Koeajo: BYD Seal U DM-i on järkevä lataushybridi, joka sopii kodin lisäakuksi

BYD Seal U DM-i etuviistosta kuvattuna
BYD Seal U DM-i etuviistosta kuvattuna
Auto etusivusta

Kiinalainen BYD Seal U DM-i on alle 40 tuhannen euron ladattava katumaasturihybridi, jolle luvataan jopa yli 1000 kilometrin toimintamatka. Auto on teknisesti mainio, mutta käytön pienet ongelmat ärsyttävät.

Aforisminkaikuinen autovalmistaja, Build Your Dreams (BYD) tunnetaan Suomessa erityisesti sähköautoista. Heidän Suomen mallistonsa laajeni hiljattain myös lataushybridillä, mallinimeltään Seal U DM-i.  

Hintaansa nähden Seal U DM-i tarjoaa paljon ominaisuuksia ja tekniikkaa, joiden uskoisi tekevän autosta kiinnostavan vaihtoehdon töpselihybridimarkkinoilla. Malliston hinta alkaa 39 500 eurosta, joka on tähän kokoluokkaan houkutteleva hintalappu. Lisähintaa saa halutessaan sisustan ja maalipinnan erikoisvärityksillä, jotka nostavat hintaa maksimissaan 1636,47 euroa. Kymppitonnien lisävarusteita ei siis ole odotettavissa.  

Suurin ongelma BYD:llä lienee olevan, että se on Suomen henkilöautomarkkinoilla vielä uusi tulokas ja kiinalaisvalmistajia kohtaan on epäluuloja. Tämä muistuttaa hieman samanlaiselta tilanteelta, mitä aikoinaan oli korealaisia valmistajia kohtaan.  

Seal U ilman DM-i päätettä on täysin sähköllä toimiva laite, kun taas DM-i -päätteinen malli saa virtaa myös polttomoottorista, joka on valmistajan oma 1,5-litrainen Xiaoyun bensaturbo. 

Maahantuojan mukaan polttomoottori toimii 18,3 kWh akustolle generaattorina eikä suoraan anna renkaille vetovoimaa. Samalla logiikalla toimivat myös muun muassa myös vanhemmat Opel Amperat ja Mitsubishi Outlanderit. 

Kyse on ehkä enemmänkin siis sähköautosta, jossa on bensalla toimiva virtalähde. 

Moottori

 

Ettei kaikki olisi liian selkeää niin huomioksi nostettakoon, että valmistajan mallistosta löytyy myös Seal, joka on täysin eri auto, kuin Seal U tai Seal U DM-i. Tässä nimisotkussa ei ole paljoakaan logiikkaa, mutta eipä nimi autoa pahenna.  

Ulkoa ja sisältä DM-i ei juurikaan eroa täysin sähköisestä Seal U:sta. Ajossa tosin huomaa eron. Siinä missä Seal U:n löllön pehmeä alusta muistutti vesisängyllä ajamisesta niin DM-i on paljon tasapainoisempi, eikä velloa ihan yhtälailla. Pehmeä tämä edelleen kuitenkin on. Seal U tuntuu siltä, että kyseessä lataushybridiksi suunniteltu auto, eikä niinkään sähköautoksi.

DM tulee englannin kielen sanoista dual mode. Perässä oleva i viittaa intelligenceen, eli pohjalaisittain sanottuna ”järkevyyteen”.

Auto takaviistosta

 

Hätävilkkua  

Viikon koeajon aikana DM-i:n raivostuttavin puoli oli se, että auto käytti yhteensä 9 kertaa hätävilkkuja päällä ilman selkeää syytä. Vilkutukset olivat parin sekunnin mittaisia, eikä tapauksissa ollut ainakaan huomattavissa yhdistävää tekijää.

Ongelma on luultavasti auton käyttöjärjestelmässä ja ratkennee seuraavassa päivityksessä. Tällaisen ongelman esiintyminen on kuitenkin hieman erikoista, sillä maahantuoja oli päivittänyt autoon uusimman järjestelmän. Liekö päivitystä testattu ennen sen julkaisemista?

Keskikonsolin käyttöjärjestelmä on yksinkertainen ja loogisesti jäsennelty. Pientä tahmeutta tosin ilmeni välillä. Esimerkiksi puhelimesta Apple CarPlayn kautta toistettavaa musiikkia varten joutui pariin kertaan jopa käynnistämään auton uusiksi. Normaalisti tämän täytyisi toimia saumattomasti, eikä vaatia käyttäjältä ylimääräisiä toimia, pois lukien kännykän ja auton ensimmäisen parituksen.

Ohjaamo



Matka taittuu

BYD:llä osataan tarjota autoille laadukas tuntuma ja hyvän varustelu hintaan nähden. Insinöörien lisätyölle olisi kuitenkin tarvetta muutamassa kohdassa.  Pehmeän alustan lisäksi auton mielipiteitä jakava ominaisuus on sen ohjaustuntuma.

DM-i:n ohjaus tuntuu yliavustetulta ja tunnottomalta, jonka olen pistänyt huomiolle muissakin valmistajan malleissa. Joillekin tämä voi toimia, mutta itse kaipaan enemmän tuntumaa tiehen. Tunnottomuuden vuoksi tulee tunne, että ajaisi tietokoneella eikä autolla. Ohjaustehostin tuntuu myös vahvistuvan portaittain nopeuden kasvaessa.

Ohjaustuntumaa voi periaatteessa säätää eri ajotiloilla, joita on lumesta sporttiin. Näillä ei käytännössä ole muuta eroa kuin kaasuvaste. Rekuperaatio-ominaisuuksia on kaksi: perus (standard) ja korkea (high). Ajossa näiden välillä ei tuntunut juurikaan eroa, mutta kulutuslukemia katsoessa huomasi, että jotain tapahtuu.  Akun latauksen huvetessa huomaa, että Xiaoyun-bensaturbo hurahtaa käyntiin, mutta käyntiääni on erittäin hiljainen. Kaasua polkaistaessa ja moottorin nostaessa samaan tahtiin kierroksia tulee tunne, että kierrokset menisivät suoraan renkaille. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Keskikonsolista saa näkyviin kulutuskäppyröitä niin bensiinille, kuin sähkölle. Mikäli akussa on hyvin varausta niin bensan kulutus näyttää pitkälti nollaa, mutta varauksen ehtyessä alkaa myös bensankulutuskäyrä elämään. Koeajon kumulatiivinen kulutus, molempien järjestelmien toimiessa yhtäaikaisesti, bensiinille oli 5,2 l/100 km ja sähkölle 5,9 kWh/100 km.

Auto edestä



Valmistaja ilmoittaa, että etuvetoisella Boost-varustelulla DM-i:llä pääsisi täydellä tankilla ja -akulla jopa 1 080 kilometriä, sähkön osuus tässä on 80 kilometriä. Nelivetoisessa Design-varustelussa yhdistetty toimintamatka on 870 kilometriä, josta sähkön osuus 70 kilometriä. Nelivedosta joutuu maksamaan 8 000 euroa enemmän.

Akun latausteho oli koeajossa korkeimmillaan 16 kilowatin tienoilla. Valmistajan mukaan lataus tapahtuu parhaillaan 18 kW teholla (DC). AC-latausteho on 11 kW. Latausnopeus laskee noin 10 kilowattiin varauksen ylityttyä 80 %. Valmistajan mukaan pikalaturilla latausta saa 30–80 % 35 minuutissa.  

Tuulilasinäyttö vaikuttaa olevan karvalakkimalli, eikä se näytä navigoinnin tietoja. Nopeus, nopeusrajoitus ja vakionopeudensäädin tosin tarjoavat riittävästi tietoa. Varsinaisen mittariston näyttöön kaipaisi taustavalaistusta. Aurinkoisella säällä sopivassa kulmassa valon tullessa näytölle ei saa mitään selvää, että mitä näytöllä tapahtuu.

Melukin on osa ympäristön hyvinvointia

Kiina ja vastuullisuus on vaikea saada sointumaan samassa lauseessa. BYD Globalin sivuilla on näennäisesti saatavilla yrityksen vastuullisuusraportit, joista uusin avautuva on vuodelta 2022. Raporttia lukiessa tulee enemmän mieleen kulttuurierot kuin se, että miten paljon yhtiö panostaa vastuullisuuteen.  

Vastuullisuusraportin (2022) ympäristöosuuden alkuvaiheessa kerrotaan muun muassa sitä, että yhtiö on puuttunut useisiin ympäristörikkeisiin, huolehtii jäteveden käytöstä ja varmistaa ettei ympäristöön tule meteliä. Olettaisin näiden juontuvan erilaisista tuotanto-olosuhteista ja Kiinalaisten tuotantostandardien tulkinnanvaraisuudesta.

Näiden jälkeen on vaikea ottaa vakavasti yhtiön kertomusta ympäristötavotteista, jotka vaikuttavat kunnianhimoisilta. Raportissa kerrotaan, että BYD ehdotti vuoden 2016 C40 maailman pormestarikokouksessa Meksikossa, että voitaisiin tavoitella jopa maapallon viilentämistä yhdellä asteella.

Tämä kuitenkin tapahtui lähes 10 vuotta sitten. Hienoa, että tätä muistellaan.  

On kuitenkin otettava huomioon, että Kiinassa ympäristöasioiden edistäminen tuskin on helppoa. Hattua on nostettava sille, että yhtiö pyrkii ainakin sanojensa mukaan vähentämään päästöjä ja edistämään Kiinan siirtymää vähäpäästöisyyteen.


Takaluukku

 

Brew Your Dreams

Hauska ekstra DM-i:ssä on V2L (Vehicle to load) ominaisuus. Tällöin autosta saa syötettyä virtaa myös ulos. Näppärä ominaisuus vaikkapa sähkökatkon aikana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että auton Type2-rasiaan kytketään pistokeadapteri, johon voi kytkeä esimerkiksi kahvinkeittimen sekä vohveliraudan. Tiedetuubi testasi tämän toiminnan Haltialan kotieläintilan parkkipaikalla.

Papujen jauhamiseen, kahvin keittämiseen ja vohvelien tekoon kului akun varauksesta useampi prosentti, joten kotitalouden varavirtalähteeksi autosta ei ole pidemmäksi aikaa. Niin sanottu vohvelirauta, eli tässä tapauksessa voileipägrilli, oli testin suurin energiasyöppö, jota jouduttiin pitämään päällä pisimpään. Valitettavasti tarkkaa energiankulutuslukemaa, tai niiden erittelyä emme ällistyksestämme huomanneet ottaa ylös.

Kahvinkeitin kiinni johdolla autossa

SEAL U DM-i Design

✅ Kulutus ja kantama
✅ Hyvän tuntuinen varustelu
✅ Hinta

❌ Ohjelmiston ongelmat
❌ Tunnoton ohjaus
❌ Ajotilojen käytännön erot

Auto etusivusta

Tekniset tiedot: Seal U DM-i  

Hinnat alkaen: 39 500 euroa
Koaejoauton hinta: 48 314,68 euroa

Vetotapa: Neliveto tai etuveto
Kokonaisteho (kW/HP): 238/319 nelivedolla, 160/214 etuvedolla
Kiihtyvyys 0–100 km/h (s):  5,9 nelivedolla, 8,9 etuvedolla  Moottori: 1,5 litrainen bensaturbo
Akkukapasiteetti (kWh): 18,3
Akkutyyppi: BYD Blade (LFP), rautafosfaatti
Pistoketyyppi: Type2 & CCS
Latausaika, AC (11 kW 3-vaihelataus) 15–100 %: 120 min
Latausaika,DC (18 kW pikalataus) 30–80 %: 35 min

Toimintamatka, yhdistetty (km*): 870 nelivedolla, 1 080 etuvedolla
Toimintamatka sähköllä, yhdistetty (km)*: 70 nelivedolla, 80 etuvedolla
Kulutus sähkö*, yhdistetty (kWh/100 km): 23,5 nelivedolla, 21 etuvedolla
Kulutus bensiini*, yhdistetty (L/100 km): 7,4 nelivedolla, 6,4 etuvedolla
*WLTP laskennan mukainen

Pituus (mm): 4 775
Leveys (mm): 1 890, peilien kanssa 2 085
Korkeus (mm): 1 670
Akseliväli (mm): 2 765
Maavara (mm): Ei ilmoitettu
Omamassa (kg): 2 100 nelivedolla, 1 940 etuvedolla
Vetopaino, jarrullinen/jarruton (kg): 1300/750 nelivedolla, 750/750 etuvedolla
Tavaratilan koko, penkit ylhäällä/-kaadettuina (litraa): 425/1440

 

Apple esitteli vihaamansa kynän, ison iPadin ja muita uutuuksia

Apple Stylus
Apple Stylus
iPhone 6S -mallit

Applen nyt illalla pitämä lehdistötilaisuus San Franciscossa toi odotettuja uutisia, mutta mukaan mahtui myös yllätys.

Apple Watch sai päivityksen kellon käyttöjärjestelmään. Se tuo mukanaan uusia kellotauluja ja kolmansien osapuolien ohjelmia suoraan tauluun. Lisää sovelluksia, kuten Facebook Messanger on tulossa ja myös uusia rannekkeita, esimerkiksi nahkarannekkeita tunnetulta muotitalo Hermekseltä, on myös luvassa.

Nykyiset iPadit saivat isoveljen: uusi iPad Pro on jättikokoinen tablettilaitteeksi, sillä sen näyttö on 12,9-tuumainen ja siinä sanotaan olevan 5,6 miljoonaa pikseliä. Tehoa tällä pro-mallilla  luvataan olevan enemmän kuin 80 prosentissa tavallisissa kannettavista tietokoneissa on nykyisin.

Uusi malli on 6,9 millimetriä paksu, joten ero tavallisen iPad Air -malliin (6,1 mm)  on pieni. Dollarihinnaksi ilmoitettiin 799 – 1079 dollaria mallista riippuen, ja toimitukset alkavat marraskuussa.

Uudelle tehomallille on kehitetty myös uusi erillinen näppäimistö ja Apple-kynä.

Näppäimistö kiinnittyy magneetilla uudentyyppiseen liitäntään laitteen sivulla ja sen kanssa laite muistuttaa hieman samantyyppisellä litteällä näppäimistöllä varustettuja Windows Surface -tablettitietokoneita.

Kynä tunnistaa paineen lisäksi myös kulman, jossa sitä käytetään, joten piirtoviivan leveys on käyttäjän hallinnassa. Uudelle kynälle on jo saatu sitä tukevia ohjelmistoja, ja tilaisuudessa lavalle marssikin ehkä hieman yllättävästi Microsoftin edustaja näyttämään miten kynä toimii Office-ohjelmistojen kanssa.

Myös Adobe on kehittänyt ohjelmia, jotka tukevat uutta kynää.

Kynä toimii vain iPad Pron kanssa ja hintaa sillä on 99 dollaria. Euroissa tyypillisesti hinnan ovat samanlaisia.

Kylä on pieni yllätys siinä mielessä, että Applen legendaarinen perustajajohtaja Steve Jobs ilmoitti aikanaan inhoavansa kynää – ainakin siinä muodossa, missä sellaisia yleensä on tuotu tablettien, tietokoneiden ja älypuhelimien mukana. Tehokäytössä ja etenkin sen graafissa sovelluksissa ei kuitenkaan pelkkä sormella tökkiminen riitä, joten kynä on ehdottomasti tarpeellinen ja olennainekin lisä iPad Pro -tabletille.

Myös iPad mini päivitettiin. Tämä iPad Mini 4 on yhtä tehokas kuin nykyinen iPad Air 2 ja hinnaksi kerrottiin tulevan 399 dollaria.

Tämän jälkeen ilmestyi odotettu, uudistettu Apple TV lavalle.

Jännittävintä siinä on mukana tuleva uusi kaukosäädin, jossa on kosketuslevy. Sormella voi liikkua paitsi valikoissa, mutta sillä voi pikahypätä myös esimerkiksi elokuvassa haluttuun kohtaukseen.

Ääniohjaus käyttää avustaja Siriä ja siltä voi pyytää vaikkapa tietyn näyttelijän elokuvia, tai esimerkiksi uusia komedioita. Siri lienee edelleen kielirajoitteinen: kaikkia kieliä se ei ymmärrä ja nähtäväksi jää miten siltä luontuu härmän kielen ymmärrys.

Siriltä voi kysellä myös kesken katsomisen kaikenlaista säätiedotuksista urheilutuloksiin. Se on tietysti kesken elokuvan katsomisen melko tolkutonta, mutta siis mahdollista.

Laiteen käyttöjärjestelmä on kehitetty iOS-käyttöjärjestelmästä ja se on saanut nimekseen tvOS. Uusi järjestelmä tuo sovellukset laitteeseen, joten Apple odottanee samankaltaista app-vyöryä mitä iOS sai aikanaan aikaan mobiilipuolella. Lavalla nähtiinkin jo pelejä jotka on tehty Apple-TV:lle.

Ja mitäpä televisio ei olisi ilman tv-shoppailua. Uuteen laitteeseen on tungettu myös shoppailuohjelmisto kotisohvan ostoksia varten.

Laite sisältää 64-bittisen A8-suorittimen ja Bluetooth 4.0 -yhteyden. Hinnaksi ilmoitettiin 149 dollaria 32 gigatavun muistilla tai 199 dollaria, kun muistia on tuplasti. Myyntiin laite tulee ensin lokakuussa joihinkin maihin ja vuoden lopulla myynti laajenee muualle.

iPhone 6S -mallit

Myös Applen i-luuri sai odotetusti päivitykset. iPhone 6S ja 6S Plus ovat saaneet uudet kuoret, jotka tehdään uudesta kestävämmästä alumiiniseoksesta ja lasia on vahvistettu entisestään.

Kosketusnäyttö on nyt ”3D-kosketus”, joka tunnustaa myös kosketuspaineen. Näin käyttäjän kosketuksen voimakkuus voi tuoda näyttöön erilaisia asioita. Tämä on erittäin kiinnostava ominaisuus, koska se tuo ensimmäistä kertaa haptisen käyttöliittymän (rajoitetussa muodossa) kännykkään. Applen kello käyttää jo tätä tekniikkaa ja siinä se on osoittautunut jännittäväksi ja lupaavaksi.

Uusi A9-prosessori on 70 % nopeampi ja grafiikka toimii Applen mukaan 90 % aiempaa nopeammin. Sormenjälkitunnistimen luvataan toimivan kaksi kertaa aiempaa nopeammin.

Kuten odotettua, on kamerana  on uusi 12 megapikselin kamera, ja pikselien lisäämisen ohella on myös kuvakenno aivan uusi. 

Teräväpiirtovideoiden lisäksi laitteella voi tallentaa vieläkin tarkempaa 4K-videota. Kamera tukee myös aiempaa näyttävämpiä hidastuskuvia.

Myös etupuolen Facetime-kamera on uusittu (5 megapikseliä), ja nyt näyttö toimii ”salamana” tarvittaessa etupuolen kameraa käytettäessä.

Uusi Live Photos -toiminto tekee kuvista eläviä: kun kuvaa näytöllä painaa, herää se herää hetkeksi henkiin. Tämä syntyy siten, että kännykkä tallentaa kuvaa otettaessa itse asiassa videota hieman ennen ja jälkeen.

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, niin nyt LTE-yhteys tukee jopa 300 megabitin nopeutta. Siihen verrattuna tavallinen kotinetti on hidas ja harmittava.

Hinnoiksi luvataan sama kuin edellisellä 6-mallilla, eli huippumallien hinnat ovat näytön koosta riippuen (ilman operaattorien kytkykauppaa) tuhannen euron luokkaa. Uudet puhelimet ovat saatavana osassa maita 25. syyskuuta, muualla vuoden lopulla.

Samalla ilmoitettiin uuden iOS-käyttöjärjestelmän olevan saatavilla 16.9 alkaen.

Mitä uutta tänään Applelta?

Applen logoa asennetaan paikalleen. Kuva: Twitter/@Jamesco
Applen logoa asennetaan paikalleen. Kuva: Twitter/@Jamesco

Viimeaikaiseen tapaan jo ennakkoon suurta huomiota herättänyt Applen suuri tuotejulkistustilaisuus alkaa tänään keskiviikkona kello 20 Suomen aikaa San Franciscossa Yhdysvalloissa.

Tilaisuuden nimenä on "Hey Siri" ja sen on ounasteltu pitävän sisällään uusitut mallit iPhonesta ("6S, 6SPlus"), mahdollisesti isokokoisen iPad Pro -mallin sekä iPad Mini 4:n.

Varmana pidetään Apple-TV mediatoistimen uutta mallia, joka on mallin neljäs sukupolvi. Sen on huhuttu olevan kalliimpi, mutta sisältävän uusia ominaisuuksia, kuten Siri-avustajan.

Applen on jo vuosia tiedetty kehitelleen omaa televisiota, mutta nyt kerrotaan että varsinaisesta televisiolaitteesta olisi luovuttu ja kehitystyö jatkuu Apple-TV -mediatoistimen muodossa.

Luultavasti illalla nähdään jotain pienempiä tuotepäivityksiä ja kerrotaan tarkka aika milloin uusien käyttöjärjestelmien (10.11 "El Capitan") ja iOS 9  lopulliset versiot ovat käyttäjien saatavilla.

Ja ainahan on tilaa vielä yllätyksille. Tosin netin huhumylly ja erilaiset tiedovuodot laitteita valmistavilta tehtailta ovat saaneet aikaan sen, ettei menneiden vuosien wau-efektiä enää välttämättä synny, valitettavasti. 

Seuraamme illan tapahtumia ja palaamme asiaan!

Otsikkokuvassa ripustetaan tilaisuuden logoa San Franciscossa sijaitsevan, tilaisuuden pitopaikkana toimivan Bill Graham -auditorion ulkoseinään. Kuva: Twitter/Jamesco.

Testi: Mikä tekee Applen kellosta koukuttavan?

Ensimmäiset asiakkaat saavat perjantaina käsiinsä ensimmäiset Apple Watch -kellot. Ne, jotka saavat Applen uuden härpäkkeen aivan ensimmäisinä, tilasivat laitteen sokkona netistä heti 10. huhtikuuta, kun laite tuli myyntiin. Voinee sanoa, että he ovat niitä Apple-faneja, joille kelpaa lähestulkoon kaikki,  mitä omenafirma tekee.

Käytän itse monia Applen tuotteita, mutta en jaksa innostua yhtiön uusista laitteista vain siksi, että niissä on omenan kuva.  Tuleva kello kuitenkin on kiinnostava monessa mielessä: koska käytän jo nyt älykelloa, Pebbleä, tiedän kelloissa olevan paljon jännittäviä mahdollisuuksia – sellaisia, joita ensimmäinen käytännöllinen älykello Pebble ei pystynyt vielä hyödyntämään. 

Apple on myös tunnettu käyttäjäystävällisyydestään, joten hieman nörtihtäviin Pebbleen ja Samsung Geariin verrattuna tulossa voi olla jännittävä uutuus.

Pääsin testaamaan Apple Watchia ja olen yllättynyt, siitä kuinka yllättynyt olen. Arvioiden ja nettisivujen perusteella osasin odottaa sujuvaa käyttöä, kaunista muotoilua ja kirkasta näyttöä, mutta kello ylitti näissä odotukseni. Käyn seuraavassa läpi huomioitani:

1. Miltä se tuntuu?

Kelloa pidetään kädessä ja sen täytyy tuntua mukavalta sekä näyttää kauniilta. Apple Watch on näissä molemmissa erinomainen, ja näihin Apple on selvästi panostanutkin. Kellosta saa kahta eri kokoa, 38 mm ja 42 mm halkaisijaltaan olevia versioita, eri värisinä ja monin erilaisin rannekkein varustettuna. 

Viimeistely on huolellista ja niin kellon kuin rannekkeiden laatu on hyvä. Kiitos siitä kiinalaiselle työvoimalle. 

Kellon laittaa mielellään ranteeseen ja se tuntuu oikein hyvältä.

2. Millaista sitä on käyttää?

Kun kellon käynnistää, se tärähtää ystävällisesti. Näyttö syttyy ja kello herää applemaisen jouhevasti ja pienieleisesti henkiin.

Näytön kirkkaus ja tarkkuus on yllätys, vaikka sitä osasi odottaa. Tässä Samsung Gear jää selvästi toiseksi ja ranteessani ollut Pebble tuntui peräti antiikkiselta.

Käyttäminen tapahtuu joko näyttöä tökkimällä tai oikealla reunassa olevaa “vetonuppia” kiertämällä. Kosketusnäyttö tunnistaa painalluksen voimakkuuttakin, ja kestää hetken, että tätä ominaisuutta onnistuu hyödyntämään. 

Ainoa negatiivinen yllätys on se, että näyttö ei tue älypuhelimista tuttua nipistystoimintaa, eli esimerkiksi kellon ruudulla olevaa karttaa ei voi tarkentaa sormilla karttaa nipistäen. Kosketusnäyttö tukee vain yhtä samanaikaista kosketusta; tämä on selvästi yksi asia, joka varmasti tullaan korjaamaan seuraavissa kellon versioissa.

Kokonaisuudessaan käyttö on kuitenkin erittäin sujuvaa ja loogista. Olin jopa yllättynyt, miten käteväksi se on tehty, vaikka odotukseni olivat korkealla.

3. Mitä kellolla voi tehdä?

Älykellojen suurin kysymys on juuri tämä: mihin niistä oikein on.  Perustehtävästään, eli ajan näyttämisestä, ne suoriutuvat hyvin ja sitä varten kaikissa älykelloissa on monta erilaista näyttötaulua. Tarjolla on analogisia ja digitaalisia, enemmän tai vähemmän tietoa ruutuun kasaavia, tyylikkäitä ja minimaalisia sekä hauskoja ja vitsikkäitä. 

Näin on myös Apple Watchissa, ja kunhan sovelluskehittäjät pääsevät vauhtiin, niitä tulee roppakaupalla lisää. Hyvä näyttö tarjoaa tähän paljon mahdollisuuksia.

Applen omissa kellotauluissa oli kuitenkin erinomaisena ominaisuutena se, että “vetonappulaa” kääntämällä taulujen informaatiosisältöä pystyy muuttamaan nopeasti. Näyttöön saa kalenterin, sekuntiviisarin ja paljon muuta nopealla pyöräytyksellä. Ihastuin välittömästi kellotauluun, joka näyttää kellonajan lisäksi Auringon radan taivaalla kyseisenä päivänä ja missä Aurinko sekä Kuu ovat. Kuun vaihe näkyy myös haluttaessa. 

Kännyssä olevat kalenterimerkinnät näkyvät haluttaessa kellotaulussa tai erikseen.

Toinen älykellon tärkeä toiminto on olla matkapuhelimen etäispääte. Puhelimeen tulevat viestit saa näkyviin kelloon, ja vaikka tämä tuntuu triviaalilta, olen havainnut tämän varsin mukavaksi: kännykkää ei tarvitse kaivaa esiin esimerkiksi selkärepusta, kun viestin näkee kellosta. 

Kuten Samsung Gear, voi Apple Watchin kautta myös vastata puheluun ja hoitaa niin kuuntelemisen kuin puhumisenkin. Tosin kaiutinta käytettäessä myös lähipiiri kuulee koko keskustelun. Kellon kautta voi myös selata yhteystietoja ja soittaa.

Samoin muiden älykellojen tapaan Applen kellon avulla voi ohjata musiikin soittamista ja sitä voi käyttää kameran kauko-ohjaimena.

Kolmas älykellojen tärkeäksi sovellukseksi muodostunut sovellusalue on terveys ja kuntoilu. Kellon kiihtyvyysanturin avulla voi seurata aktiivisuutta, se laskee askelia ja pystyy tarkkailemaan unen laatua. Applen kello pystyy myös seuraamaan sydämenlyöntejä.

Alun perin kelloon oli tarkoitus saada mukaan koko joukko muitakin terveystietoja tutkivia antureita, mutta ne jätettiin ainakin tästä kellon ensimmäisestä versiosta pois. Silti kello on täydellisin ja edistynein terveysälykello. Tästä on tarkemmin omassa kappaleessaan jutun lopussa.

Kelloon on saatavilla jo runsaasti sovelluskehittäjien tekemiä pikkuohjelmia, ja kunhan kello tulee oikeasti käyttöön, näiden määrä tulee lisääntymään räjähdysmäisesti. Todennäköisesti samalla kello saa aivan uusia ulottuvuuksia ja käyttökohteita, aivan kuten kävi älypuhelimien kanssa.

Sovellukset kelloon ladataan iPhonessa olevan sovelluksen kautta, ja ne näkyvät kellon näyttöruudulla pieninä, eri värisinä havainnollistavalla grafiikalla varustettuina palluroina. Sovellukset käynnistetään joko somella niitä tökkäämällä, "netonapista" puorittämällä ja sitä painamalla, tai näyttöruudulla sivusuunnassa sormella pyyhkäisemällä. Navigointi sovellusten välillä käy hyvin jouhevasti.

Puhelimessa on myös mm. lähimaksut mahdollistava NFC-piiri, joskin se toimii Applen Pay -palvelun kanssa ja on toistaiseksi käytössä vain Yhdysvalloissa.

Kuva: 42-millinen Apple Watch ja alkuperäinen Pebble rinnakkain.

4. Kuinka usein sitä pitää ladata?

Tässä on Applen puhelimen suurin heikkous, ja myös todennäköisesti suurin syy siihen, että kelloa ei ole esitelty aikaisemmin: kelloa ei voi käyttää täysipainoisesti yhdellä latauksella kuin vajaan päivän. 

Applen mukaan akku kestää 18 tuntia sekalaisessa käytössä, minkä yhtiö laskee tarkalleen ottaen pitävän sisällään 90 ajan katsomista, 90 viestiä puhelimesta, 45 minuuttia sovellusten käyttämistä ja 30 minuuttia kuntoilua musiikkia kuunnellen.

Puhelukäytössä puhelin toimii kolme tuntia, aktiivisessa urheilukäytössä 6,5 tuntia ja “pelkkänä” kellona ilman virtasyöppöjä lisätoimintoja kaksi vuorokautta, eli 48 tuntia. Virransäästötilassa akku kestää 72 tuntia.

Käytännössä ilmoitetut luvut ovat optimistisia ja oikeasti kelloa pitänee siis ladata päivän kuluessa. Onneksi lataus hoituu suhteellisen helposti, sillä kello käyttää induktiotekniikkaa. Sen takaosaa vasten laitetaan USB-liitännästä sähköä saava latauslevy, tai kello asetetaan sen päälle, ja lataus hoituu itsekseen.

5. Milloin sellaisen saa ja mitä se maksaa?

Apple Watch tuli myyntiin siis 10. huhtikuuta, jolloin sellaisen saattoi tilata Yhdysvaltain lisäksi mm. Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Japanissa ja Australiassa. Nämä tilaukset toimitetaan nyt perjantaina 24.4. Mikäli kellon tilaa nyt näistä maista, ovat toimitusajat heinäkuulla.

Suomen tilanteesta ei toistaiseksi ole tietoa, mutta todennäköisesti kello saadaan myyntiin kesän kuluessa, kun niiden tuotanto pääsee kunnolla vauhtiin. 

Valitettavasti kelloa ei saa ulkomaisista kaupoista mukaansa, sillä niitä voi kaupoissa vain katsoa ja koskea, mutta tilaukset täytyy tehdä netissä, missä vaaditaan kyseisen maan toimitusosoite sekä siihen yhdistetty pankki- tai luottokortti.

Euroopan maissa hinnat alkavat 399 eurosta (Apple Watch Sport -mallisto) ja päätyvät Edition -malliston kultapäällysteisten erikoisversioiden 18 000 euroon. Välissä on vielä “normaali” Apple Watch -mallisto, jonka kellot maksavat koosta, materiaalista ja rannekkeesta riippuen 649:n ja 849:n euron välillä.

6. Onko kello hintansa väärti?

Tämä on vaikea kysymys, sillä niin Applen tuotteisiin kuin kelloihinkin suhtaudutaan yleensä tunteella. Monet maksavat kelloistaan tuhansia euroja, kun haluavat ranteeseensa kiiltävän Rolexin tai sukellustietokoneelta näyttävän urheilukellon. Ja monet ostavat Applen laitteita, vaikka käyttäisivät vain murto-osaa niiden ominaisuuksista.

Itse en hankkisi Edition -sarjan kelloa, vaikka rahaa olisi pilvin pimein – tosin jos niin olisi, niin mieli saattaisi muuttua. Sen sijaan edullisemman luokan kellon voisin hankkiakin, sillä toiminnoiltaan itse kello on täysin sama, vaikka hintalappu olisikin erilainen. 

Ovatko kuitenkaan hieno näyttö ja sujuva käyttö noin 400 euron arvoisia? Kenties, jos huomioi sen, että kello toimii kätevästi puhelimen etäpäätteenä. Nyt käyttämäni Pebble toimii myös, mutta toisinaan huonosti – yhteys pätkii, linkkaus katoaa ja tietoa hukkuu matkalle. Applen oma kello toimii todennäköisesti paremmin.

Kannattaa myös huomata, että Applen kello toimii vain Applen iPhonen kanssa samaan tapaan kuin Samsung Gear toimii vain Samsungin älypuhelimien kanssa. Kello pitää siis valita käyttämänsä ekosysteemin mukaan, tai sitten ekosysteemi täytyy valita haluamansa kellon mukaan.

Älykellojen aika on vasta alussa, ja sitä mukaa kun sovelluksia tulee enemmän, niiden käyttö lisääntyy ja muuttuu. On myös varsin todennäköistä, että digitaalisten avustajien, kuten Applen laitteissa kysymyksiin vastaavan Sirin, rooli tulee vain lisääntymään. Jos nyt itsekseen puhuva henkilö kadulla ei ole mikään harvinaisuus, liittyy tähän seuraan varmasti pian käskyjä ja kysymyksiä kellolleen hokeva stereotyyppi. Tieteiselokuvien puheohjattavat laitteet eivät ole kaukana, ja älykello on varmasti tässä juuri oikea ja ihmistä lähellä oleva välikappale.

Terveyskello, joka vakoilee ja auttaa sinua

Kellon käyttö terveyden tarkkailuun on ala, mitä Apple tutki hyvinkin aktiivisesti kelloa kehitettäessä ja selvästi tätä tullaan jatkossa myös laajentamaan. 

Alun perin kelloon aiottiin liittää myös esimerkiksi veren happipitoisuutta mittaava sensori, mutta sen toteuttaminen tarpeeksi edullisesti ja luotettavasti ei vielä osoittautunut mahdolliseksi. On kuitenkin odotettavissa, että seuraavissa kellon versioissa on enemmän erilaisia terveystietoja mittaavia sensoreita.

Samaan aikaan kellon julkistamisen kanssa Apple avasi tutkijoiden käyttöön ResearchKit –ohjelmiston, jonka avulla kellon käyttäjien keräämää tietoa voidaan ohjata tutkimuskäyttöön. Applen mukaan tietoja välitetään anonyymisti tutkijoille, joille jo nyt saatavista perustiedoista (aktiivisuus ja sydämen syke) on hyötyä mm. Parkinsonin taudin, diabeteksen, astman, rintasyövän ja sydänsairauksien tutkimuksessa.

Sadoista tuhansista mahdollisesti (ja toivottavasti) tietojaan tutkimuskäyttöön antavista käyttäjistä tulevaa raakadataa ohjataan Applen kautta mukana hankkeessa oleville tutkimuslaitoksille ympäri maailman. Tietojen keräämisestä tulee näin paljon aiempaa helpompaa ja käyttöön saadaan paljon aiempaa enemmän realistista raakadataa; lääketiede muuttuu näin entistäkin enemmän Big Dataksi.

Eräs ensimmäisistä sovelluksista voi olla kelloon asennettava sovellus, joka pystyy varoittamaan ennalta sydäninfarktista. Kello tarkkaillee sydämenlyöntejä ja havaitessaan niissä sydänkohtauksen merkkejä, se varoittaa käyttäjää. Hän pystyy näin mahdollisesti rentoutumaan ja välttämään kohtauksen, tai ottamaan pikaisesti lääkettä – kenties puhelin voi jopa soittaa automaattisesti apua, joka käyttäjä ei enää pysty.

Terveystietojen kerääminen on luonnollisesti myös riski yksityisyydelle; sen hyödyt ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin uhka siitä, että esimerkiksi vakuutusyhtiö pääsee tutkimaan sydänkäyrääsi tai että juorulehti saa käyttöönsä poliitikon aktiivisuustiedot muka rauhallisen hotelliyön ajalta.

Lisäys 23.4. illalla: 
Yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö John Hancock alkaa alkaa myöntää henkivakuutuksesta alennusta asiakkaille, joiden liikunnan harrastamista se voi seurata Fitbit-aktiivisuusrannekkeen avulla. Voi hyvin kuvitella, että Apple Watch ja sen sovellukset tarjoavat aikanaan myös samanlaisia mahdollisuuksia. Hancockin asiakkaat voivat saada jopa 15% alennuksen henkivakuutuksestaan, jos hän suostuu toimintansa seurantaan. Toisaalta seuranta voi myös parantaa hänen terveyttään – ja siten myös vähentää vakuutusyhtiön riskiä, kun vakuutuksenottaja voi saada saa bonuspisteitä terveellisestä elämästä ja liikunnan harrastamisesta. Sitä, kuinka hyvin vakuutuksenottaja noudattaa ohjeita, voi helposti seurata älykellolla.

Apple Watch

- Kaksi kokoa: 38 mm ja 42 mm

- Kolme mallilinjaa: Apple Watch Sport, Apple Watch ja Apple Watch Edition.

- Kuusi pintamateriaalia ja väriä: kiiltävä ruostumaton teräs, tumma ruostumaton teräs, hopean värinen alumiini, harmaa alumiini, 18 karaatin kulta ja 18 karaatin punertava kulta.

- Pintalasi “raaputukselle vastustuskykyistä safiirikristallia”.

- Kelloa varten räätälöity S1 -suoritin, joka vastaa teholtaan iPad 2:ssa tai iPhone 4s:ssä olevaa A5 -prosessoria.

- Sisältää GPS-paikannuspiirin, gyroskoopin, kiihtyvyysmittarin sekä sydämen sykeanturin. Sykeanturi on kellon alapuolella ihoa vasten ja toimii infrapunadiodin sekä näkyvän valon alueen valodiodin avulla.

- Sisältää kaiuttimen ja mikrofonin.

- Roisketiivis, mutta ei vesitiivis.

- Akun kesto noin kolme tuntia puhelukäytössä, 6,5 tuntia aktiivikäytössä, 18 tuntia sekalaisessa käytössä, 48 tuntia pelkkänä kellona ja 72 tuntia virransäästötilassa.

- Akku latautuu induktioperiaatteella 1,5 tunnissa tyhjästä 80% lataukseen ja 2,5 tunnissa täyteen lataukseen.

Superohuet kannettavat tulossa

Lenovo Yoga 3 Pro
Lenovo Yoga 3 Pro

Huhujen mukaan jo nyt ohuesta Applen MacBook Air -tietokoneesta on tulossa ensi vuoden alussa – tai jo joulumarkkinoille – uusi, entistä ohuempi versio. Olennaista tässä tietokoneessa on se, että sen suoritin on sen verran vähän virtaa vaativa, että se ei lämpene siinä määrin, että sitä täytyisi jäähdyttää pienillä tuulettimilla. Näiden jättäminen pois tietokoneesta saa siitä heti ohuemman – vähän kuin tablettitietokoneen.

Applen käyttämä suoritin on Intel-yhtiön tekemä Core M, mistä on tulossa useita versioita. Ensimmäinen näistä ns. Broadwell-sarjan suorittimista on jo käytössäkin myynnissä olevassa tietokoneessa, joka tosin ei ole Applen: se on Lenovon Yoga 3 Pro.

Tietokoneesta on ilmestynyt muutamia arvioita, ja ne antavat varsin synkän kuvan suorittimen tehosta.

Itse tietokone on ohut, kevyt ja sen näyttö on erinomainen, mutta akun kesto ei vastaa odotuksia ja sen suorituskyky on heikko. Siihen tosin vaikuttanee myös se, että Lenovo on päätynyt käyttämään hyvin tarkkaa (ja siten paljon laskentatehoa vaativaa) 3800 × 1800 -pikselistä näyttöä ja samalla kellottamaan suorittimen grafiikkapuolta vain 100 MHz:n taajuuteen. Monissa muissa tietokoneissa kellotaajuus on 200 MHz.

Yoga 3 Pron saamat arviot ovat muutenkin varsin heikkoja, mutta suuri osa kritiikistä osuu muualle kuin prosessoriin. Akun kesto on esimerkiksi vaikuttaa se, miten suuren akun valmistaja on koneeseensa laittanut, ja koko tietokoneen suorituskykyyn vaikuttaa moni muukin asia kuin suoritin. Itse asiassa Lenovo ei ole vakuuttanut viime vuosina systeemisuunnittelullaan.

Näyttää myös siltä, että Lenovo on tietoisesti painottanut koneessaan keveyttä ja hyvää näyttöä; kone olisi siis tarkoituksellisesti kuin ”tietokonemainen tabletti”. Koneen näyttöhän voi kääntyä moneen suuntaan ja tässä mielessä laite on aivan erinomainen. Tästä tablettitietokoneajattelusta yksi merkki on myös se, että tietokoneessa suoritin on rajoitettu toimimaan 3,5 W:n teholla sen sijaan että se hyrräisi suunnitellulla 4,5 W:n teholla. Hetkellisesti Yoga voi tosin spurtata 12 W:n tehollakin.

Voi tosin myös olla, että Intelin uusi Core M/Broadwell-Y -suoritin ei ole niin hyvä kuin on annettu ymmärtää. Tämän 14 nm:n viivanleveyteen puristetun, uuden sukupolven suorittimen tekeminen on lähes vuoden myöhässä verrattuna alkuperäiseen aikatauluun ja kaikki testit, mitä itse suorittimelle on toistaiseksi tehty julkisesti, on tehty Intelin varmasti suotuisiksi järjestämissä olosuhteissa.

Todennäköisesti näistä syistä johtuen pitkään jo huhuttu Applen uusi superohut tietokone on myös myöhässä. Apple tosin ei ole julkisesti kertonut tapansa mukaan mitään koneesta, eikä se siten ole virallisesti myöhässä, mutta jo useita vuosia ulkoisesti muuttumattomalle MacBook Air -perheelle on odotettu jo jonkin aikaa pienempää seuraajaa.

Intel toimitti ensimmäiset Core M -suorittimet syyskuussa ja se käyttävät 800 MHz:n kellotaajuutta, joskin ne voivat venyä vähäksi aikaa myös 2 GHz:n turbotaajuuteen. Tehokkaampi versio käyttää 1,1 GHz:n taajuutta ja 2,6 GHz:n turbotaajuutta.

Todennäköisesti Applen uuteen tietokoneeseen suorittimiksi tulee neljä erilaista versiota, joita tehokkain tuntee koodinimen 5Y71 ja sen peruskellotaajuus on 1,2 GHz. Se voisi käyttää hetkellisesti 2,9 GHz:n taajuuttakin. Grafiikkaprosessorin taajuudet näissä versiossa olisivat välillä 100-300 MHz, joskin huippumallit voisivat käyttää myös jopa 900 MHz:n vauhtia turbomoodissaan.

Viimeisimmät huhut lupaavat uutta Airia ensi vuoden alussa, mutta saa nähdä. . .

Uudet iLuurit

Apple Pay

Apple esitteli viime viikolla uudet versiot iPhonesta. Hieman nykyistä suuremmalla näytöllä varustettu iPhone 6 ja vielä isompinäyttöinen iPhone 6 Plus olivat lopulta hyvin pitkälti sellaisia mitä huhujen perusteella oletettiin.

Monilla markkinoilla (mutta ei Suomessa) iPhone 6:t olivat tilattavissa jo viime perjantaina ja ensimmäiset toimitukset tapahtuvat tämän viikon lopussa 19. syyskuuta. Suomessa tilaaminen onnistuu syyskuun 26. päivästä alkaen.

Keskisessä Euroopassa puhelimiin on päässyt kuitenkin jo nyt tutustumaan: ne ovat jälleen edellisiä parempia ja edelleen tyylikkäitä puhelimia, jotka eivät Apple-käyttäjää varsinaisesti säväytä, mutta jotka varmasti menevät kaupaksi niin aina uusimpia tuotteita haluaville kuin vanhempia malleja uusiin korvaaville. Apple kertoo uusia puhelimia tilatun jo neljä miljoonaa kappaletta.

iPhone 6 ja sen isoveli ovat hyviä ja tyylikkäitä laitteita, joita iPhone-käyttäjä himoitsee sen verran, että mieli kehittelee jo varmasti mitä erilaisimpia tekosyitä niiden ostamiseen. Vain järki sanoo vastaan, sillä iPhone 4 on monelle edelleen täysin riittävä laite. Ja toisten ekosysteemien kilpailijoilla on varsin hyviä vaihtoehtojakin!

Monet Android- ja Windows-puhelimien käyttäjät ovat irvailleet iPhonen monia ”uutuuksia”, jotka ovat olleet heidän huippumalleissaan jo nyt. Tosin esimerkiksi NFC-mobiilimaksutoiminto on ollut niissä lähes turha, koska sitä ei ole voinut käyttää juuri missään. Muiltakin osin suurin osa puhelimen käyttäjistä ei ole osannut arvostaa mahdollisesti parempia ominaisuuksia.

Jos jossain Apple on tullut selvästi kilpailijoitaan jäljessä, on se näyttöjen koko: yhtiö ei halunnut tehdä niitä alun perin, ja otti yleisön kysynnän korviinsa vasta parin vuoden pohtimisen jälkeen. Se, minne isonäyttöiset puhelimet asettuvat käytössä pienten iPad-tablettien kanssa, jää vielä nähtäväksi.

Isot näytöt

Näkyvimmät uudistukset ovat siis näyttö ja koko. Samalla muotoa on viritetty hieman uudelleen edelliseen version verrattuna: reunat ovat pyöreitä ja rajat eri materiaalien välillä aiempaa saumattomampia.

Uudet puhelimet ovat myös edelleen ohuempia. Siinä missä 5s oli 7,6 mm paksuja, on iPhone 6 vain 6,9 mm paksu ja iPhone 6 Plus 7,1 mm. Tarkalleen ottaen molempiin pitää laskea lisää millin osia, koska kameran linssisuojus törröttää nyt hieman ulospäin. Siitä lisää myöhemmin.

Nyt iPhone 5:n näyttö on kooltaan neljä tuumaa (kulmasta kulmaan mitattuna) ja ”perusversio” iPhone 6 venyttää tätä hieman 4,7 tuumaan. iPhone 6 Plus saa jopa puolitoista tuumaa lisää, eli sen näytön koko on 5,5 tuumaa. Isommassa näytössä on pikseleitä tiheämmässä kuin pienemmässä, sillä Plussassa niitä on 401 tuumassa ja toisessa 326. iPhone 6 ja iPhone 5 ovat siis tässä suhteessa samanlaisia, joskin Apple kutsuu kumpaakin uutta näyttöä ”Retina HD” -nimellä. Pikseleinä näyttöjen koot ovat 1334×750 ja 1920×1080.

Apple lupaa, että näytöt ovat aiempia parempia kontrastiltaan ja katselukulmaltaan sekä ne näkyvät paremmin myös kirkkaassa auringonvalossa. Pikaisesti sisätiloissa katsottuna näytöt ovat yhtä hyviä kuin aikaisemminkin, mutta mittauksissa varmasti erot näkyvät.

Sisällä uudet Apple A8 ja M8 -piirit

Uusiin puhelimiin on laitettu ymmärrettävästi ja yhtiön aiempaa linjaa jatkaen uusi prosessori, Apple A8, sekä uusi versio esimerkiksi liikeseurantaa tekevästä apupiiri M8:sta.

Numeroina Apple kertoo A8:n olevan A7:ään verrattuna 25% nopeampi tavanomaisessa toiminnassa ja jopa 50% vauhdikkaampi grafiikan käsittelyssä. Sähköä se käyttää kuitenkin 50% vähemmän. iPhone 6:n käyttöaika on kuitenkin samaa luokkaa nykyisten puhelimien kanssa, koska esimerkiksi suuri näyttö vievät enemmän energiaa; iPhone 6 Plus toimii olennaisesti pitempään, mutta sen valtti on suurempi koko ja siten mahdollisuus käyttää suurempaa akkua.

Uutuutena puhelimiin on laitettu painemittari, mistä on erityisesti iloa ulkoilu- ja urheilusovelluksissa.

Hymyile, kamera on parempi!

Jos kaipaat lisää pikseleitä, niin uudet puhelimet ovat pettymys: kamera on sama 8 megapikseliä kooltaan kuin iPhone 5s:ssä. Samoin kuvakennon koko on pysynyt samana, joskin kenno on valmistustavaltaan täysin uusi. Samoin etukameran koko (1,2 megapikseliä) on pysynyt samana, mutta kenno on uusi ja optiikkaa on uudistettu siten, että kameran aukko on kasvanut hieman. Etukameraa käytetään pääasiassa videopuheluihin ja omakuvien ottamiseen, joten siihen tämä riittää mainiosti – etenkin kun nyt kuvia voi ottaa myös sarjassa.

Kameroiden luvataan myös tarkentavan olennaisesti aiempaa nopeammin uusien kennojen ansiosta.

Näiden lisäksi uusi A8 -mikropiiri on sen verran tehokkaampi, että sen avulla voidaan kohinaa kuvista poistaa paremmin ja erilaiset tunnistustoimet (kasvot, hymy) onnistuvat nopeammin.

Videopuolella hidastuskuvaa voi ottaa jopa 230 kuvan sekuntinopeudella ja nyt myös time-lapse -kuvaus on mahdollista.

Suurin yksittäinen kameraparannus on iPhone 6 Plus -versiossa, missä on digitaalisen sijaan ”kunnollinen” optinen kuvanvakain. Pienempään ja ohuempaan versioon tilaa enemmän vievää tekniikkaa ei saatu mahtumaan.

Apple Pay

Verkkoon vauhdikkaammin, rahat pois nopeammin

Uudet puhelimet on viritetty luonnollisesti välittämään tietoa taas hieman nopeammin. 4G-yhteys voi olla nyt 150 megabittiä sekunnissa, luurit tukevat VoLTE-puheluja ja 802.11ac-standardin WiFi on teoreettisesti jopa kolme kertaa aikaisempaa nopeampi.

Suurin huomiota herättänyt uudistus tällä puolella on tuki NFC-lähiyhteystekniikalle. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi maksamiseen, ja niinpä Apple esitteli puhelimien kanssa samalla uuden Apple Pay -maksujärjestelmän. Kyseessä on tosin hyvin kotimarkkinapainotteinen hanke, sillä se toimii aluksi vain Yhdysvalloissa muutamien maksukorttiyhtiöiden (Amex, Visa ja MasterCard) kanssa ja systeemin saaminen maailmanlaajuiseksi – tai edes Eurooppaan – kestänee pitkään.

Apple Pay on varmasti kätevä tapa maksaa ilman kortteja tai käteistä, ja tullee valtaamaan alaa samaan tapaan kuin iTunes musiikin sekä elokuvien kaupassa, mutta siinä on kaksi ikävää asiaa: Apple nappaa maksukorttiyhtiöiden ohella oman pienen sirkamansa maksusta ja iPhonen NTC-piiri on sidottu toimimaan ainoastaan Apple Payn kanssa. Sovelluskehittäjät eivät siis pysty hyödyntämään lähiyhteystekniikkaa muihin tarkoituksiin, mikä on todella ikävää.

Lähimaksaminen on kuitenkin odottanut tekniikkaa, mikä tekee siitä kätevää ja käytännöllistä, ja todennäköisesti Apple on nyt onnistunut kehittämään siitä sellaista . . . etenkin kun sen yhdistää Apple Watch -älykelloon.

Mitä maksaa?

Uudet luurit tulevat maksamaan jotakuinkin saman verrankuin iPhone 5s -puhelimet nyt, eli edullisin iPhone 6 maksaa 699 euroa. Isompi iPhone 6 Plus maksaa 799 euroa ja enemmän. Edullisimmat hinnat ovat 16 GB muistilla varustettuja versioita, ja hinta kasvaa noin 100 euroa per muistiversio siitä ylöspäin.

Nyt kuitenkin muistia saa samaan hintaan enemmän, sillä tarjolla olevat muistikapasiteetit ovat 16, 64 ja 128 gigatavun mallit. Näin ollen uuden iPhone-malliston huipputuote iPhone 6 Plus 128 GB maksaa 999 euroa.

Operaattorien kautta subventoituna hinnat ovat luonnollisesti edullisemmat.

Edullisempia versioita kaipaaville tarjolle jäävät iPhone 5s ja iPhone 5c.

Tarkat tekniset tiedot ovat Applen sivuilla.

Kirjoittaja on käyttänyt Applen puhelimia ensimmäisestä iPhonesta alkaen, mutta ei luokittele itseään mitenkään Apple-faniksi (etenkään kun yhtiö rajoittaa laitteidensa käyttöä aiheettoman paljon).

Android tulee autoon

Android autoon
Android autoon

Älykännyjen käyttöjärjestelmät ovat valtaamassa ympärillämme olevia laitteita yhä enemmän, ja ensimmäisenä ne tulevat autoihin. Eli kun lähdet liikkeelle autolla, käynnistät auton, laitat kännysi kiinni siihen piuhalla (tai bluetooth-yhteydellä) ja lähdet vasta sitten liikkeelle.

Niinpä Google esitteli eilen oman, Applen aiemmin julkistaman systeemin kaltaisen autoihin suunnatun käyttöjärjestelmänsä parhaillaan meneillään olevassa Android-sovelluskehittäjille suunnatussa I/O -tapahtumassa.

Android-käyttöjärjestelmää ja esimerkiksi Googlen karttasovelluksia on jo voinut jonkin aikaa käyttää muutamiin autoihin valmiiksi kojelautaan asennetuissa laitteistoissa Google Now -palveluna, mutta Android Auto laajentaa Androidin kattamaan laajemmin auton näyttöihin ja toimintojen ohjaamiseen.

Android Auto on ääniohjattava ja esittelytilaisuudessa Google esittelikin innokkaasti sitä, miten laitteistoa voi hallita puhumalla. Systeemi on räätälöity toimimaan yhdessä auton viihdejärjestelmän kanssa musiikin soittamiseen, liikennetietojen seuraamiseen ja navigointiin, joista jokaiselle on näytössä myös oma symbolinsa – äänen lisäksi laitetta voi luonnollisesti ohjata kosketusnäyttöä tökkimällä. Android Auto reagoi toimintapyyntöihin ja vastaa Google Mapsien navigointitoiminnan kaltaisella robottiäänellä.

Laitteiston avulla voi niin ikään lähettää viestejä puhumalla ja esimerkiksi tekstiviestin sanelu onnistuu samanaikaisesti karttaohjelman käyttämisen kanssa.

Olennaisin ero Applen CarPlay-systeemiin verrattuna onkin se, että Googlen versio toimii Android-laitteilla ja sen käyttöliittymä on sen mukainen. Nähtävästi Applen systeemi tosin on - etenkin joissakin autoissa – syvemmälle integroitu auton laitteistoihin, sillä sen avulla voi hallita myös auton muita matkustusmukavuuteen liittyviä asioita, kuten lämmitystä, ilmastointia ja istuimia.

Android Auton tuleminen ei ollut mikään yllätys, sillä jo tammikuussa Google julkisti perustaneensa Open Automotive Alliance (OAA) -yhteistyöorganisaation, mihin liittyi nelisenkymmentä yhtiötä. Näiden mukana olivat mm. Audi, GM, Hyundai ja Honda, joista osa on tuomassa myös Android Auton tuotteisiinsa vielä tämän vuoden aikana.

Samalla kertaa Android Auton kanssa Google ilmoitti tuovansa saataville sovelluskehityspaketin uutta järjestelmää varten.

I/O -tapahtumassa julkistettiin samoin uusi versio Android-käyttöjärjestelmästä, joka tulee aiempaa paremmin tulevia ja jo olevia Android-pohjaisia rannetietokoneita. Näin Google valmistautuu jo osaltaan huhutun (ja todennäköisen) Apple iWatchin tuloon syksyllä.

Esimerkiksi Audi A8 -autossa on jo nyt Google Maps -toiminto osana auton viihde- ja tietojärjestelmää.

iPhone lyö hynttyyt yhteen auton kanssa

CarPlay
CarPlay

Kuten ennakolta huhuttiin, Apple julkisti tänään systeemin, jolla iPhone -älypuhelimen voi linkittää auton tieto- ja viihdejärjestelmän aivoiksi. CarPlay -nimen saanut systeemi perustuu siihen, että autossa on kosketusnäyttö ja muut vermeet, joilla iPhonen käyttö onnistuu paremmin ja turvallisemmin kuin puhelimen näpelöinti ajamisen aikana.

Eikä vain puhelimen käyttö, vaan puhelin integroituu parhaimmillaan (tai pahimmillaan) koko auton kanssa ja ottaa hallintaansa sen kaikki laitteet.

Applen robottiääninen automaattiassistantti Siri on tässä olennaisessa osassa. Käyttäjä voi siis ohjata laitteistoa äänellään ja se vastaa puheella, jolloin "hands free" -toiminnasta päästään "eyes free" -toimintaan – laitteistoa käytettäessä ei siis edes tarvitsisi katsella näyttöä, saati että sitä pitäisi kosketella. Siri kertoisi tulevista viesteistä, selittäisi millaiset ovat olosuhteet edessä olevalla tiellä ja toimisi kartanlukijana navigaatio-ohjelman avustamana. Sille voisi sanella sähköposteja, pyytää soittamaan halutulle henkilölle tai pyytää musiikkia ajamisen iloksi. Oikeastaan kaikki perusasiat (ja hieman enemmänkin) voisi siis hoitaa puhumalla.

Aivan tietoisesti huhuja systeemistä leviteltiin viime viikolla Barcelonan mobiilimessuilla ja laitteisto esitellään nyt alkavilla Geneven automessuilla.

Ensimmäisinä CarPlay tulee Ferrariin, Mercedes-Benziin ja Volvoon, mutta näitä seuraavat myöhemmin hieman edullisemman luokan menopelit. Toistaiseksi kiinnostuneiden listalla ovat mm. Nissan, Opel, KIA, Peugeot-Citroën, Toyota, Subaru, Ford, Jaguar Land Rover, BMW ja Mitsubishi.

CarPlay toimii ainakin nyt aluksi vain uusimmilla iPhone-malleilla, joissa on Lightning -liitäntä. Eli puhelimet ovat malleja iPhone 5, 5S, and 5C. Ohjelmallisesti kyseessä on lisäpalikka iOS 7 -käyttöjärjestelmään, joka liittää auton laitteet ja puhelimen toimimaan yhdessä. Sen jälkeen monet sovellukset toimivat sellaisinaan autokäytössäkin, mutta lisäksi tulossa on luonnollisesti koko joukko sovelluksia, joissa CarPlay huomioidaan erityisesti.

Otsikkokuvassa on autossa isokokoinen näyttö, joka toimii CarPlayn keskuksena, mutta minimalistisimmillaan systeemi on vain hands free -laitteisto, jonka ratissa olevaa nappia painamalla Siri alkaa kuunnella mitä asiaa käyttäjällä on. Puhelimen oma näyttö toimii silloin näyttönä. Toisessa ääripäässä suuri osa (ellei jopa kaikki) auton kojelaudan nappuloista, merkkivaloista ja näytöistä on kytketty keskustietokoneeseen, joka toimii yhdessä CarPlayn kanssa, jolloin Siriä voi pyytää vaikka laittamaan auton valon päälle tai lisäämään lämmitystä ohjaajan jalkatilassa.

Koko auton toimintoja voisi siis ohjata CarPlayn avulla – kunnes systeemi ottaa lopulta koko auton ajaakseenkin, ja voit itse vain keskittyä katselemaan elokuvaa, tekemää töitä tai ottamaan vaikka nokkaunet.

Kuva ja tiedot: Apple

Gaia taivaalla ja taskussasi

Gaian mobiilisovellus
Gaian mobiilisovellus
Gaian lämpösuojakerrosta

Vuosi sitten avaruuteen laukaistu ESAn Gaia-teleskoopi on laite, joka kartoittaa taivasta huiman tarkasti. Tarkoituksena on muun muassa koota Linnunradasta ainutlaatuinen kolmiulotteinen kartta, mutta lisäksi Gaia havaitsee paljon muuta, kuten muita tähtiä kiertäviä planeettoja , ruskeita kääpiöitä, oman galaksimme ulkopuolella olevia kohteita sekä lähellä, aurinkokunnassa olevia pienkappaleita.

Gaian työtä ja sen havaintomaailmaa voi seurata kätevästi älypuhelimille tehdyllä sovelluksella. Barcelonan yliopiston tekemä sovellusohjelma näyttää paitsi kauniita kuvia ja interaktiivisia diagrammeja, niin myös kertoo Gaiasta, sen matkasta havaintopaikalleen ja siitä miten sen tekee työtään.

Sovellus kertoo myös ajantasaista tietoa siitä mitä Gaia on tekemässä ja kuinka paljon tietoa se on kerännyt. Myös kaikki uudet löydöt tulevat näkyviin puhelimeesi.

Sovellus katsoo lisäksi menneeseen: se kertoo Hipparcos-satelliitista, Gaian edeltäjästä, joka keräsi havaintoja 120 000 tähdestä ja muusta taivaalla olevasta kohteesta. Näistä on koottu suuri, tähtitieteilijöiden aktiivisesti käyttämä taivaan kartasto. Gaian havainnoista tullaan tekemään uusi, moninkertaisesti parempi ja laajempi kartasto, jonka ensimmäinen osa on tarkoitus julkistaa kesällä 2016.

Gaia havaitsee arvion mukaan viisi vuotta kestämään suunnitellun havaintorupeamansa aikana noin miljardia kohdetta – tämä vastaa noin petatavua tietoa (miljoona gigatavua). Tiedot käy läpi Gaian eri maissa ja eri tutkimuslaitoksissa oleva tietojenkäsittely ja -analyysiyhteistö, johon kuuluu myös Helsingin yliopiston tähtitieteilijäryhmä. Suomalaisten vastuualueena ovat havainnoista löytyvät aurinkokunnan pienkappaleet, eli uudet asteroidit ja komeetat.

Toistaiseksi ilmainen Gaia-app on saatavissa vain iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille. Lähiaikoina sovellukseen ollaan vielä lisäämässä materiaalia. Sovelluksen tekemisen rahoittivat yhdessä Espanjan tieteellistekninen säätiö sekä Espanjan talous- ja kilpailukykyministeriö. Niinpä englannin lisäksi sovelluksen kielet ovat espanja ja katalaani.

Gaia-app on ladattavissa iTunesista ja Google Playsta.

Gaian lämpösuojakerrosta

Jäätä ja hajavaloa

Gaia laukaistiin avaruuteen tasan vuosi sitten, 19. joulukuuta 2013, ja se aloitti tieteellisen työnsä 25. heinäkuuta, eli hieman myöhemmin kuin oli tarkoitus. Syynä viivästymiseen oli satelliitin sisällä ollut vesihöyry; normaalisti kaikissa avaruuslaitteissa on sisällä ilmaa, joka laukaisun aikana ja avaruudessa pihisee siitä ulos tätä varten tehtyjä tiehyeitä pitkin. Tähtitieteellisissä havaintolaitteissa, joissa on herkkää optiikkaa, tähän on kiinnitetty erityistä huomiota, koska ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy jääksi muun muassa peileihin. Siksi Gaiankin peileissä on sähkövastukset, joilla niitä voidaan lämmittää ja siten jäästä voidaan päästä vähitellen eroon. 

Gaiassa vesihöyryä oli jostain syystä enemmän kuin oletettiin, joten vesihöyryn härmistyminen jääksi peilien päälle oli ongelma. Tämä saatiin hallintaan ajan myötä ja erityisillä kikoilla, joilla satelliitin sisälle jäänyttä ylimääräistä ilmaa puolipakotettiin ulos avaruuteen.

Lisäksi Gaialla oli – ja on edelleen – toinen ongelma: sen optiikkaan pääsee ylimääräistä valoa. Valoa ei tule paljon, ja sen määrä vaihtelee Gaian asennosta ja Auringon suunnasta riippuen. 

Hajavalo ei haittaa havaintojen määrää, mutta vaikuttaa sen tekemien havaintojen laatuun. Kirkkaiden kohteiden tutkimista hajavalo ei haittaa paljoakaan, mutta himmeämpien tähtien kohdalla ero on merkittävä. Eniten tästä kärsivät spektrometriset havainnot, joiden avulla määritetään tähtien liikkumisnopeutta. Mikäli Gaia pystyy jatkamaan havaintojaan suunniteltua pitempään, saadaan silloin enemmän havaintoja erilaisissa hajavalotilanteissa, ja siten tulokset ovat parempia.

Joka tapauksessa Gaian mittaukset ovat nytkin paljon aiempia parempia, joten vaikka Gaia-lentoon osallistuvat tähtitieteilijät ovat hieman pettyneitä, saavat he käsiinsä päivittäin ainutlaatuista havaintomateriaalia.

Apple-paniikki päällä

Apple-paniikki päällä

Apple julkisti eilen uudet iPhone-mallit ja netti sekä tiedotusvälineet tuntuvat olevat pullollaan siitä asiaa. Yhdet kertovat kuinka hienoja uudet luurit ovat ja toiset ihmettelevät tätä Apple-huumaa. Pahimpia Apple-huumaa kritisoivia tuntuvat olevat kuitenkin ne, jotka ovat pitämässä asiasta suurinta ääntä. Heidän viestinsä on lyhyesti se, että Applet ovat huonoja, Apple ei innovoi, sen laitteet eivät ole teknisesti mitään ja niitä ostavat laumasieluja, jotka pulittavat rahat tiskiin kaikista mitä Apple tekee ja missä omena on painettuna. Tässä mielessä jo aiemmin kunnostautunut Tietokone-lehden blogisti Ossi Mäntylahti kuittasi kyllä pohjapisteet kirjoituksellaan IPhone 5S ja 5C uudistuivat fantastisesti! – ironia on vaikea laji!

Ennen kuin jatkan, kerron olevani "Apple-uskovainen". Olen käyttänyt yhtiön laitteita Apple 2:sta alkaen, välillä PC-puolelle hairahtuen, ja sitten jälleen 1990-luvun alusta alkaen. Minulla on iPad, iPhone ja kaikenlaista muuta Apple-kamaa. Mutta olen myös sekakäyttäjä: niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissakin tunnen kyllä kilpailijat, mutta palaan mieluusti takaisin Applen karsinaan, koska ... siellä vain kaikki toimii niin hyvin. Syynä toki voi olla se, että olen vuosien varrella fiksaantunut Applen filosofiaan ja muiden käyttäminen tuntuu epämukavalta samaan tapaan kuin monet Applen laitteisiin vaihtaneet valittavat niiden epäloogisuutta. Tai sitten vain Applen systeemit ja laitteet on tehty ihmisille, jotka suhtautuvat tekniikkaan samalla tavalla kuin minä. Olen koittanut jopa puoliväkisin käyttää pääasiallisesti muita laitteita, kuten Nokia Lumiaa ja Windowsia, mutta palannut takaisin "kotiin".

Entä Applen ekosysteemi ja siellä harrastettu "sensuuri"? Olen aina pystynyt tekemään laitteilla sen mitä haluan, eikä minua haittaa lainkaan, jos iPhoneen ei saa kovaa pornoa sisältäviä sovelluksia. Sen sijaan olen erittäin iloinen siitä, että suurin osa sovelluksista ja ohjelmista toimii halutulla tavalla. Bugeja on Appleissakin, mutta paljon, paljon, vähemmän kuin Android-Windows -akselilla.

Nyt kun suhteeni Appleen on tehty selväksi, en ymmärrä lainkaan sitä huumaa, mikä mediassa yleensä on Applen esitellessä tuotteitaan. Yhtiöhän pitää vain tilaisuuden ja lähettää siitä tiedotteen etukäteen sekä kertoo tiedotuksessaan tilaisuuden jälkeen esitellyistä laitteista. Apple on tunnettu salaisuudestaan laitteidensa suhteen, mutta eivät kilpailijatkaan huutele ympäriinsä yleensä ennen esittelyjä omista uutuuksistaan. Tilaisuudet ovat hyvin organisoituja, tyylikkäitä ja niiden materiaali on korkeatasoista – ja kaikki on valmista sekä ammattimaista, päinvastoin kuin esimerkiksi monissa kilpailijoiden tilaisuuksissa. Muun muassa Nokia on viimeisiä puhelimiaan esitellessään kompastunut moniin aivan perustavaa laatua oleviin asioihin ja joutunut selittelemään jälkikäteen.

Eilenkin toimittajat kirjoittelivat kilvan juttuja uusista puhelimista, aivan oma-aloitteisesti ja usein ilman pienintäkään kriittisyyttä. Perussyy tähän on se, että niin monet käyttävät Applen tuotteita ja monet tulevat varmasti uutuuksia ostamaan, ja siten asia kiinnostaa yleisöä – mutta se ei oikeuta aivottomaan yhtiön viestin kopiointiin suoraan tiedotusvälineisiin. No, tätähän toisaalta suuri osa toimittamista nykyisin on: tiedotteiden kopiointia.

Sitten nousevat esiin "tietotekniikan ammattilaiset", joiden mielestä kaikki, mitä Apple tekee, on turhaa, teknisesti vanhentunutta ja pelkkää mediasirkusta. He kuitenkin jättävät huomiotta jatkuvasti Applen filosofian, mikä on yksinkertaisesti tehdä käyttäjäystävällisiä tuotteita. Tekniikka palvelee tätä, ei ole tavoite sinällään.

Kännykkäala on muutenkin mennyt jo niin pitkälle, että huimia älypuhelinuutuuksia ei esitellä enää kuin hyvin harvoin. Laitteet on pakattu jo täyteen ominaisuuksia, ne ovat kerrassaan mahtavia laitteita kaikki. Kuka ja mikä on edellisen kerran tehnyt jotain todella rajua? Apple, kun ensimmäinen iPhone esiteltiin. Muut seurasivat perässä. Entä mobiilissa tietojenkäsittelyssä? Apple, kun esitteli iPadin. Ja taas muut seurasivat perässä. Ne eivät olleet aivan ensimmäisiä kaltaisiaan laitteita, mutta ensimmäisiä, joita pystyi käyttämään kätevästi ja jotka olivat saatavissa.

Mitä tulee vielä iPhonen uutuuksiin 5C ja 5S, niin niissäkin on uutta: 5S tuo ensimmäisenä matkapuhelimiin 64-bittisen prosessorin (mistä hadcore-harrastajankin pitäisi olla erittäin iloinen!) ja sormenjälkitunnistuksen. Ne ovat oikeita uutuuksia, jotka leviävät varmasti pian kilpailijoidenkin laitteisiin. 5C puolestaan on edullinen versio iPhonesta, mikä tosin sekään ei ole huomiotaherättävän edullinen verrattuna muiden valmistajien laitteisiin. Oikeastaan tämä hintapolitiikka onkin suurin syy kritisoida Applea, mutta toisaalta mikä tahansa muu yhtiö tekisi samoin, jos ne vain voisivat: kapitalismin lakien mukaan kysyntä ja tarjonta tasapanottavat toisiaan, ja jos ihmiset haluavat laitteita joka tapauksessa, voidaan sille laittaa suurempi hinta. Jos kukaan ei Applea haluaisi, hintakin olisi varmasti edullisempi.

Itse tulen tilaamaan 5S:n heti ensi viikolla, mutta en siksi, että se on uutuus, vaan siksi, että olen pinnistellyt tähän saakka iPhone 4:llä – samoin seuraava iPad-versio on jo listalla, koska alkuperäinen klassiko alkaa olla jo ikääntynyt. Odottelen siten jo seuraavaa Applen tiedotustilaisuutta, milloin se sitten järjestetäänkään (todennäköisesti sopivasti ennen joulukaupan alkua).