SpaceUp Finland - avaruudellinen epäkonferenssi tulee Suomeen

SpaceUp Finland -logo
SpaceUp Finland -logo

Suuren suosion saavuttaneet SpaceUp -kokoukset ranstautuvat ensi helmikuussa myös Suomeen. SpaceUp Finland järjestetään 6.–7. helmikuuta Otaniemessä ja sen ohjelma on julkistettu.

Pääesiintyjät ovat kotimaiselta puolelta Esko Valtaoja ja kansainvälisistä kuvioista miehitettyjä Mars-lentoja edistävän Explore Mars -yhdistyksen Artemis Westenberg. Ohjelmassa on myös perinteiseen SpaceUp-tapaan mystinen aukko ulkomaiselle tähtivieraalle.

Tärkeintä näissä SpaceUp -konferensseissa on kuitenkin se, mitä ei ennakko-ohjelmassa ole: osallistujien pitämät lyhyet esitykset, joita laitetaan ohjelmaan vasta paikan päällä. Koska paikalla kokouksissa on yleensä paljon erilaisia avaruusharrastajia ja asiasta vain kiinnostuneita, on tuloksena yleensä erinomaisen kiinnostava sekoitus esityksiä, joista osa menee hyvinkin syvälle asiaan, mutta toiset koskettavat vain läheisesti avaruutta.

Ja monasti nämä esitykset, joita vakavahenkisiin avaruuskokouksiin ei otettaisi edes mukaan, ovat juuri SpaceUpien suola.

SpaceUpin periaatteena on ns. unconference, eli epäkokous, jotka kehitettiin aikanaan murtamaan konferenssien ja kokoontumisten tiukka jako esiintyjiin ja kuulijoihin. Tällä periaatteella on järjestetty kokouksia mitä erilaisimmista aiheista, kunnes joku keksi Yhdysvalloissa tehdä sellaisen avaruusharrastajille. Se pidettiin San Diegon tiedekeskuksessa helmikuussa 2011. Euroopan puolelle tapahtuma rantautui syyskuussa 2012, ja sen jälkeen suurin osa SpaceUpeista on pidetty tällä puolella Atlantia. Meitä lähin oli viime vuonna Tukholmassa.

Tapahtuma Suomeen!

Avaruusfriikki arkkitehti Katri Pulli osallistui muutamaan SpaceUp-kokoukseen ja päätti tuoda sen Suomeen. 

”Olisi hienoa saada tapahtuma Suomeen, jotta ei aina täytyisi matkustaa muualle päästäkseen osalliseksi”, kertoo Katri ja toistaa vanhan sanonnan: “Siis periaatteella jos et pääse vuoren luo, tuo vuori luoksesi. Otin yhteyttä eurooppalaistapahtumien järjestäjiin ja heidän avullaan huomasin olevani pian niin pitkällä, ettei enää ollut perääntymistä!”

Mukana tapahtumaa järjestämässä ovat Sissi Enestam ja Lauri Neuvonen, jotka ovat molemmat myös nuoren sukupolven kansainvälisen avaruusorganisaation Space Generation Advisory Councilin Suomen edustajia. Tapahtuma on siis hyvissä käsissä!

Aloitteentekijä Katri harmittelee sitä, että on syntynyt kenties 100-200 vuotta liian aikaisin, koska joutuu nyt arkkitehdin työssään pitäytymään Maan pinnalla. “Tulevaisuudessa ammattikunnallemme olisi varmasti töitä kiertoradalla, Kuussa ja Marsissa. Eli ei sitä voi kieltää, ettenkö tavallaan haaveilisi pääseväni mukaan alalle.”

”Sain siihen kimmokkeen avaruuden harrastamiseen isältäni, jonka kanssa tutustuttiin tähtiin ja muihin yötaivaan ihmeisiin. Myöhemmin kiinnostus on muotoutunut hieman ammatin mukaan eli olen jo pitkään seurannut, mitä tapahtuu avaruuden rakentamisen saralla. Tai siis sen visioinnin suhteen.”

On aika todennäköistä, että kuulemmekin SpaceUp Finlandissa asiaa avaruusarkkitehtuurista…

Mikä on SpaceUp?

Tapahtuma on kaksipäiväinen ja se on tilaisuus avoimelle ajatustenvaihdolle kaikille, joita avaruus innostaa, kiinnostaa ja/tai työllistää tavalla tai toisella.

SpaceUpin osallistujat voivat olla esimerkiksi alalla opiskelevia, työskenteleviä tai harrastajia. Tutkimus ja tekninen osaaminen ovat alaa eteenpäin vahvasti ajavia voimia, mutta tänä päivänä avaruudesta riittää koko ajan enemmän myös muille aloille. Yhteistyö voi avata uuteen ymmärrykseen ja eteenpäin vieviin askeliin.

SpaceUp on osallistujiensa näköinen tapahtuma, joten sen anti ja onnistuminen riippuu siitä, millainen ja kuinka aktiivinen joukko tulee paikalle. Mitä enemmän innostuneita on mukana, sitä upeampi siitä tulee.

Esitykset ovat vapaita, epämuodollisia ja kynnys on matala. Ohjelmassa on varattu tilaa seuraavanlaisille esityksille:

Session grid, 15 minuutin vuorot

Session grid on yksinkertainen iso muistilehtiö, paperi tms, jossa on listattu osallistujille ruudukkona kaikki mahdolliset ajat ohjelmassa. Oman esityksen aihe kirjoitetaan muistilapulle ja se sijoitetaan paperille haluttuun vapaaseen paikkaan.

Esitys voi olla lyhyt esitelmä, demonstraatio, paneelikeskustelu, avoin keskustelu tai melkein mikä vaan, joka on mahdollista tehdä varttitunnissa. Helppo ja mielenkiintoinen tapa on esittää jokin aiheeseen liittyvä kysymys, jota pohjustaa ja josta keskustelee muiden kanssa. Projektiesittelyt ovat myös hyviä aiheita.

Samaan aikaan on meneillään muutama muukin sessio, joiden välillä osallistujat tekevän valintansa. Tyypillisesti yhdessä sessiossa on mukana 20-40 henkilöä.

T-5 talks

Nämä ovat tiiviitä viisiminuuttisia, joissa saa näyttää enintään 20 kalvoa. Ne laitetaan automaattisesti 15 sekunnin välein, joten esitys on parasta suunnitella jo ennalta!

60 seconds to land

Nämä ovat esityksiä, joita voi lähettää esitettäväksi jos itse ei ennätä paikalle. Järjestäjät pyytävät minuutin mittainen videoita, jotka voidaan näyttää osallistujille.

Miten mukaan?

Mukaan pääsee helposti ilmoittautumalla tapahtuman nettisivuilla.

Paikalle voi luonnollisesti tulla myös ilman esitystä, vain katsomaan ja seuraamaan. Kiinnostavinta onkin olla mukana ja nauttia ilmapiiristä, mielenkiintoisista aiheista ja samanhenkisten ihmisten tapaamisesta!

Osallistumismaksu on 30€ ja se käytetään täysimääräisesti tapahtuman kulujen kattamiseen mukaan lähteneiden yhteistyökumppaneiden tuen ohessa. Tapahtuma ei tavoittele voittoa ja järjestäminen tehdään kokonaan vapaaehtoisvoimin.

Tiedetuubi tulee olemaan myös paikalla!

Milloin SpaceUp Suomeen?

Milloin SpaceUp Suomeen?

Viime lauantaina järjestettiin Tukholmassa Pohjoismaiden ensimmäinen SpaceUp -avaruusepäkonferenssi.

Paikalla oli noin 80 avaruudesta kiinnostunutta henkilöä sekä yksi henkilö, joka on itse ollut myös avaruudessa: tilaisuuden tähtiesiintyjä oli ruotsalaisten oma astronautti Christer Fuglesang.

Siis mikä SpaceUp? Mikä epäkonferenssi?

Kun ilmiö rantautui Yhdysvalloista Eurooppaan kolmisen vuotta sitten, ihmettelin itsekin mistä hommassa oikein on kyse. Tuo ensimmäinen eurooppalainen SpaceUp pidettiin Belgiassa, ja olisin varmaankin mennyt kiinnostuksesta mukaan, ellen olisi ollut muissa tärkeämmissä menoissa. Tärkeämmissä siksi, että saamani selitys kokouksen luonteesta oli varsin epämääräinen: se on avaruusharrastajien epäkonferenssi. Ja epäkonferenssi puolestaan on vapaamuotoinen tapahtuma, missä ohjelma rakentuu paikan päällä osallistujien toimesta. Siis ne, jotka sattuvat olemaan paikalla kertovat mistä kertovat. Käytännössä tilaisuus on kuitenkin hieman organisoidumpi - tai ainakin nyt uusimmat SpaceUpit Euroopassa ovat olleet sellaisia.

Osallistuin lopulta ensimmäiseen SpaceUpiin Toulousessa syyskuun lopussa, ja siellä kaksipäiväisessä ohjelmassa oli ennalta sovittuja esiintymisiä ja vain osa ajasta oli varattu ad hoc -tyyppisille esityksille. Niistäkin suurin osa ei ollut täysin tuulesta temmattuja, vaan osallistujia pyydettiin valmistelemaan niin 5-minuutisia kuin 15-minuuttisia esityksiä. Näistä lyhyet pidettiin koko joukon edessä pääsalissa ennen ja jälkeen pääesiintyjiä. Pitemmät taas laitettiin aulassa olleeseen tauluun, mikä aluksi oli tyhjä.

Taulun täyttyessä ajan myötä – ja selvästi osan osallistujista kerättyä rohkeutta muiden esityksiä nähtyään – tyhjät ruudut täyttyivät, ja lopulta ohjelmaa Toulousessa Cite d’Espace -avaruusmuseossa pidetyssä tapahtumassa oli aamusta iltaan. Kahtena päivänä.