Osittain täydellinen kuunpimennys extraherkuilla

Englanninkielisillä nettisivustoilla on hehkutettu, kuinka keskiviikkona 31.1. on ”Super Blue Blood Moon”. Tarjolla on siis varsinainen taivaallinen tripla, ainakin jos hehkutuksiin on uskominen.

30.01.2018

Kuu on "super", kun se on täydenkuun aikaan lähimpänä – tai melkein lähimpänä – Maata. Kuu näyttää silloin halkaisijaltaan nelisentoista prosenttia suuremmalta ja kolmanneksen kirkkaammalta kuin ollessaan ratansa etäisimmässä pisteessä. 

Tätä "superiutta" on kuitenkin vaikea huomata, sillä täysikuuta on hankala vertailla itsensä kanssa. Siksi aiheesta kohkaaminen superkuusta toiseen on vähän pöljää.

"Blue Moon" on puolestaan toinen samaan kuukauteen osuva täysikuu. 2. tammikuuta oli edellinen ja 31. päivä on taas täysikuu. Tästä on seurauksena, että helmikuussa ei ole ollenkaan täysikuuta, sillä seuraava on vasta 2. maaliskuuta. Ja myös maaliskuussa on "Blue Moon", sillä 31.3. Kuu on jälleen täysi.

"Blood Moon" viittaa täydelliseen kuunpimennykseen, jonka aikana Kuu muuttuu väriltään verenkarvaiseksi. Syynä on se, että pimennyksen täydellisenkin vaiheen aikana Maan heittämään varjoon lankeaa ilmakehän läpi kulkenutta ja taittunutta valoa. 

Siniset värisävyt siroavat ilmakehässä voimakkaasti, joten valo on väriltään punaista. Samasta syystä nouseva ja laskeva Aurinko on punainen tai oranssi.

Edellisen kerran kaikki kolme ilmiötä sattuivat samaan aikaan vuonna 1866. Tosin silloin ei vielä tunnettu käsitettä "superkuu", sillä sitä alettiin käyttää vasta 1970-luvun lopulla. 

 

 

Suomessa keskiviikkoinen kuunpimennys ei näy kovin kummoisesti. Täydellistä vaihetta pääsee ihastelemaan alusta loppuun vain aivan pohjoisimmassa Suomessa. Utsjoella Kuu nousee koillisesta horisontista kello 14.40, vain 12 minuuttia ennen täydellisen vaiheen alkua, joten se on vielä hyvin matalalla.

Etelää kohti tultaessa pimennys on Kuun noustessa yhä pidemmällä ja Kokkola–Lappeenranta-linjan lounaispuolella täydellinen vaihe ehtii jo päättyä ennen kuin Kuu kurkistaa horisontin takaa. Eteläisessä Suomessa on siis tyytyminen pelkkään osittaiseen pimenemiseen.

Helsingissä Kuu nousee lähes minuutilleen (klo 16.30) samaan aikaan kuin Aurinko laskee (klo 16.31), joten oikealta reunaltaan tummentunut Kuu on vielä varsin valoisalla taivaalla. Osittainen vaihe päättyy jo kello 17.11 eli vajaat kolme varttia kuunnousun jälkeen. Jos jotain aikoo nähdä, on syytä hakeutua avoimelle tai korkealle paikalle, jolta on mahdollisimman esteetön näkymä koillisen suuntaan. Ja toivoa pilvetöntä taivasta.

Viime elokuussa oli osittainen kuunpimennys, joka oli samaan tapaan käynnissä Kuun noustessa. Monin paikoin kävi kuitenkin niin, että alareunastaan tummentunut Kuu kohosi taivaanrannan takaa melkein suoraan pilvien taakse – kuten Nuuksion Pitkäjärven rannalta otetusta kuvasta näkyy. 

Kovin lupaavilta eivät sääennusteet tälläkään kertaa näytä, mutta kannattaa kuitenkin kyttäillä hämärtyvälle taivaalle.

Kuva: Markus Hotakainen