Video: Nobelin fysiikan palkintoesitelmä 2016

Tukholmassa juhlitaan parhaillaan Nobel-viikkoa, joka huipentuu palkintojen jakotilaisuuteen ensi lauantaina. Perinteiseen tapaan sitä ennen palkinnon saajat pitävät esitelmiä, jotka on lähetetty myös netissä.

Tässä on tämän vuoden fysiikan palkinnon saajien esitelmä. Palkinto jaettiin siten, että puolet siitä sai David Thouless, ja toisen puolikkaan jakoivat Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz. Aiheena esitelmässä on sama, mikä oli palkinnon perusteena, eli "theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter". 

Yli sata avaruuslentäjää tulossa Tukholmaan … miksi?

Ke, 09/09/2015 - 17:26 By Jari Mäkinen
Astronautit Tukholmassa -kuvamanipulaatio

Syyskuun lopussa, 20.-27. syyskuuta pidetään Avaruustutkijoiden yhdistyksen (Association of Space Explorers) vuosikokous Tukholmassa, ja paikalle odotetaan ennätyksellisen suurta osanottajamäärää.

Christer FuglesangYhdistys on eräs maailman valikoivimmista, sillä sen jäseniksi pääsevät vain avaruuslentäjät. Yhdistys pitää kokouksensa kerran vuodessa, yleensä näin syksyllä, jossain päin maailmaa, ja nyt koko astro- ja kosmonauttijoukko tulee Ruotsiin länsinaapurimme oman astronautin Christer Fuglesangin (oikealla) kutsumana.

Mukaan ilmoittautuneiden lista on jo varsin pitkä, ja mukana ovat muun muassa kuuluisa kanadalainen Chris Hadfield, italialainen Samantha Cristoforetti, Apollo-astronautit Rusty Schweickart ja Bill Anders, ensimmäinen avaruuskävelijä Aleksei Leonov ja esimerkiksi avaruusturisti Anousheh Ansari.

Tanskalaisastronautti Andreas Mogensen ei ennätä paikalle, sillä hän palaa takaisin Maahan lennoltaan nyt perjantaina, minkä jälkeen aikaa kuluu sopeutumisessa, lääketieteellisissä kokeissa, tutkimusten loppuunsaattamisessa ja lennon raportoinnissa.

Yhdistys on toiminut käytännössä koko avaruusajan ja se on kestänyt hyvin maailmanpolitiikassa olleet tuulet. Avaruudesta katsottuna ei maapallon pinnalla ole rajoja, ja eri maista sekä kulttuureista tulevia avaruuslentäjiä yhdistää kosminen kokemus, joka saa kotiplaneettamme näyttämään paitsi pieneltä, niin myös hauraalta.

Verrattuna aiempiin vuosiin ovat yhdistyksen kokoontumiset nyt avoimempia ja nytkin viikon aikana avaruuslentäjät pitävät runsaasti yleisötilaisuuksia sekä käyvät myös muissa paikoissa Ruotsissa. Mukana on muun muassa Linköping ja Småland.

Avaruuslentäjien kokoontumisesta ja sen tapahtumista on lisätietoa mm. kokoontumisen kotisivuilla ja sitä voi seurata twitterissä tunnuksella #100astronauter.

Myös Tiedetuubi palaa asiaan lähempänä.

Nobel-viikko 2014

Su, 12/07/2014 - 20:42 By Jari Mäkinen
Nobel-palkinto

Tämänvuotinen Nobel-viikko on jo täydessä vauhdissaan, sillä tuoreiden nobelistien perinteiseen tapaan pitämät juhlaesitelmät alkoivat viikonloppuna. Viikko huipentuu keskiviikkona pidettävään juhlalliseen palkintojenjakotilaisuudeen ja illalliseen.

Esimakua tulevasta voi saada esimerkiksi katsomalla Tiedetuubin viime vuonna tekemän koosteen esitelmistä ja juhlallisuuksista.

Nobelistit ovat olleet Tukholmassa jo perjantaista alkaen. He kerääntyivät kaikki lauantaina Vanhassa kaupungissa olevaan Nobel-museoon, ja lauantain sekä sunnuntain aikana on ollut lehdistötilaisuuksia, lounaita, illallisia ja vastaanottoja. He tapasivat myös ns. suurta yleisöä ja jakoivat nimikirjoituksia Nobel-museossa.

Lauantaina pidettiin myös ensimmäiset Nobel-luennot, kun lääketieteen palkinnonsaajat kipusivat esitelmöimään.

Lääketieteen Nobel-palkinto jaettiin tänä vuonna May-Britt Moserin ja Edvard I. Moser sekä John O’Keefen välillä. Nobel-säätiön jakaman tiedotteen mukaan brittiprofessori O’Keefe on Tukholmassa vaimonsa, professori Eileen O’Keefen ja kahden poikansa kanssa. Norjalaiset Moserit ovat pariskunta ja ovat tulleet paikalle kahden tyttärensä kanssa.

Kirjallisuuden palkinnon voittanut ranskalainen Patrick Modiano piti esitelmänsä sunnuntaina; hän on Tukholmassa vaimonsa Dominique Modianon ja kahden tyttärensä kanssa.

Luennot jatkuvat maanantaina aamulla fysiikan, kemian ja taloustieteen palkittujen esitelmillä. Niitä voi seurata suorina nettilähetyksinä Nobel-säätiön nettisivuilta, missä niistä on jälkikäteen myös tallenteet.

Fysiikan palkinnon jakavat tänä vuonna japanilaiset Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja nykyisin yhdysvaltalainen Shuji Nakamura valodiodien kehittämisestä. Nobel-säätiön tiedotteen mukaan professori Akasaki on Tukholmassa vaimonsa Ryoko Akasakin ja kahden tyttärensä sekä heidän perheidensä kanssa. Professori Amanon seurana on vaimo Kasumi Amano sekä tytär, poika ja myös äiti. Professori Nakamuran muana on vaimo Yuki Nakamura ja heidän kolme lastaan.

Kemian palkinnon saivat Eric Betzig, Stefan W. Hell ja William E. Moerner fluoresenssimikroskopian kehittämisestä. Yhdysvaltalainen tohtori Betzig on Tukholmassa vaimonsa, tohtori Na Jin ja neljän lapsen (2-, 4-, 15- ja 21-vuotiaat) kanssa. Saksalainen, mutta Romaniassa syntynyt professori Hell tuonut myös mukaan juhlimaan vaimonsa, professori Anna Hellin sekä 5-vuotiaan tyttärensä ja 9-vuotiaat kaksospojat. Yhdysvaltalainen professori Moerner on saapunut vaimonsa tohtori Sharon Stein Moernerin ja pariskunnan pojan kanssa.

Fysiikan ja kemian palkinnoista, palkituista ja heidän töistään voi lukea Tiedetuubissa lokakuussa julkaistusta jutusta.

Taloustieteen palkinto, joka virallisesti on “Alfred Nobelin muistoksi myönnettävä Ruotsin valtionpankin taloustieteen palkinto”, annetaan tänä vuonna ranskalaiselle Jean Tirolelle markkinavoimien ja säätelyn analyyseistään. Hänkin on ottanut seuralaisekseen vaimonsa, Nathalie Tirolen, ja kolme lastaan.

Kaikilla palkinnonsaajilla on mukanaan myös lähisukulaisia, kollegoita ja ystäviä.

Maanantain ohjelma päättyy Tukholman konserttitalossa pidettävään Nobel-konserttiin: Andris Nelsons johtaa Tukholman kuninkaallista filharmoniaorkesteria. Konsertti on ollut mukana Nobel-viikolla kymmenen kertaa, ja nyt sen aikana kuullaan mm. Tšaikovskin Jevgeni Onegin, Rolf Martinssonin trumpettikonsertto ja Beethovenin 7. sinfonia.

Tiistaina nobelistit kokoontuvat Tukholman kaupungin konfrenssikeskukseen Nobel-viikon keskusteluun sekä siihen liittyviin tapahtumiin. Tilaisuus on avoin yleisölle ja siitä on lisätietoa mm. osoitteessa www.nobelweekdialogue.org.

Viikon kohokohta on keskiviikkona 10. joulukuuta, kun palkintojuhlallisuudet alkavat klo 16:30 Tukholman konserttitalossa ja sitä seuraa Nobel-banquetti klo 19:00 Tukholman kaupungintalolla. Sitä ennen aamupäivällä nobelistit ovat osallistuneet jo tilaisuuden harjoituksiin.

Torstaina vuorossa on perinteisen “Nobel-mielet” (Nobel Minds) -TV-ohjelman nauhoitus, nobelistien vierailuita Nobel-säätiöön sekä illallinen Kuninkaanlinnassa. TV-ohjelma on perinteiseen tapaan BBC:n tuottama ja sen juontaa Zeinab Badawi. Se nähtäneen Suomessakin televisiossa myöhemmin.

Perjantaina ja lauantaina ohjelma on jo huomattavasti vapaampi, ja nobelistit vierailevat yksitellen eri paikoissa Tukholman alueella ja pitävät seminaareja.

Nobel-juhlan kiinnostavia yksityiskohtia

Perinteisistä perinteisin osa Nobel-seremonioita on keskiviikkoinen Nobel-juhla, mihin on kutsuttu tänä vuonna 1570 vierasta. Heistä satakunta istuu salin edessä korokkeella: palkinnonsaajien ja heidän lähisukulaistensa lisäksi siellä on koko joukko Nobel-säätiön, Akatemian ja Ruotsin poliittisen johdon edustajia sekä kuningashuoneen jäseniä. Palkinnot jakaa itse kuningas Kaarle XVI Kustaa vieressään kuningatar Silvia. Heidän mukanaan tilaisuudessa ovat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel. Myös prinssi Carl Philip ja puolisonsa Sofia Hellqvist sekä prinsessa Madeleine ja hänen puolisonsa Christopher O’Neill osallistuvat juhlaan.

Musiikkia juhlaan tarjoaa Tukholman kuninkaallinen sinfoniaorkesteri, jota johtaa B. Tommy Andersson. Soloistina on laulaja Elin Rombo.

Nobel-juhlassa on nähty aina komeita kukka-asetelmia, ja niin tänäkin vuonna. Teemana ovat olleet viime vuodesta alkaen “vuodenajat, maanosat ja Nobel-palkinnot”, ja tänä vuonna vuorossa ovat maanosat. Kaksitoista floristia käyttää noin 20 000 erilaista kukkaa juhlasalin koristamiseen. 

Illallisen ruokatarjoilusta vastaavat tunnetut keittiömestarit Klas Lindberg ja Daniel Roos, joista Roos keskittyy jälkiruokiin. Illan menu julkistetaan vasta vieraiden istuessa pöytään, mutta ruokalistaa on Nobel-säätiön mukaan rakennettu jo kuukausien ajan. Annosten valmistamista varten on palkattu 43 kokkia, jotka ovat aloittaneet illallisvalmistelut jo tänään sunnuntaina. Tarjoilijoita on 260 ja astioina on Nobel-palkintojen 90-vuotisjuhlaan vuodelle 1991 tehdyt astiastot; 60 päydän kattamiseen tarvitaan 7000 lautasta, 5400 lasia ja 10 000 aterinta.

Kuninkaallisen baletin tanssijat käyvät viihdyttämässä illallisväkeä kolme kertaa illan kuluessa.

Juhlabanquetti päättyy noin 22:45, minkä jälkeen kaupungintalon yläkerran Kultainen sali on varattu tanssimiseen.

Kuvakaappaus Nobel-illalliselta tulleesta TV-lähetyksestä

Seuraa juhlallisuuksia ja katso esitelmät netissä: www.nobelprize.org

 

Milloin SpaceUp Suomeen?

Viime lauantaina järjestettiin Tukholmassa Pohjoismaiden ensimmäinen SpaceUp -avaruusepäkonferenssi.

Paikalla oli noin 80 avaruudesta kiinnostunutta henkilöä sekä yksi henkilö, joka on itse ollut myös avaruudessa: tilaisuuden tähtiesiintyjä oli ruotsalaisten oma astronautti Christer Fuglesang.

Siis mikä SpaceUp? Mikä epäkonferenssi?

Kun ilmiö rantautui Yhdysvalloista Eurooppaan kolmisen vuotta sitten, ihmettelin itsekin mistä hommassa oikein on kyse. Tuo ensimmäinen eurooppalainen SpaceUp pidettiin Belgiassa, ja olisin varmaankin mennyt kiinnostuksesta mukaan, ellen olisi ollut muissa tärkeämmissä menoissa. Tärkeämmissä siksi, että saamani selitys kokouksen luonteesta oli varsin epämääräinen: se on avaruusharrastajien epäkonferenssi. Ja epäkonferenssi puolestaan on vapaamuotoinen tapahtuma, missä ohjelma rakentuu paikan päällä osallistujien toimesta. Siis ne, jotka sattuvat olemaan paikalla kertovat mistä kertovat. Käytännössä tilaisuus on kuitenkin hieman organisoidumpi - tai ainakin nyt uusimmat SpaceUpit Euroopassa ovat olleet sellaisia.

Osallistuin lopulta ensimmäiseen SpaceUpiin Toulousessa syyskuun lopussa, ja siellä kaksipäiväisessä ohjelmassa oli ennalta sovittuja esiintymisiä ja vain osa ajasta oli varattu ad hoc -tyyppisille esityksille. Niistäkin suurin osa ei ollut täysin tuulesta temmattuja, vaan osallistujia pyydettiin valmistelemaan niin 5-minuutisia kuin 15-minuuttisia esityksiä. Näistä lyhyet pidettiin koko joukon edessä pääsalissa ennen ja jälkeen pääesiintyjiä. Pitemmät taas laitettiin aulassa olleeseen tauluun, mikä aluksi oli tyhjä.

Taulun täyttyessä ajan myötä – ja selvästi osan osallistujista kerättyä rohkeutta muiden esityksiä nähtyään – tyhjät ruudut täyttyivät, ja lopulta ohjelmaa Toulousessa Cite d’Espace -avaruusmuseossa pidetyssä tapahtumassa oli aamusta iltaan. Kahtena päivänä.

Nobel-viikko huipentuu

La, 12/07/2013 - 13:13 By Jari Mäkinen
Nobel-mitali

Suuri osa tämän vuoden nobelisteista on jo saapunut Tukholmaan juhlimaan Nobel-viikolla. He pitävät esitelmiä, tapaavat toisiaan, vierailevat eri paikoissa Tukholman ympäristössä ja osallistuvat tiistaina 10. joulukuuta viikon päätapahtumaan, palkintojenjakoseremoniaan ja sitä seuraavaan Nobel-juhlaan.

12 palkinnonsaajasta 11 on paikalla juhlallisuuksissa perheineen; vain kirjallisuuspalkinnon saanut Alice Munro ei pääse paikalle huonon terveytensä vuoksi. Häntä edustaa tytär Jenny Munro.

Virallinen ohjelma alkoi jo eilen käynnillä Tukholman Nobel-museossa, missä palkinnonsaajat tutustuivat paitsi näyttelyyn ja edeltäjiinsä, niin myös antoivat perinteisesti nimikirjoituksia. Tästä päivästä alkaen he pitävät esitelmiä, joista tärkeimmät välitetään myös netissä: aikataulu on jutun lopussa.

Sunnuntaina 8. joulukuuta on vuorossa Nobel-konsertti, jonka johtaa italialainen Riccardo Muti. Tukholman konserttitalossa pidettävä ilta on italialaisteemainen.

Maanantaina 9.12. useat nobelistit menevät Göteborgiin, missä he osallistuvat Nobel-viikon keskusteluun, jonka aiheena on tällä kerralla tulevaisuuden energia.

Juhlapäivä tiistai, Alfred Nobelin syntymäpäivä, alkaa rauhanpalkinnon palkintojenjakoseremonialla Oslossa ja jatkuu päätilaisuudella klo 17.30 Tukholman konserttitalossa. Siellä Nobel-komitean jäsenet perustelevat julkisesti valintojaan ja esittelevät palkitut. Tuore Nobel-säätiön puheenjohtaja, professori Carl-Henrik Heldin, puhuu, Ruotsin kuninkaallinen filharmonia soittaa Andreas Hansonin johdolla ja sopraano Malin Byström laulaa. Kuningas Carl-Gustaf antaa mitalit ja väki suuntaa illalliselle Tukholman kaupungintalolle.

Nobel-banketin ohjelmasta vastaa tänä vuonna Divine – The Opera Trio. Sen johtaja on Ingela Lundh ja loisteliaat puvut on suunnitellut Gunilla Petterson. Myös esiintyjien naamiointi ja hiuslaitteet on tehty hänen ohjeidensa mukaisesti.

Tarjoilusta vastaa ruotsalainen kokki Andreas Hedlund (joka valittiin vuonna 2002 Ruotsin vuoden kokiksi) apunaan entinen Ruotsin kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Björlin ja jälkiruokaspesialistit Conrad Tyrsén ja Ted Johansson. Nobel-säätiö tiedottaa lisäksi, että heidän gastronomisia avustajiaan ovat Fredrik Eriksson ja Gert Klötzke, joista jälkimmäinen tuo myös ruoka-akateemista makua, sillä hän on gastronomian professori Uumajan ylipistossa.

Koko tarjoilu on tänä vuonna ekomerkityistä tuotteista tehtyä ja ruoanlaittofasiliteeteista vastaava kaupungintalon ravintolan Stadshuskällarenin keittiö on ympäristösertifioitu.

Niin, ja mukana aktiviteeteissa ovat myös nobelistit François Englert ja Peter Higgs (fysiikka); Martin Karplus, Michael Levitt ja Arieh Warshel (kemia); James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof (lääketiede); Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller (talous) sekä rauhanpalkinnon saaneen Kansainvälisen kemiallisen aseiden kieltojärjestön OPCW:n edustajat.

Heidän Nobel-esitelmiänsä voi seurata parhaiten Tiedetuubin Nobel-videosivulla tai Nobel-säätiön sivulla YouTubessa, missä esityksen striimataan suorina ja mistä niitä voi katsoa jälkikäteen. Ohjelma on seuraava:

7. joulukuuta 2013 klo 14 Suomen aikaa: Lääketiede

Professori James E. Rothman
"The Principle of Membrane Fusion in the Cell" Yale University, New Haven, USA

Professori Randy W. Schekman
"Genetic and biochemical dissection University of California at Berkeley..."

Sunnuntaina 8. joulukuuta 2013 klo 10 Suomen aikaa: Fysiikka

François Englert, Université Libre de Bruxelles, Bryssel, Belgia
"The BEH mechanism and its scalar boson"

Peter W. Higgs, University of Edinburgh, Iso-Britannia
"Evading the Goldstone theorem"

Sunnuntaina 8. joulukuuta klo 11:30 Suomen aikaa: Kemia

Martin Karplus, Université de Strasbourg, Ranska ja Harvard University, Cambridge, USA
"Development of multiscale models for complex chemical systems: From H+H2 to biomolecules"

Arieh Warshel, University of Southern California, Los Angeles, USA
"Computer simulations of biological functions: From enzymes to molecular machines"

Michael Levitt, Stanford University School of Medicine, Stanford, USA
"Birth & future of multi-scale modeling of biological macromolecules"

Tiedetuubi näyttää kaikki esitelmät ja juhlallisuudet, mutta niitä voi katsoa myös Nobelin YouTube-sivulla sekä Nobel-säätiön nettisivuilla.