Ti, 07/21/2015 - 13:45 By Jari Mäkinen
Lepakko

Päivän kuvaPäivän kuvassa lentää Nyctophilus geoffroyi -lajin siippa, eli eräs lepakoista. Tämä kuvassa oleva suurikorvainen laji on tyypillinen Australiassa, mutta siipat sinällään ovat käytännössä ainoita Suomessa tavattavia lepakkolajeja.

Näihin, ja lepakkoihin yleensä, pääsee tutustumaan nyt heinäkuussa paremmin jo perinteiseksi muodostuneessa Lepakkobongauksessa. Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää tämän lepakkobongaustapahtuman 24 – 26. heinäkuuta. 

Ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi kesämökillä, puistossa tai järven rannassa.  Viime vuonna lepakkobongaus keräsi ennätysmäärän havaintoja, ja lepakkoharrastajat kiihottavat meitä pistämään tänä vuonna vieläkin paremmaksi! Erityisesti havaintoja kaivataan Pohjois-Suomesta. 

LepakkodetektoriLepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut, erityistä asiantuntemusta ei vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti ja rajata mahdollisia lajeja esimerkiksi lentopaikan perusteella tai erityisellä laitteella, lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Detektorin avulla lepakoita voi tunnistaa lajilleen, sillä eri lepakkolajit lähettävät ultraääniä eri taajuudella. Eri lajien omalaatuisista äänistä on lista ja kuvaukset mm. täällä. Lepakkoääniä voi kuunnella puolestaan tällä kattavalla sivustolla.

Edistyneemmiltä bongareilta toivotaan havaintoja pikkulepakosta (Pipistrellus nathusii), jonka BatLife Europe on valinnut vuoden lepakoksi 2015. Nimestään huolimatta pikkulepakko on kuitenkin lähes saman kokoinen kuin muut lepakkolajimme, ja sen tunnistamiseen vaaditaan ultraäänidetektoria.

Bongaustulokset ilmoitetaan yhdistyksen verkkosivuille tulevalla lomakkeella www.lepakko.fi. Samasta osoitteesta löytyy myös lisätietoa sekä lepakoista että yhdistyksestä ja sinne tulee aikanaan myös tämän vuoden bongauksen tuloksista laaja yhteenveto.

Lepakkobongaustunnelmaan voi virittäytyä katsomalla Batmanin ja Robinin seikkailuita Batman -sarjassa YLE Areenassa.

Otsikkokuva: Flickr / Michael Pennay