10 vuotta kestäneen matkansa aikana Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain on taivaltanut yli kuusi miljardia kilometriä. Nyt se lähestyy vauhdilla määränpäänään olevaa komeettaa 67P/Churyumov-Gerasimenko ja ESA kutsuu kaikki mukaan luotaimen viimeiselle etapille. Osallistumalla "Rosetta, ollaanko jo perillä?" -valokuvakilpailuun voit voittaa hienoja palkintoja.

"Ollaanko jo perillä?" on kysymys, jonka me kaikki olemme esittäneet – ainakin ajatuksissamme – jossakin matkamme varrella. Auton takapenkillä istuvat lapset voivat udella "ollaanko jo perillä?", kun viiden tunnin ajomatkasta on mennyt ensimmäiset viisi minuuttia. Tai olet ehkä itse miettinyt samaa ollessasi matkalla töihin.

Kysymys on epäilemättä herännyt Rosetta-työryhmän jäsenten mielessä moneen kertaan vuosikymmenen kestäneen lennon aikana. Pian olemme saamassa odotetun vastauksen: "Kyllä, olemme lopultakin perillä!"

Tällä hetkellä Rosetta on noin 20 000 kilometrin päässä komeetasta, mutta 6. elokuuta välimatka on kutistunut 100 kilometriin. Varmistuksen odotetaan saapuvan Saksan Darmstadtissa sijaitsevaan ESAn avaruuskeskukseen tuona päivänä noin kello 11.45 Suomen aikaa.

Ainutkertainen tapahtuma takaa ESAn paikan historiassa: ensimmäisen kerran luotain asettuu komeettaa kiertävälle radalle. Hieman myöhemmin eli marraskuussa luotain lähettää kaikkien aikojen ensimmäisen laskeutujan komeetan pinnalle.

Juhlistaakseen merkittävää virstanpylvästä ESA kutsuu kaikki osallistumaan valokuvakilpailuun. Päävoittona on ainutlaatuinen tilaisuus päästä marraskuussa ESAn avaruuskeskukseen Saksaan, missä järjestetään VIP-tilaisuus ensimmäisen komeettalaskeutumisen kunniaksi.

Voittajia tulee olemaan kaksi: toinen valitaan yleisöäänestyksellä, toisen valitsee ESAn tuomaristo. Sen toiveena on saada kuvia, jotka eivät ainoastaan kerro matkustamiseen ja perille saapumiseen liittyvistä tuntemuksista, vaan liittyvät myös luotainlennon teemoihin (alla on niistä vinkkejä).

Päävoiton ohella on luvassa 10 ESAn laukkua, joihin on pakattu Rosetta-vesipulloja, julisteita, t-paitoja, tarroja ja pinssejä. Lisäksi tuomaristo jakaa jo ennen luotaimen saapumista perille yllätyspalkintoja kuville, jotka ovat erityisesti heidän mieleensä.

Voit lähettää kuvia itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi, kun olette joko lomamatkalla, polkupyöräretkellä tai vaikka vain kauppareissulla. Toivomme, että kuvissa näkyisi jollakin tavalla myös jokin Rosettan tieteelliseen tehtävään liittyvä teema.

Luotaimen avulla yritetään esimerkiksi selvittää, vaikuttivatko komeetat Maan merien syntyyn – joten yksi teemoista on "vesi". Toisaalta vesi on tärkeää elämän kannalta, joten innoitusta voi hakea myös "elämästä". Kenties törmäät jossakin komeettamaiseen maisemaan: vettä ja höyryä suihkuttava geysir, kiinnostava kallio tai erikoinen jäämuodostelma voisi olla hieno tausta "selfielle".

Jos tarvitset kuvaa varten somisteita, voit ladata ja rakentaa paperisen Rosetta-luotaimen (tai tehdä oman mallin vaikka pahvista). Voit myös tulostaa Rosetta-julisteen, kirjoittaa siihen määränpääsi ja pidellä sitä kameran edessä.

Kuvat voi lähettää nettiosoitteessa esa.int/RosettaCompetition, Rosettan facebook-sivun kautta (et tarvitse omaa Facebook-tiliä) tai joko instagrammilla tai twitterillä hashtagilla #RosettaAreWeThereYet. Muista jakaa kuvasi sosiaalisessa mediassa, niin voit saada enemmän ääniä!

Kilpailu on jo käynnissä ja kuvia voi lähettää 6. elokuuta kello 9.00 (Suomen aikaa) saakka. Kun varmistus Rosettan saapumisesta määränpäähänsä on saatu – 6. elokuuta noin kello 11.45 – äänestys alkaa ja se jatkuu 21. elokuuta kello 16.00 saakka. Sinä aikana kuka tahansa voi äänestää suosikkikuvaansa.

Tarkemmat ohjeet kuvien lähettämisestä, osallistumisehdot, tiedot palkinnoista ja vinkkejä mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi löytyvät täältä (englanniksi).

Voit milloin tahansa tarkistaa twitter-luotaimeltamme @ESA_Rosetta (#RosettaAreWeThereYet), kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä. Se ilmoittaa myös, kun määränpää on saavutettu 6. elokuuta. Lähiaikoina kerromme lisää luotaimen saapumisesta määränpäähänsä sekä siihen liittyvästä tiedotustilaisuudesta.