Ja taas uusi lähiohitus!

Julkaistu: 07.03.2014 / Jari Mäkinen

Kolmas asteroidin ohilento kahden vuorokauden sisällä!

Pieni asteroidi lensi eilen illalla ohitsemme vain 61 300 kilometrin päästä. Tämä vain kahdeksan metriä halkaisijaltaan ollut 2014 EC löydetiin tiistaina illalla, jolloin ensin ajateltiin sen mahdollisesti törmäävän Maahan. Siitä ei olisi ollut suurta haittaa, koska kooltaan se oli vain puolet siitä, mikä osui viime vuoden helmikuussa Tseljabinskin päälle; tämä murikka tuskin olisi saanut aikaan edes rikkoutuneita ikkunoita, mutta olisi voinut säikyttää. Onneksi kappale kuitenkin meni ohitse – tosin hyvin läheltä.

Lähimmillään Maata 2014 EC oli torstaina illalla klo 23:21 Suomen aikaa. Silloin sen etäisyys oli noin kuudesosa Maan ja Kuun välisestä keskimääräisestä matkasta. Suuri osa tietoliikennesatelliiteista on noin 37 000 km:n etäisyydellä, joten matkaa niihin oli vain runsaat 20 000 km.

Ohilennossa ei sinällään ollut mitään ihmeellistä, koska tällaisia tapahtuu varsin usein, mutta nyt kahden vuorokauden aikana kolme avaruuskiveä on lentänyt läheltä Maata. Tiedetuubinkin uutisoiman, keskiviikkona tapahtuneen 30-metrisen asteroidi 2014 DX110:n ohilennon jälkeen eilen toinenkin kappale, pienempi 2014 EF, lensi vielä lähempää Maan ohi.

Sen sijaan että Maa olisi nyt erityisen pommituksen kohteena, on kyse paitsi sattumasta, niin myös siitä, että nykyisin ohilentäviä kivenmurikoita pystytään havaitsemaan paljon aikaisempaa paremmin.