Joulukalenterit kautta aikain

Tiedetuubin Yllätysten joulukalenterin viimeisestä yllätysluukusta paljastuu yllättäen pienimuotoinen yllätys: useampikin joulukalenteri. 

31.12.2024

Tiedetuubi on ollut linjoilla jo 11 vuoden ajan, ja tämän yli vuosikymmenen aikana olemme julkaisseet useammankin erilaisen joulukalenterin. 

Vuoden 2024 joulukalenterin lopuksi listaamme niistä kiinnostavimmat, ja lisäksi myös pieni katsaus joulu- ja adventtikalenterien historiaan.

Nämä kalenterit kannattaa katsoa ainakin:

Tieteellistekninen lähtölasku jouluun (2013)

Kemiallinen joulukalenteri (2015)

Tiedetöppäyskalenteri (2019)

Vuonna 2018 esittelimme tiedepaikkoja, mutta nyt niitä on kartalla jo paljon enemmän kuin esittelimme aikanaan. Etenkin näin korona-aikaan mielikuvamatkat eri puolille planeettaa ovat kiinnostavia, joten alla koko tarjontamme!

Vuonna 2023 esittelimme joitain näistä paikoista joulukalenterinomaisesti YouTube -kanavamme Shorts-videoilla.

Tämän vuoden Yllätysten joulukalenterin kaikki luukut löytyvät myös omalta sivultaan.

Mistä joulukalenteri on kotoisin?

Wikipedian mukaan ensimmäisen adventtikalenterin loi protestanttipappi Johann Hinrich Wichern vuonna 1839 hampurilaisen lastenkodin lapsille, jotta joulun joulun odotus olisi lapsille helpompi. Hän asetti joka päivälle kynttilän pyöreään kranssiin, ja jokaiselle adventtisunnuntaille paksumman kynttilän.

Joulukalenteri kynttilöistä

Ensimmäinen itse tehty adventtikalenteri yksityiskodissa on peräisin todennäköisesti vuodelta 1851. Protestanttiperheet ripustelivat vähitellen 24 kuvaa seinälle. Yksinkertaisempi versio oli 24 liituvetoa seinään tai oveen, ja lapset saivat pyyhkiä yhden viivan pois joka päivä. 

Katolilaisissa kodeissa taas laitettiin olkia seimeen, yksi joka päivä, jouluaattoon saakka. 

Thomas Mann mainitsee romaanissaan Buddenbrookit vuoden 1869 adventin, jolloin pieni Hanno seuraa joulunajan lähestymistä lastenhoitajan valmistamalla repäisykalenterilla.

Noin vuonna 1903 müncheniläisen painotalon Reichhold & Lang perustaja Gerhard Lang tuotti ensimmäiset painetut, kuvitetut kalenterit.

Vuonna 1921 Lang keksi laittaa painettuun kalenteriin luukut. Sen ansiosta häntä pidetään nykyaikaisen joulukalenterin keksijänä. Vuonna 1945 saksalaisen Richard Sellmerin yhtiö ryhtyi painamaan joulukalentereita massatuontantona.

Joulukalenterin ja adventtikalenterin ero on yksinkertaisesti se, että joulukalenterissa on 24 luukkua, kun taas adventtikalenterissa luukkuja on ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaen.

Suomeen adventtikalenterin toivat Suomeen partiolaiset, jotka edelleen myyvät kalentereita. Tessi Fazer näki Ruotsissa kalenterin ja ehdotti, että Partiotytöt teettäisivät oman kalenterin. Ensimmäisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wendt ja se ilmestyi vuonna 1947. Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa sujui jo hyvin.