Lisää kuvia auringonpimennyksestä - nämä otettiin avaruudesta


Jos Maan päältä otetut auringonpimennyskuvat alkavat jo pursuta silmistä, niin tässä yksi hieman erilainen: eurooppalainen Proba-2 -satelliitti nappasi otsikkokuvan noin 800 kilometrin korkeudessa olevalta radaltaan viime vyönä ja japanilainen sääsatelliitti kuvasi Kuun varjon Maan pinnalla.


09.03.2016

Auringonpimennykset näkyvät luonnollisesti myös avaruudesta alas Maahan ja ylös kohti Aurinkoa (ja samassa suunnassa olevaa Kuuta) katsottaessa.

Klassikkoja ovat Kansainväliseltä avaruusasemalta otetut kuvat ja videot, sekä etenkin näistä tehdyt taiteelliset feikkiversiot.

Eräs uutterimmista pimennyskuvaajista on kuitenkin pieni Proba-2 -satelliitti, joka kuvaa teleskoopillaan Aurinkoa lähes jatkuvasti ja saa siten helposti kuvaansa myös pimennyksiä – kuten aikaisemminkin, oli tuloksena nytkin kauniita kuvia Aasiassa ja Tyynellä valtamerellä tapahtuneesta pimennyksestä. 

Vyöhyke, jonka kohdalla pimennys näkyi täydellisenä, oli parhaimmillaan vain noin 155 kilometriä leveä, eikä Proba-2 osunut radallaan juuri sen kohdalle oikeaan aikaan. Niinpä se joutui katsomaan pimennystä osittaisena, kuten miljoonat ihmiset Aasiassa, Havaijilla ja Tyynen valtameren saarilla.

Itse asiassa se osui osittaisen pimennyksen alle kaksi kertaa, klo 02:40 – 02:54 ja 04:58 – 05:13 Suomen aikaa.

Otsikkokuvana oleva kuva otettiin näistä ensimmäisessä havaintoikkunassa. Sen otti luotaimen SWAP-teleskooppi, joka kuvaa Aurinkoa äärimmäisen ultravioletin aallonpituudella.

Lisäksi Kuun kiekko oli näkyvissä Proba-2:n havaintolaitteissa aiemmin ja myöhemminkin, vaikka se ei enää peittänyt lainkaan Aurinkoa. Nämä vilaukset näkee hyvin alla olevalla videolla.




Myös jatkuvasti Maata tarkkailevien sääsatelliittien kuvissa pimennykset näkyvät hyvin. Itse asiassa näitä kuvia (kuten tätä viime vuonna Meteosatin havaitsemaa pimennystä) katsoessa huomaa erinomaisen konkreettisesti miksi täydellisiä auringonpimennyksiä näkyy niin harvoin samassa kohdassa maapallon pinnalla: pimennysvyöhyke on hyvin pieni ja kapea!

Lisäksi kuvissa näkee erinomaisesti kuinka täydellisyysvyöhykkeen ulkopuolellakin valon määrä on varsin vähäinen. Paljain silmin katsottaessa silmä sopeutuu erinomaisesti vähenevään valoon, mutta kamerat näyttävät todellisuuden.

Tällä kerralla parhaan toistaiseksi julkaistun videon pimennyksestä on julkaissut Japanin säätieteen laitos, jonka Himawari-8 -sääsatelliitti kuvasi koko pimennyksen.