käydä vielä kerran sen lähituntumassa ennen kuin luotain jää tarkkailemaan komeetta Churyumov-Gerasimenkoa hieman kauempaa. Komeettaydin on muuttunut viime aikoina olennaisesti aktiivisemmaksi sen (ja Rosettan) lähestyessä Aurinkoa. 

Lähiohituksen jälkeen Rosetta jatkoi kauemmaksi komeetasta ja saavuttaa huomenna tiistaina 255 kilometrin etäisyyden. Tämä siksi, että aikomuksena on nyt saada laajempi kuva siitä mitä komeetan ympärillä on tapahtumassa. 

Sen jälkeen rataa lasketaan jälleen lähemmäksi, ja luotain pysyttelee noin sadan kilometrin päässä ytimestä. Sieltä se tekee toisinaan koukkauksia lähemmäksi ja kauemmaksi, riippuen komeetan aktiivisuudesta ja tutkijoiden tarpeista.

Ongelmana kauempana ytimestä lennettäessä on se, että siellä luotain ei ole enää itse asiassa komeetan kiertoradalla, koska heikkopainovoimainen komeettaydin ei kykene pitämään luotainta enää kahleissaan; siellä lennonjohto “lentää” Rosettaa kuin se olisi planeettainvälisessä avaruudessa komeetan lähellä.

ESA julkisti Rosettan navigointikameran kuvia nyt maanataina ja jopa niissä näkyy huimia yksityiskohtia komeetan pinnasta. Parempia OSIRIS-kameralaitteiston ottamia kuvia saadaan jälleen odottaa kuukausien ajan. Luotaimen lentorata oli suunniteltu sellaiseksi, että Aurinko paistoi komeetan pintaan hetken aikaa täsmälleen päältä, jolloin kuvista saatiin hyvin tarkkoja ja kiinnostavia.

Julkistetut 16 navigointikameran kuvaa on vapaasti ladattavissa ESAn nettisivuilta.

Rutiinia

Ellei lähiohitusta oteta huomioon, on Rosetta-lennojohto siirtynyt viime vuodenhektisten tapahtumien jälkeen toimimaan arkisen tasaisesti. 

Lentosuunnitelmaa tehdään 16 viikon ajalle etukäteen siten, että tutkijat ehdottavat erilaisia tehtäviä ja määrittelevät mitä mittalaitteita ja kuinka he haluaisivat käyttää, minkä jälkeen lentodynamiikkatiimi ja luotaimen kunnosta vastaavat insinöörit tutkivat mikä on mahdollista.

Lisäksi käytössä on kaksi lyhyen aikajakson suunnitelmaa: maanantaisin tehtävä suunnitelma keskiviikosta lauantaihin tehtäviä tutkimuksia varten ja torstaisin päätettävä lista lauantaista keskiviikkoon tehtävistä toimista.

Yleensä suunnittelupäivänä aamulla kerätään kaikki mahdollinen havaintotieto komeetasta ja luotaimen mahdollisesta radasta, joista koostetaan tehtävälista tehtäviksi toimiksi. Näiden perusteella tehdään komentosarja, joka testataan ensin simulaattorilla ja tarpeen mukaan Rosetta-luotaimen kaksoiskappaleella ennen kuin ne lähetetään luotaimelle.

Lennonjohto tarkkailee erityisen huolellisesti luotaimen sijaintia komeetan suhteen niin radiolinkin doppler-siirtymän avulla, luotaimen omilla navigointilaitteilla kuin luotaimen navigointikameran kuvilla. Kuvia saadaan viisi kertaa vuorokaudessa.

Lisäjännitystä toimintaan juuri nyt tuo niin sanottu konjunktio, eli Aurinko osuu jotakuinkin suoraan Maan ja Rosettan väliin. Se haittaa tiedonsiirtoa lähes koko helmikuun ajan.

Yhteys ei ole missään vaiheessa kokonaan poikki, mutta tällä haavaa tietoa saadaan luotaimelta Maahan ESAn 35-metristen antennien kautta vain 14 kilobittiä sekunnissa ja suurempien NASAn 70-metristen antennien kautta 45 kbit/s.

Tämä luonnollisesti rajoittaa luotaimelta saatavien tietojen määrää, mutta tilanne paranee maaliskuussa jo olennaisesti. Erityiden hyväksi tilanne tulee kesäkuussa, jolloin Maa on radallaan paikassa, mistä on hyvä ja suora yhteys komeetalle.

Silloin toivottavasti myös laskeutuja Philae on taas mukana toiminnassa!

9. helmikuuta 2015 otettu kuva näyttää jo selvästi, miten Chury on aktivoitumassa.