Valokuvakisa: Outoja ilmiöitä ja asioita

La, 08/22/2015 - 15:24 By Jarmo Korteniemi
Kuva:  Pixel Addict / Flickr

Vielä runsas viikko aikaa lähettää meille kuvia oudoista asioista ja osallistua kesäkuvakisaamme!

Kuva voi olla vaikkapa taivaalla näkyvästä kirkkaasta kohteesta, metsässä näkyvästä kummallisesta kasvista, eksoottisesta eläimestä, vedessä näkyvästä hahmosta tai ihan mistä vain. Tärkeintä on, että kuva ja tilanne ovat aitoja, sekä se, että me joudumme rassaamaan kuvan kanssa aivonystyröitämme edes hetken verran.

Selitämme julkisesti ne kuvat, jotka pystymme selittämään. Tai ainakin yritämme. 

Tähän saakka kuvia on tullut parisenkymmentä ja joukossa on muutamia hyvin kiinnostavia tapauksia. Julkaisemme niitä vasta syyskuun alussa. Toistaiseksi täysin selittämättömiä ei ole eteen sattunut, mutta muutamien kohdalla täytyy esittää varsin epämääräisiä arvauksia – nähtäväksi jää, ovatko selitykset riittäviä. Jos siis digitaalisessa arkistossa tai pöytälaatikossa on vielä omituisuuksia, niin niitä ennättää vielä lähettää elokuun loppuun mennessä.

Selittämättömät kuvat saavat tunnustusta. Nostamme sellaiselle hattujamme ja rapsutamme epätietoisina päitämme. Selittämättömän kuvan ottajalle annamme vielä kirjapalkinnonkin. Jos selittämättömiä kuvia on useampia, palkinnon saaja arvotaan.

Parhaimmassa tapauksessa kuva voi johtaa uuteen löytöönkin, jolloin kuvaaja saa paitsi lisää arvostusta, niin myös kenties nimensä aiemmin tuntemattomalle luonnonilmiölle!

Osallistumalla kuvaaja antaa Tiedetuubille oikeuden julkaista kuvan kisaan liittyvässä uutisoinnissa: selitysjutuissa, voittajien julkistuksessa ja muissa vastaavissa. Muusta mahdollisesta kuvan käytöstä sovimme kunkin kuvaajan kanssa erikseen. Osallistuvat kuvat voi lähettää meille Facebookin, Twitterin tai sähköpostin välityksellä -- lue tarkemmat ohjeet kisan säännöistä.

Tiedetuubin kesäkuvakisa loppuu siis kuun vaihteessa. Vielä ehtii siis osallistua!

Innokkeena muutamia esimerkkejä mahdollisista kuvauskohteista:

Kuvat: Flickr / Schristia, Rosita Choque, USGS Bee Inventory and Monitoring Lab, Stuart Orford; Otsikkokuva: Flickr / Pixel Addict

Tiedetuubin kesäkuvakisa: kuvaa jotain outoa

Ke, 07/01/2015 - 23:01 By Toimitus

Tiedetuubi julistaa kesälle 2015 valokuvauskilpailun: kuvaa heinä- tai elokuussa 2015 jotain, mitä emme tuttaviemme kanssa osaa selittää, niin saatat voittaa hyvän kirjapalkinnon!

Netissä pyörii aina silloin tällöin kuvia, joissa on valokaaria, kummallisia tähtiä, vesipyörteitä tai muita kummallisia ilmiöitä, ja kuvien määrä tuppaa aina lisääntymään näin kesäaikaan, kun suomalaiset ovat muita vuodenaikoja enemmän luonnon helmassa.

Me Tiedetuubissa kuvaamme sekä tarkkailemme koko ajan luontoa, taivasta ja kaikkea muuta ympärillämme, emmekä törmää juuri koskaan mihinkään todella omituiseen. Silti saamme koko ajan raportteja kaikenlaisesta Suomen suvessa tapahtuvasta omituisesta toiminnasta.

Siksipä pyydämme kaikkia lähettämään meille kuvia tällaisista kummallisista asioista tai ilmiöistä! Jos emme osaa selittää mitä kuvassa on, niin voit voittaa komean kirjapalkinnon. Mikäli selittämättömiä ilmiöitä tulee useampia, niin arvomme pääpalkinnon ja annamme muille lohdutuspalkintoja.

Voit myös koittaa hämätä meitä!

Kaikista vähänkin omituisista tapauksista kuitenkin haluamme tarkat kuvaustiedot (kamera, objektiivi, valotusaika, aukko, paikka, ilmansuunta jne), joten varaudu toimittamaan nämä – esimerkiksi selittämättömien taivaanilmiöiden pohdintaan ilmasuunta, sijainti ja kellonaika ovat tärkeitä. Siksi kuvissa kannattaa pitää mukana vähintään niiden EXIF-tiedot.

Kätevin ja paras tapa osallistua kisaan on lähettää kuva joko Tiedetuubin Facebook-sivulla tai julkaista Twitterissä varustettuna avainsanoilla #kesakuvakisa ja #tiedetuubi tai @tiedetuubi. Voit lähettää kuvan myös sähköpostilla osoitteeseen toimitus@tiedetuubi.fi

Kisa-aika alkaa tänään ja jatkuu 31. elokuuta klo 23:59 Suomen aikaa saakka.

Säännöt:

- Yksi henkilö voi osallistua kisaan vaikka kuinka monella kuvalla.
- Kuvat tulee lähettää joko Tiedetuubin Facebook-sivullaTwitterissä varustettuna avainsanoilla #kesakuvakisa ja #tiedetuubi tai @tiedetuubi, tai  sähköpostilla osoitteeseen toimitus@tiedetuubi.fi
- Kuvan tulee olla jossain yleisimmässä sähköisessä kuvamuodossa ja pienempi kuin 15MB.
- Kuvasta tulee ilmetä (tai tiedot tulee ainakin toimittaa pyydettäessä) paikka, aika, kuvausilmansuunta, käytetty kalusto sekä muut kuvaustiedot, jotka yleensä ovat kuvan EXIF-tiedostossa.
- Kuvat eivät saa olla muokattuja; kontrastia, kirkkautta yms. saa muuttaa, mutta ns. photoshoppaaminen ei ole sallittua.
- Kilpailuaika on 1.7.2015 klo 00:01 – 31.8.2015 klo 23:59 Suomen aikaa.
- Järjestäjät voivat kysyä neuvoa muilta asiantuntijoilta kuvien sisällön selvittämiseksi.
- Toimitus tai sen jäsenten lähisukulaiset eivät saa osallistua.
- Jurynä toimii Tiedetuubin toimitus ja sen tekemä päätös on lopullinen.
- Mikäli selittämättömiä kuvia tulee useita, arvotaan pääpalkinnon saaja ja jury päättää muiden palkintojen jaosta parhaaksi katsomallaan tavalla.
- Tiedetuubi saa ilmaisen käyttöoikeuden kuviin, mutta muilta osin kuvien tekijäoikeudet säilyvät kuvaajilla. Tarkennus: Käyttöoikeus koskee ainoastaan kisaan liittyvää uutisointia. Muusta mahdollisesta käytöstä sovimme kunkin kuvaajan kanssa erikseen.
- Vain "parhaimpien" (määrän päättää jury) selitykset julkaistaan.

Rosetta, ollaanko jo perillä?

10 vuotta kestäneen matkansa aikana Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain on taivaltanut yli kuusi miljardia kilometriä. Nyt se lähestyy vauhdilla määränpäänään olevaa komeettaa 67P/Churyumov-Gerasimenko ja ESA kutsuu kaikki mukaan luotaimen viimeiselle etapille. Osallistumalla "Rosetta, ollaanko jo perillä?" -valokuvakilpailuun voit voittaa hienoja palkintoja.

"Ollaanko jo perillä?" on kysymys, jonka me kaikki olemme esittäneet – ainakin ajatuksissamme – jossakin matkamme varrella. Auton takapenkillä istuvat lapset voivat udella "ollaanko jo perillä?", kun viiden tunnin ajomatkasta on mennyt ensimmäiset viisi minuuttia. Tai olet ehkä itse miettinyt samaa ollessasi matkalla töihin.

Kysymys on epäilemättä herännyt Rosetta-työryhmän jäsenten mielessä moneen kertaan vuosikymmenen kestäneen lennon aikana. Pian olemme saamassa odotetun vastauksen: "Kyllä, olemme lopultakin perillä!"

Tällä hetkellä Rosetta on noin 20 000 kilometrin päässä komeetasta, mutta 6. elokuuta välimatka on kutistunut 100 kilometriin. Varmistuksen odotetaan saapuvan Saksan Darmstadtissa sijaitsevaan ESAn avaruuskeskukseen tuona päivänä noin kello 11.45 Suomen aikaa.

Ainutkertainen tapahtuma takaa ESAn paikan historiassa: ensimmäisen kerran luotain asettuu komeettaa kiertävälle radalle. Hieman myöhemmin eli marraskuussa luotain lähettää kaikkien aikojen ensimmäisen laskeutujan komeetan pinnalle.

Juhlistaakseen merkittävää virstanpylvästä ESA kutsuu kaikki osallistumaan valokuvakilpailuun. Päävoittona on ainutlaatuinen tilaisuus päästä marraskuussa ESAn avaruuskeskukseen Saksaan, missä järjestetään VIP-tilaisuus ensimmäisen komeettalaskeutumisen kunniaksi.

Voittajia tulee olemaan kaksi: toinen valitaan yleisöäänestyksellä, toisen valitsee ESAn tuomaristo. Sen toiveena on saada kuvia, jotka eivät ainoastaan kerro matkustamiseen ja perille saapumiseen liittyvistä tuntemuksista, vaan liittyvät myös luotainlennon teemoihin (alla on niistä vinkkejä).

Päävoiton ohella on luvassa 10 ESAn laukkua, joihin on pakattu Rosetta-vesipulloja, julisteita, t-paitoja, tarroja ja pinssejä. Lisäksi tuomaristo jakaa jo ennen luotaimen saapumista perille yllätyspalkintoja kuville, jotka ovat erityisesti heidän mieleensä.

Voit lähettää kuvia itsestäsi, ystävistäsi tai perheestäsi, kun olette joko lomamatkalla, polkupyöräretkellä tai vaikka vain kauppareissulla. Toivomme, että kuvissa näkyisi jollakin tavalla myös jokin Rosettan tieteelliseen tehtävään liittyvä teema.

Luotaimen avulla yritetään esimerkiksi selvittää, vaikuttivatko komeetat Maan merien syntyyn – joten yksi teemoista on "vesi". Toisaalta vesi on tärkeää elämän kannalta, joten innoitusta voi hakea myös "elämästä". Kenties törmäät jossakin komeettamaiseen maisemaan: vettä ja höyryä suihkuttava geysir, kiinnostava kallio tai erikoinen jäämuodostelma voisi olla hieno tausta "selfielle".

Jos tarvitset kuvaa varten somisteita, voit ladata ja rakentaa paperisen Rosetta-luotaimen (tai tehdä oman mallin vaikka pahvista). Voit myös tulostaa Rosetta-julisteen, kirjoittaa siihen määränpääsi ja pidellä sitä kameran edessä.

Kuvat voi lähettää nettiosoitteessa esa.int/RosettaCompetition, Rosettan facebook-sivun kautta (et tarvitse omaa Facebook-tiliä) tai joko instagrammilla tai twitterillä hashtagilla #RosettaAreWeThereYet. Muista jakaa kuvasi sosiaalisessa mediassa, niin voit saada enemmän ääniä!

Kilpailu on jo käynnissä ja kuvia voi lähettää 6. elokuuta kello 9.00 (Suomen aikaa) saakka. Kun varmistus Rosettan saapumisesta määränpäähänsä on saatu – 6. elokuuta noin kello 11.45 – äänestys alkaa ja se jatkuu 21. elokuuta kello 16.00 saakka. Sinä aikana kuka tahansa voi äänestää suosikkikuvaansa.

Tarkemmat ohjeet kuvien lähettämisestä, osallistumisehdot, tiedot palkinnoista ja vinkkejä mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi löytyvät täältä (englanniksi).

Voit milloin tahansa tarkistaa twitter-luotaimeltamme @ESA_Rosetta (#RosettaAreWeThereYet), kuinka paljon matkaa on vielä jäljellä. Se ilmoittaa myös, kun määränpää on saavutettu 6. elokuuta. Lähiaikoina kerromme lisää luotaimen saapumisesta määränpäähänsä sekä siihen liittyvästä tiedotustilaisuudesta.